Kašeľ, nádcha či upchatý nos? Zachráni vás nádchovník a dokáže ešte oveľa viac. Tu ho zoženiete a takto rozmnožíte

Nádchovník, rýmovník, kubánske oregano, teda rastlina z rodu plektrantov je už dlhšie na výslní popularity. A niet sa čomu čudovať. Veď je to krásna izbovka s príjemne zamatovými listami a s ešte príjemnejšou vôňou.

20.03.2024 07:55
nádchovník, plektrant Foto:
debata

V lete ju môžete vyniesť von, čo určite ocení a veľmi rýchlo bude tvoriť nové olistené výhonky. Pestovateľsky je to úplne nenáročný druh, no menšie problémy môžu nastať počas zimy. Hlavne, ak zle odhadnete zálievku. Z vlastnej skúsenosti viem, že kým počas leta nádchovník doslova vypil všetko, čo sa mu dalo, v zime to napriek obmedzenému prísunu vody nezvládol – zhnedol a odumrel. Preto počas zimy naozaj nechajte substrát mierne preschnúť a ak máte rastlinu aj v ozdobnom obale, dávajte pozor, aby v ňom nezostávala prebytočná voda.

Ako na to: Domáce rozmnoženie si nádchovníka
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

Pri nádche inhalujte

Už pri prvých príznakoch, či pocite, že na vás „niečo lezie“ si stačí odtrhnúť zopár lístkov, postláčať ich medzi prstami a inhalovať. Aróma podobná zmesi mäty, medovky, citrónu a eukalyptu vám okamžite uľaví.

Pozitívne účinky tejto rastliny oceňujú aj astmatici, ktorým umožňuje lepšie dýchať, a tiež sezónni alergici.
Plektrant alias nádchovník je veľmi ľahko... Foto: SHUTTERSTOCK
nádchovník Plektrant alias nádchovník je veľmi ľahko tvarovateľná rastlina, ktorá zlepší vzduch v miestnosti. Určite by vám nemala chýbať v spálni.

Využite ho na 5 rôznych spôsobov

  • Čaj z lístkov pomôže pri prechladnutí, uľaví pri bolestiach hlavy. Pozitívne pôsobí pri žalúdočných kolikách, upraví trávenie, zníži vysoký tlak a vhodný je aj pri srdcových poruchách. Na prípravu použite tri väčšie čerstvé listy nádchovníka, ktoré zalejte 3 dcl horúcej vody a nechajte 10 minút lúhovať.
  • Odvar je vhodný na vonkajšie omývanie drobných odrenín, či na potieranie pokožky pri spálení od slnka. Pri ekzémoch a ťažšie sa hojacich ranách ho môžete pridať do liečivého kúpeľa. Na jeho prípravu treba na miernom ohni pol hodinu povariť v dvoch litroch vody 30 gramov listov a následne nechať ďalších 30 minút lúhovať.
Ako prvú pomoc pri drobnom povrchovom poranení môžete podrvené listy aj priamo priložiť na postihnuté miesto.
  • Odparujúce sa silice sú výborným repelentom proti komárom a muchám. Odvar použitý v arómolampe osvieži vzduch a pomôže pri dýchacích problémoch.
  • Nádchovník využijete aj v kuchyni, napríklad na dochutenie marinád na grilované jedlá. Zopár lístkov môžete nasekať na drobno a pridať do zeleninového šalátu.

Vždy čerstvý

Pri využívaný nádchovníka ako liečivej rastliny je dôležité vedieť, že listy treba používať vždy čerstvé. Tým, že sú veľmi dužinaté a plné vody, prakticky nie je možné, usušiť ich. Ak by sa vám to aj podarilo, výsledný efekt a benefity, ktoré by ste z takto použitej vňate získali, by za veľa nestáli. Vždy si preto nazberajte len toľko listov, koľko v danom momente využijete.

Liečivý sirup z nádchovníka si pripravíte... Foto: SHUTTERSTOCK
nádchovník Liečivý sirup z nádchovníka si pripravíte rovnako, ako sirup z mladých smrekových výhonkov - prekladaním vrstvy listov vrstvou cukru a plátkov citróna.

Kde získať rastlinu?

  • Kedysi to bol problém, no dnes už nádchovník nájdete aj na pultoch komerčných záhradných centier či hobbymarketov. Buď pod ľudovým pomenovaním nádchovník, alebo pod latinským označením Plectranthus amboinicus.
  • Ak máte záujem o získanie odrezka, jedným zo spôsobov je výmenný obchod s rodinou, priateľmi a susedmi, pretože vám stačí 10-centimetrový výhonok na dopestovanie vlastnej rastliny.
  • Poobzerať sa môžete na inzertných portáloch alebo v rôznych pestovateľských skupinách na Facebooku. Nádchovník naozaj veľmi rýchlo rastie, takže mnohým majiteľom začína čoskoro doslova prerastať cez hlavu.
žena, cibuľa, záhrada Čítajte aj Je čas vysiať zeleninu, ktorá zníži krvný tlak, ochráni vás pred infarktom a v kuchyni sa bez nej rozhodne nezaobídete

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #plektrant #kubánske oregano #nádchovník #rýmovník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december