Keď radosť z bujných rastlín vystrieda sklamanie zo slabého kvitnutia: Dôvody, prečo vaše kosatce každoročne zlyhajú

Máte v záhrade krásne, bujne rastúce kosatce, no z nejakého dôvodu kvitnú len po okrajoch trsov či dokonca vôbec? Riešenie tohto častého pestovateľského problému je jednoduchšie, než by ste si mysleli.

03.05.2024 14:30
kosatec bradatý Foto:
debata

Jar a neskoré leto sú tým správnym obdobím na vykonanie niekoľkých opatrení, aby ste kvitnutie opäť prinavrátili. To, či sa kosatcom v záhrade darí, vychádza už z voľby stanovišťa. Treba mať na pamäti, že u nás najpestovanejšie kosatce bradaté (Iris x barbata) potrebujú slnečnú polohu, kyprú a suchšiu pôdu. Ak je pôda príliš ťažká, dá sa vylepšiť zapracovaním dobre vyzretého kompostu alebo drobného štrku. Bude priepustnejšia, a tak predídete premokreniu, ktoré tento druh kosatcov absolútne neznáša. Problémom môže byť aj príliš veterné stanovište.

Foto: SHUTTERSTOCK
kosatec bradatý

Vedeli ste, že

Kosatce sú rozsiahly rod zahŕňajúci asi 200 druhov s veľmi zložitým botanickým rozdelením? Najznámejšie kosatce bradaté sú väčšinou krížence mnohých botanických druhov. Podľa výšky sa delia na nízke (20 až 40 cm, kvitnú koncom apríla), vysoké (nad 70 cm, kvitnú začiatkom mája) a stredné (40 až 70 cm, kvitnú skôr ako vysoké). Kvety sú buď jednofarebné, alebo v rôznych farebných kombináciách, kvitnú pomerne dlho, niektoré odrody až šesť týždňov.

Foto: SHUTTERSTOCK
kosatec bradatý

Kvitli a zrazu stagnujú?

Ak kosatce po niekoľkých sezónach doslova spomalia, jedným z dôvodov môže byť príliš kyslá pôda. Tento druh vyžaduje skôr neutrálnejšie pH, preto môže pomôcť jemné vápnenie. Pozor však, aby ste to neprehnali. Ideálne je, spraviť si najskôr jednoduchý test hodnoty pôdnej reakcie.. Kosatce však vedia v kvitnutí zlenivieť aj v prípade, že je pôda okolo podzemkov príliš uľahnutá a zaburinená.

muškáty Čítajte aj Krásne muškáty v každom počasí: Neohrozí ich mráz ani dážď. Nečakajte do mája, stavte na kvetinovú oázu už teraz

Príliš nahustené podzemky

Hoci by sa mohlo zdať, že postupom rokov kosatce bujnejú, preto možno očakávať bohatšie kvitnutie, opak je pravdou. Čím hustejšie podzemky rastú, tým je síce listov v trse viac, ale počet kvetov prudko klesá. Preto je dobré, kosatce raz za dva až tri roky omladiť delením. Také, čo kvitli na jar, môžete deliť napríklad v auguste, alebo sa držať presne stanoveného termínu – osem až desať týždňov po odkvitnutí. Pri opätovnom vysádzaní si dajte pozor na to, aby ste podzemky nesadili hlboko. Musia zostať trčať nad povrchom pôdy, inak môžu začať odhnívať.

Foto: SHUTTERSTOCK
kosatec bradatý

Ešte zelené listy nekoste

Na jar sú listy kosatcov sviežo zelené, pevné a tvoria úhľadné trsy. Avšak po tom, čo rastliny postupne odkvitnú, nastáva obdobie postupného hnednutia a usychania. Vtedy robia niektorí záhradkári chybu, že rastliny tesne nad pôdou skosia. Nerobte to. Tak, ako jarné cibuľoviny, aj kosatce potrebujú po kvitnutí načerpať stratené sily a nazberať energiu do podzemkov nielen na úspešné prezimovanie, ale aj na bohaté kvitnutie v nasledujúcej sezóne. Kosatce preto nechajte prirodzene uschnúť, a až potom môžete zvyšnú rastlinnú hmotu z trsov odstrániť.

Foto: SHUTTERSTOCK
kosatec bradatý

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kosatec #pestovanie kosatcov #prečo nekvitnú
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december