Otravné mušky sú stále pri sile. Okupujú kuchyne a znehodnocujú potraviny: Zbavte sa ich našou spoľahlivou pascou

Vínne, ovocné či octové... V podstate je úplne jedno, ako ich nazvete. Otravovať život vám budú rovnako. Teraz je ich čas.

07.10.2023 15:00
vínne mušky Foto:
debata (3)

Prezrievajúce ovocie, zelenina, rôzne prírodné šťavy a, samozrejme, víno v pohári si naplno užívajú. Toto je ich svet. Nečakajte, kým s príchodom ochladenia prirodzene zmiznú. Zakročte proti nim skôr, než vás pripravia o nervy a privedú do šialenstva.

Za pár dní zamoria celý byt

Existuje viac ako 3-tisíc druhov mušiek z čeľade drozofilovité (Drosophilidae), no v bytoch sa najčastejšie vyskytuje drozofila obyčajná (Drosophila melanogaster). Hoci jej veľkosť zvyčajne nepresahuje 3 mm, starostí vie narobiť viac, než jedna poriadna mäsiarka. Pýtate sa, kde sa u vás vlastne vzala? Tak napríklad, s každým nákupom si na ovocí či zelenine môžete priniesť hneď niekoľko vajíčok vínnych mušiek. Úplne však stačí, ak k vám zablúdi čo i len jedna dospelá a oplodnená samička. Niekoľko milimetrová drobotina nakladie stovky vajíčok. Krátko po tom sa z nich liahnu larvy a trvá len dva týždne, kým sa vyvinú dospelé mušky. Ak však majú larvy dostatok potravy a priaznivú teplotu, premena na dospelca môže trvať iba 10 dní.

Je až neuveriteľné, že táto drobná muška vám... Foto: SHUTTERSTOCK
vínna muška Je až neuveriteľné, že táto drobná muška vám môže dokonale znepríjemniť fungovanie vo vlastnej kuchyni.
drieň obyčajný, drienky Čítajte viac Pomôžu pri zlom trávení, bolestiach žalúdka a znížia horúčku. Najlepšie chutia po opadnutí a pripravíte ich na spôsob olív

Prevencia je fajn, no problém nevyrieši

Rád, ako sa vínnych mušiek zbaviť nájdete neúrekom. Fungujúcou prevenciou je ukladať ovocie a zeleninu do dobre tesniacich nádob. Treba však myslieť na to, že vínne mušky ocenia aj pivo, mlieko, kečup, džemy či ocot. A ak triedite kuchynský bioodpad, rozhodne všetok vyneste do vonkajšej nádoby hneď, ako vznikne. Na boj proti vínnym muškám sa nám osvedčili jedine pasce s lákadlami. Umiestnite ich na kuchynskú linku alebo tam, kde máte s muškami najväčšie problémy. Pri silnom výskyte lákadlo v pasci každé dva až tri dni obnovte.

Zakrývanie ovocia a iných, pre vínne mušky... Foto: SHUTTERSTOCK
vínna muška Zakrývanie ovocia a iných, pre vínne mušky lákavých potravín je super nápad, no neverili by ste, cez aké mikromedzery sa dokážu prešmyknúť.

Lákadlá, ktorým mušky v pasci neodolajú

Jablčný ocot, 100-percentná jablková šťava, biele víno alebo kúsok čerstvého droždia s lyžičkou cukru rozmiešaný v troche vlažnej vody, kúsok jablka, banánu – stačí šupka, rajčiny.

Top pasca na vínne mušky, ktorá sa v našej domácnosti osvedčila najviac. Túto kombináciu lákadiel musíte vyskúšať. Je jasné, že mušiek sa do poslednej nezbavíte, keďže v tomto období sa roja naozaj všade, no po použití pasce rozhodne pocítite, že zo stoviek sú desiatky až jednotky. A to už možno hovoriť o úspechu.
Video
ruže Čítajte viac Už teraz sa rozhoduje o budúcom kvitnutí ruží: Stručné rady na perfektný jesenný rez pomôžu aj začiatočníkom

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vínne mušky #octové mušky #octomilky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december