Stromčekové ruže nesklamú a nádherne zakvitnú, ak ich ostriháte podľa odporúčaní: Pomôže vám VIDEOnávod

Mohlo by sa zdať, že stromčekové ruže sú na starostlivosť, a to najmä na rez oveľa náročnejšie a komplikovanejšie, než ich kríčkovité príbuzné, no opak je pravdou.

19.03.2024 06:00
ruža, stromčeková ruža, rez Foto:
debata

Pokiaľ ide o všeobecne platné pravidlá týkajúce sa jarného rezu ruží, spomínali sme ich v jednom z predchádzajúcich článkov. Skúsený pestovateľ Lukáš Vaštík v ňom tiež podrobne, no veľmi zrozumiteľne vysvetlil, ako po zime ostrihať ruže rôznych skupín rastúce vo forme kra.

žena, ruža, rez ruží, kvitnúca ruža Čítajte aj Návod, ako na jar ostrihať ruže, aby nezdivočeli a bohato zakvitli: Každá skupina vyžaduje niečo iné, radí pestovateľ

Veľkej obľube sa však tešia aj stromčekové ruže, teda rastliny, pri ktorých je ušľachtilá odroda naštepená na kmienku, čím vzniká vo výške 80 až 120 cm rozkvitajúca korunka.

Videonávod: Jarný rez stromčekovej ruže
Video
Zdroj: Lukáš Vaštík/Lucia Sedláček Harničárová

Rez popínavých ruží

Prístup k nemu sa líši podľa toho, či rastlina (konkrétna odroda) kvitne raz alebo počas sezóny opakovane.

  • Raz kvitnúce ruže pred rezom (ak je to možné) uvoľnite z opory. Najskôr odstráňte všetky poškodené a odumreté výhony až po zdravé drevo. Od tretieho roka postupne odstráňte aj jeden hrubý konár a slabé výhonky až po miesto vetvenia. Tým podnietite silnú tvorbu nových výhonkov, ktoré sa v nasledujúcom roku rozvetvia a zakvitnú. Výhony druhého a tretieho stupňa, ktoré kvitli v predchádzajúcom roku skráťte na tri očká. Z nich vyrastú nové, ktoré zakvitnú. Výrazne silné výhony môžete nechať bez rezu, dosiahnete tak väčšie zakrytie plochy. Ak ich skrátite, podporíte ich v rozkonárovaní.
  • Pri opakovane kvitnúcich ružiach postupujte nasledovne: Ak za minulý rok vyrástol silný výhon, môžete odstrániť jeden starý konár. Podporí sa tým silnejší rast a rozvetvenie. Pozdĺž hlavných konárov režte všetky rozkonárenia druhého a vyššieho stupňa na tri až päť očiek. Jedná sa o kvetné výhonky z minulých rokov. Dobre vyvinuté nerežte. Počas nasledujúcej vegetácie sa rozkonária a bohato kvitnú. Skracujú sa iba slabšie a nadbytočné výhonky.
Inšpiratívne tipy na využitie popínavých ruží

Prechodové oblúky do rôznych častí záhrady, vytvorenie príjemného tieňa obrastaním pergoly, treláží, zakrytie nevzhľadných stien garáží, plotov, zakrytie pohľadu na kompostovisko, stojisko so smetnými nádobami a mnoho ďalších praktických využití majú popínavé ruže. V sezóne, keď sa na záhrade zdržiavate najviac, dokážu narobiť ozaj veľa parády.

Fotogaléria
+5
Nesprávnym rezom si ružu môžete znehodnotiť napríklad tak, že odstránite založené kvetné púčiky alebo celú rastlinu kondične oslabíte.
Lukáš Vaštík

Rez pôdopokryvných ruží

V tomto prípade sa treba prispôsobiť sile rastu danej odrody. V priemere sa na ruži necháva tri až šesť výhonov, ktoré vyrastajú z dvojročného dreva a tieto sa skracujú o polovicu. Výhonky tretieho stupňa skráťte na tri až päť očiek (púčikov). Silné výhony vyrastajúce z bázy kra (z miesta hlavného rozkonárenia) skráťte o jednu tretinu, čím podporíte ich vetvenie.

Ak máte výsadbu, pri ktorej vám ruže zakrývajú napríklad svah, postup rezu je rovnaký, avšak výhony neskracujte, aby ste dosiahli rýchlejšie zapojenie porastu. Navyše sa rez môže vykonávať každé dva roky, keďže pôdopokryvné ruže majú silnú regeneračnú schopnosť.

Pôdopokryvná ruža po jarnom reze s ponechaním... Foto: slovenskeruze.sk
ruža, pôdopokryvná, jarný rez Pôdopokryvná ruža po jarnom reze s ponechaním jedno- a dvojročného dreva.

Rezu ruží treba venovať patričnú pozornosť. Už pri kúpe si musíte uvedomiť, do ktorej skupiny rastlina patrí a túto informáciu si zapamätať. Iba tak ju dokážete správne ostrihať a docieliť pravidelné a bohaté kvitnutie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #popínavé ruže #stromčekové ruže #jarný rez ruží #pôdopokryvné ruže
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december