Vďaka nenáročnému pestovaniu sa ujala hlavne v chudobnejších severných a východných, hlavne podhorských oblastiach s horšími pôdnymi a klimatickými podmienkami. Zelené časti sa využívali ako krmivo pre zvieratá, dozreté plody slúžili na prípravu kaší a krúp. Tipovali by ste, že pohánka jedlá patrí do rovnakej rastlinnej čeľade ako rebarbora alebo štiav?
Vedeli ste, že pohánka často splaňuje? Znamená to, že ju možno nájsť na rumoviskách, popri cestách či železničných tratiach. Biele alebo ružovkasté kvety kvitnú od júna do júla.
Krúpy aj bezlepková múka
Konzumnými plodmi sú jednosemenné trojboké nažky. Spracúvajú sa na krúpy a jemnú hnedastú múku. Šupka plodu je veľmi tvrdá, preto sa odstraňuje. Najlepšie je, zvoliť si pri výbere krúp také, ktoré boli šupky zbavené mechanicky, nie tepelne. Je to šestrnejšie k výživovej hodnote semien a výsledné krúpy zostávajú svetlé, kým pri tepelnej úprave sa väčšina živín znehodnotí a krúpy stmavnú.
Pohánka je všestranne využiteľná plodina ako potravina, krmovina, liečivá aj medonosná rastlina.
Zdravotné výhody pohánky
- Pohánka sa cení hlavne pre obsah flavonoidu rutínu – vitamínu P.
- Pomáha pri utesňovaní stien ciev, zastavuje krvácanie, odporúča sa ľuďom, ktorí majú problémy so žilami či s hemoroidmi.
- Preventívne pôsobí proti reumatickým chorobám a artritíde, posilňuje imunitný systém, reguluje krvný obeh.
- Patrí medzi silno zásadité potraviny, čo znamená, že z tela odvádza kyseliny a tým podporuje acidobazickú rovnováhu.
- Je bohatá na vápnik, draslík, horčík, železo i fosfor, vitamíny skupiny B, vitamín E a dôležité aminokyseliny.
- Hlavným zdrojom energie po konzumácii pohánky sú sacharidy vo forme ľahko stráviteľného škrobu – pomalého cukru.
Zdravé klíčky
Na nakličovanie použite svetlú lúpanú pohánku, najlepšie v biokvalite. Asi pol hodiny ju namáčajte vo vode a potom pod tečúcou vodou preplachujte dovtedy, kým nebude tiecť číra voda podobne, ako keď pred varením premývate ryžu. Takto treba semienka premyť aspoň dva či trikrát za deň. Keď majú klíčky veľkosť pohánkového semienka (po jednom až dvoch dňoch), sú pripravené na konzumáciu.
Pohánkový recept, ktorý sa stal národným jedlom Lotyšska. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Griki – národné jedlo Lotyšska na Varecha.sk