Stromy sa zbláznili: Rozkvitli v jeseni a vystrašili záhradkárov. Tí sa boja o úrodu. Čo na to odborníci?

Aj túto sezónu sa na niektorých ovocných stromoch ukázali kvety v netradičnom termíne – koncom leta až začiatkom jesene. Mnohí záhradkári zostali prekvapení, no nejde o nič nezvyčajné, hoci pre stromy neprirodzené.

11.10.2023 06:00
jabloň, rozkvitnutý strom, včela Foto:
debata

Kým v minulosti bol vzácnosťou, v posledných rokoch sa tento jav stáva pravidlom. Hlavnú príčinu treba hľadať v priebehu počasia počas vegetácie. Pre ovocné stromy predstavuje veľmi teplé leto so zrážkami rozdelenými len do niekoľkých búrok stres. Rastliny sa nemôžu zobrať a schladiť sa v tieni, alebo si načerpať vodu zo studne. S dlhým obdobím vysokých teplôt a s nízkym úhrnom zrážok sa vyrovnávajú hlavne znížením výkonu asimilácie a vyparovaním vody.

Už v lete sa pripravujú na novú sezónu

Kým mi počas leta vidíme krásne ovocné stromy, ktoré rastú, zelenajú sa a dozrieva na nich ovocie, ony sa už pripravujú na budúcoročnú úrodu – dochádza k iniciácii kvetných púčikov. A hoci ešte nie sú morfologicky rozlíšené, na letorastoch ich nájdete už v lete rok pred vykvitnutím.

jablká, jeseň, zber Čítajte viac Jablone, slivky, hrušky... bez úrody: 8 dôvodov, prečo stromy zívajú prázdnotou alebo vám ovocie doprajú len občas

Zatiaľ „nespia“

Koncom leta dreviny pomerne výrazne spomaľujú rast, no ešte stále nejde o obdobie vegetačného pokoja. Stále potrebujú dobré podmienky na vývin. Schladenie, ktoré často koncom augusta a začiatkom septembra nastane, pre stromy znamená nový impulz rastu. Snažia sa tak dobehnúť to, čo zameškali v období stresu. No a práve vtedy môže dôjsť k vykvitnutiu púčikov, ktoré sa mali objaviť až na jar.

Foto: Eva Šidová
jabloň, jeseň, kvitnutie

Presný dôvod nepoznáme

Podľa ovocinárky Ing. Evy Šidovej, PhD. je za normálnych okolností v období na konci leta či v jeseni pučanie stromov utlmované inhibičnými látkami, ako je napríklad kyselina abscisová. Postupne sa odbúravajú, ale až pri naozaj nízkych teplotách, teda počas zimy. Je však dokázané, že množstvo týchto látok v púčikoch nie je naprieč rastlinou rovnomerné. „Stres počas leta vyvolaný vysokými teplotami a nedostatkom vlahy tak spôsobí, že práve púčiky s nižším obsahom inhibičných látok vypučia a vykvitnú aj na prelome leta a jesene,“ vysvetľuje Šidová. Ak stromy rozkvitli aj vám, určite nie v takej miere, ako na jar. Objavilo sa len niekoľko jednotlivých kvetov. Dokonca, keďže ide o veľmi rýchly morfologický vývin, často sú rôzne deformované.

Dá sa jesennému kvitnutiu predísť?

Ako sme už spomenuli, tento jav vyvoláva hlavne stres z nedostatku vlahy. Preto sa nespoliehajte na dostatok prirodzených zrážok, ale podľa potreby využívajte aj doplnkovú závlahu – hlavne v druhej polovici leta.

Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, jeseň, kvitnutie

Nebojte sa, o úrodu v ďalšom roku neprídete

Len si uvedomte, koľko potenciálnych kvetných púčikov odstránite pri zimnom reze, koľko malých plodov opadne alebo koľko ich odtrhnete pri prebierke a napriek tomu je strom v dobrom roku nimi obsypaný. Platí, totiž, že jabloniam a hruškám stačí na dobrú úrodu len 20 percent, broskyniam 40 percent opelených kvetov. Tie, čo zakvitnú v jeseni v podstate ani netreba odstraňovať, hoci niekedy sa to odporúča. Ich počet však spravidla nepredstavuje riziko vysilenia dreviny. Tie, čo vykvitnú koncom augusta, môžete vylomiť – rana sa ešte zahojí. Neskôr vypučané je lepšie nechať, aby pri zlom zacelení rany nedošlo počas zimy k mrazovým poškodeniam.

jablká, zber, debnička Čítajte viac Super tip, ako jablká vydržia až do jari. Stačí ich uložiť do debničiek s listami tohto stromu. Dôvod vás prekvapí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kvitnutie #stromy kvitnú v jeseni
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december