Kivi, ktoré nezmrznú: Každú z týchto 5 odrôd s lahodnými plodmi bez chĺpkov môžete pestovať aj na severe Slovenska

Vysokou mrazuvzdornosťou sa môže pochváliť aktinídia význačná. Skvelé tiež je, že dozrieva pomerne skoro a výpestky bez zdĺhavého hľadania kúpite u každého dobrého predajcu ovocín.

19.03.2024 15:40
aktinídia, kivi Foto:
debata (1)

Že ste o tomto druhu kivi ešte nikdy nepočuli a neviete, či vám plody zachutia? Na skúšku sa môžete poobzerať v supermarkete, kde je práve toto ovocie predávané pod obchodnými názvami Mini Kiwi, Baby Kiwi, Hardy Kiwi, Kiwai…

Čo je pre aktinídiu význačnú typické?

  • Rastliny odolajú mrazom do –20 až –25 °C.
  • Aby naozaj dobre rástli, potrebujú minimálne 150 bezmrazích dní v roku.
  • Majú silný rast. Výhonky dorastajú do dĺžky 10 až 15, no výnimočne i 25 m.
  • Listy majú červenú stopku.
  • Kvety sú krémovo biele, veľké 2,5 cm s výraznými, purpurovo-čiernymi tyčinkami.
Pri dobrej starostlivosti môžete z jednej... Foto: SHUTTERSTOCK
aktinídia význačná, minikivi Pri dobrej starostlivosti môžete z jednej rastliny aktinídie význačnej získať až 45 kg plodov.
Aktinídia význačná kvitne na prelome mája a júna, vďaka čomu úplne uniká neskorým jarným mrazom.
jahody Čítajte aj Čo potrebuje jahodovisko po zime? 4 jednoduché kroky, ako ho opäť dostať do formy a zaistiť si kilogramy jahôd

Minikivi s výraznou chuťou

Nedajte sa odradiť veľkosťou. Plody dozrievajúce v závislosti od odrody od polovice augusta do konca októbra naozaj nie sú veľké (2 až 5 cm), no majú šťavnatú, sladkú a dokonca aromatickejšiu dužinu než aktinídia lahodná. Skvelé tiež je, že na povrchu sú bez chĺpkov a konzumujú sa celé. Takže žiadne zdĺhavé šúpanie vás nečaká.

Aktinídia význačná

Plody známe aj ako minikivi sú drobné, no s výraznou chuťou. Rastlina vyniká veľmi dobrou úrodnosťou a nenáročnosťou. Pokojne si ňou nechajte obrásť pergolu, altánok alebo stojisko pre auto. Získate tieň aj ovocie ako príjemný bonus.

Fotogaléria
+2

Odrody, ktoré stoja za vyskúšanie

  • ‘Geneva’: plody sú zelené, s jemným rumencom, v chuti s medovým nádychom. Dozrievajú pomerne skoro, v čase zberu rastliny vyžadujú doplnkovú závlahu.
  • ‘Jumbo’ (syn. ‘Ambrosia’): na aktinídiu význačnú pomerne veľké plody (4,5 až 5 cm) sú zelené a sladké.
  • ‘Weiki’ (syn. ‘Bayern Kiwi’) je u nás najrozšírenejšia. Tmavozelené plody majú na oslnenej strane výrazný červený rumenec, dozrievajú koncom októbra.

Pestovateľský tip: O odrode ‘Weiki’ sa hovorí, že je samoopelivá, na lepšie úrody prináša s opeľovačom. Dobré je vedieť, že na jednu samčiu rastlinu pripadá až osem samičích.

Absolútna kráľovná mrazov

Je ňou aktinídia pestrolistá, ktorá znesie až do –40 °C, pričom jej do roka stačí 130 bezmrazích dní. Nemá až také dlhé výhonky (do 3–4 m) a rastie pomalšie než aktinídia význačná (ročný prírastok je jeden až dva metre). Plody veľké 2 až 2,5 cm dozrievajú koncom augusta. Sú zelené, sladké a aromatické.

  • ‘Dr. Szymanowski’: čiastočne samoopelivá odroda má oválne, zelenožlté, slabo rebrované a pomerne malé plody dozrievajú už v polovici augusta. Dužina zaujme ananásovou arómou.
  • ‘Sientiabrskaja’: má jedny z najchutnejších plodov, ktoré sú stredne veľké.
Samčia odroda ‘Adam’ je veľmi dobrým opeľovačom všetkých samičích odrôd aktinídie pestrolistej.
Dekoratívne sfarbenie listov sa u aktinídie... Foto: SHUTTERSTOCK
aktinídia pestrolistá Dekoratívne sfarbenie listov sa u aktinídie pestrolistej začína výraznejšie prejavovať dva až tri roky po vysadení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kivi #aktinídia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december