Rôzne múdre knihy a príručky pre pestovateľov definujú ideálne podmienky zimného skladovania ovocia presnými rozmedziami teplôt a percentami vzdušnej vlhkosti. Áno, takto je to najlepšie, no v bežnej záhradkárskej praxi disponuje takýmto priestorom málokto. Každopádne, mali by ste mať snahu, aspoň sa tým ideálnym skladovacím podmienkam priblížiť. Len tak vám jablká či hrušky po zbere vydržia deklarované obdobie, ktoré je uvedené v charakteristike odrody.
Takýto je ideál, aby ste mali predstavu o tom, kam smerovať
Pivnica alebo iná skladovacia miestnosť musí byť určite tmavá, chladná, no nepremŕzať. Rovnako by v nej mal prúdiť vzduch. Okno je v rámci vetrania (keď nemrzne) vítané, ale treba ho zatemniť a pri silných mrazoch aj zaizolovať. Samozrejme, najlepšia je klasická zapustená pivnica pod povrchom terénu, ktorá bola kedysi na každej záhrade samozrejmosť, lebo zaručí stabilnú teplotu a relatívne vysokú vzdušnú vlhkosť.
- Väčšina odrôd jabĺk, ako ‘Šampion’, ‘Golden Delicious’, ‘Jonagold’ či ‘Idared’, dobre znáša uskladnenie pri 0 až 2 °C.
- Letné a jesenné odrody jabĺk vyžadujú skôr vyššiu teplotu (3 až 4 °C).
- Hrušky sa skladujú jednotne pri teplote 0 až 1 °C, ale výrazne sa v závislosti od odrody líši čas uskladnenia. Napríklad ‘Boscova fľaška’ a ‘Lucasova’ vydržia 3 až 4 mesiace, ‘Williamsova’ najviac dva a pol mesiaca.

Zimné odrody jabĺk vydržia pri dobrých podmienkach uskladnené 4 až 7 mesiacov.
Pozor na zásady kombinovania uskladnených plodín
- Základom je, neskladovať ovocie so zeleninou. Ako sme už spomínali v článku o pravidlách skladovania zemiakov, jablká, ale aj hrušky by nimi napáchli.
- Mrkva dokonca môže spôsobiť zhorknutie. Ak nemáte inú možnosť, len uskladnenie v spoločnej miestnosti, koreňovú zeleninu aspoň uložte do debničky s vlhkým pieskom.
- No a prekvapivo sa neodporúča ani spoločné skladovanie jabĺk a hrušiek.
- V rámci miestnosti si debničky ukladajte tak, aby ste prednostne mali prístup k jesenným, rýchlejšie prezrievajúcim odrodám a náchylnejším na napadnutie skladovými chorobami.
- Vedeli ste, že aj jednotlivé odrody jabĺk sa v pivnici navzájom ovplyvňujú? Zrelé plody urýchľujú dozrievanie neskorých odrôd (uvoľňovaním etylénu) a tým skracujú ich skladovateľnosť. Preto by ste nemali v jednom priestore kombinovať ani skoršie jesenné odrody so zimnými jablkami, ktoré konzumne dozrievajú neskôr a tiež majú dlhšie obdobie skladovateľnosti.
- Ak nemáte k dispozícií ďalšiu miestnosť, zimné odrody umiestnite aspoň do jej najzadnejšej časti.


Nemáte pivnicu? Potom skladujte jablká takto
- Môžete ich uložiť vo vrstvách preložených pevnejším kartónom do papierových škatúľ, ktoré zo všetkých strán vysteliete polystyrénom hrubým aspoň 5 cm. Dajte ich na balkón, kde, ak bolo ovocie zdravé, nepoškodené, a naozaj dobre ho izolujete proti mrazu, vydrží často až do marca (samozrejme, ak pôjde o odrodu s odpovedajúcim obdobím skladovania).
- Rovnako sa používa aj balenie každého plodu zvlášť do novinového alebo iného papiera. Často to robia aj záhradkári, ktorí majú pivnicu. Tento spôsob im, ale, zaručí, že ak sa na jednom plode vyskytne hniloba, papier zabráni jej prenosu na ďalšie jablká. Skladové choroby sa totiž veľmi rýchlo šíria práve na základe dotýkania sa plodov. Spolu s papierom poškodený Jednoducho vyhodíte bez ďalšieho prenosu nákazy.
- Skvelým trikom z minulosti je ukladanie jabĺk do suchých javorových listov, ktoré si môžete nazberať po opadnutí zo stromov. A prečo práve listy javorov? Pretože obsahujú fungicídne a insekticídne látky, ktoré predchádzajú šíreniu skladových chorôb. Miesto novín tak môžete použiť práve listy a vyplniť nimi debničky.
