Neuveríte, ale kvetné puky tohto stromu sú jedlé: Práve začína kvitnúť, tak sa poponáhľajte a ochutnajte našu špecialitu

Magnólie sa už začínajú pýšiť svojou bohatou násadou kvetov. Tie sa často objavujú ešte pred vypučaním prvých listov. Tento druh patrí k okrasným drevinám, ktoré sa naozaj oplatí, mať v záhrade.

13.03.2024 07:21
magnólia Foto:
debata

Vedeli ste, že magnólie rástli už v čase, keď na Zemi ešte neboli včely, preto sú ich kvety prispôsobené na opeľovanie chrobákmi? Do rodu Magnolia patrí viac ako sto, výrazne variabilných druhov.

Foto: Canva
magnólia

K veľmi skoro, často už koncom marca (no v aktuálnom priebehu počasia už v polovici marca) kvitnúcim, patrí magnólia hviezdokvetá (M. stellata). Kvety sú čistobiele, prípadne svetloružové, príjemne voňajú a majú tvar hviezdy. Tento druh rastie pomaly a rovnomerne, preto sa hodí aj do menších záhrad a predzáhradiek.

Magnólia hviezdokvetá Foto: Canva
magnólia hviezdokvetá Magnólia hviezdokvetá

Azda najznámejšou medzi našimi pestovateľmi je magnólia Soulangova (M. x soulangeana). Potrebuje priestor, ale raste pomerne pomaly. Kvety rozkvitajú najčastejšie v apríli, no počas teplej jari už skôr, čoho dôkazom je práve aktuálny rok. Kvety sú v odtieňoch bielej, ružovej až purpurovej a niektoré po roztvorení naozaj veľmi veľké, ako má napríklad odroda ‘Rustica Rubra’ s priemerom až 30 cm.

Magnólia Soulangova Foto: Canva
magnólia Soulangova Magnólia Soulangova

Toto sú dve, u nás najpestovanejšie a na jar kvitnúce magnólie, no málokto vie, že ich kvetnú puky sú jedlé. Už stáročia sa napríklad používajú v tradičnej čínskej medicíne. Samozrejme, našinec si nechce nádherný strom kompletne otrhať z kvetov, no zopár púčikov na ochutnanie a pridanie do šalátu vám isto chýbať nebude.

Kvety magnólie možno konzumovať v rôznych formách:

  • ako prísadu do miešaného zeleninového/o­vocného šalátu,
  • v čajovej zmesi,
  • ako jedlú kvetinovú ozdobu na dezertoch a tortách,
  • dajú sa pripraviť na spôsob nakladaného ďumbieru (zázvoru),
  • vyprážané v tempura cestíčku,
  • sušené a rozomleté ​​na prášok budú dobrou náhradou sušeného ďumbieru,
  • využívajú sa na prípravu liečivých tinktúr a extraktov.
škorec lesklý, záhrada, vtáčia búdka, kŕmenie mláďat Čítajte aj Spoznajte 5 najvýkonnejších požieračov škodlivého hmyzu: Udržte ich celoročne v záhrade a zabudnite na špeciálne postreky

Chuť je naozaj veľmi špecifická

Niekomu pripomína zázvor, inému horkastý grapefruit s jemnými tónmi klinčeka. Kvety magnólie obsahu gingeroly, ktoré im prepožičiavajú pikantnú, korenistú chuť, ktorá neulahodí každému. Nie je to maškrta na nekontrolované pojedanie, ale skôr spestrenie pre tých, ktorí sú otvorení novým chutiam a možnostiam, čo im ponúka záhrada. Horkosť sa zvýrazňuje s vekom kvetov, pretom sú celkom zatvorené púčiky v chuti najjemnejšie.

Kvety magnólie skvele ladia s čakankou, kozím syrom, červenou cibuľou, feniklom a pomarančom.

Naložte ich na spôsob zázvoru

Hotové sú za dva až tri dni a v chladničke vydržia 6 až 12 mesiacov. Po zjedení kvetov si môžete nechať krásny ružový ocot na ďalšie použitie pri varení.

Čo potrebujete?

  • 10 až 12 kvetných pukov magnólie
  • 250 ml ryžového vínneho octu
  • 1/4 šálky bieleho cukru
  • štipku soli

Opatrne umyte a osušte kvety, potom odstráňte všetky poškodené okvetné lístky. Odrežte stonky až po základňu kvetu. Púčiky dajte do uzatvárateľnej nádoby a zalejte horúcim nálevom pripraveným takto: Ocot, cukor a soľ päť minút povaríte. Puky magnólie musia byť v náleve celkom ponorené. Ešte horúce ich v nádobe uzatvorte. Nechajte vychladnúť a dajte do chladničky. Za dva až tri dni ich môžete ochutnať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Magnólia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december