Super tip, ako jablká vydržia až do jari. Stačí ich uložiť do debničiek s listami tohto stromu. Dôvod vás prekvapí

Hlavne jablone, ale aj hrušky sú u nás najpestovanejším ovocím. Nielen, že poskytujú dobré úrody a vďaka práci šľachtiteľov si ich môže dopriať každý, bez toho, aby bol limitovaný veľkosťou pozemku, úroda sa dá pri voľbe neskorých odrôd výborne skladovať - ak viete ako.

23.09.2023 14:00
jablká, zber, debnička Foto:
debata

Rôzne múdre knihy a príručky pre pestovateľov definujú ideálne podmienky zimného skladovania ovocia presnými rozmedziami teplôt a percentami vzdušnej vlhkosti. Áno, takto je to najlepšie, no v bežnej záhradkárskej praxi disponuje takýmto priestorom málokto. Každopádne, mali by ste mať snahu, aspoň sa tým ideálnym skladovacím podmienkam priblížiť. Len tak vám jablká či hrušky po zbere vydržia deklarované obdobie, ktoré je uvedené v charakteristike odrody.

Takýto je ideál, aby ste mali predstavu o tom, kam smerovať

Pivnica alebo iná skladovacia miestnosť musí byť určite tmavá, chladná, no nepremŕzať. Rovnako by v nej mal prúdiť vzduch. Okno je v rámci vetrania (keď nemrzne) vítané, ale treba ho zatemniť a pri silných mrazoch aj zaizolovať. Samozrejme, najlepšia je klasická zapustená pivnica pod povrchom terénu, ktorá bola kedysi na každej záhrade samozrejmosť, lebo zaručí stabilnú teplotu a relatívne vysokú vzdušnú vlhkosť.

  • Väčšina odrôd jabĺk, ako ‘Šampion’, ‘Golden Delicious’, ‘Jonagold’ či ‘Idared’, dobre znáša uskladnenie pri 0 až 2 °C.
  • Letné a jesenné odrody jabĺk vyžadujú skôr vyššiu teplotu (3 až 4 °C).
  • Hrušky sa skladujú jednotne pri teplote 0 až 1 °C, ale výrazne sa v závislosti od odrody líši čas uskladnenia. Napríklad ‘Boscova fľaška’ a ‘Lucasova’ vydržia 3 až 4 mesiace, ‘Williamsova’ najviac dva a pol mesiaca.
Už počas zberu myslite na skladovanie. Ovocie... Foto: SHUTTERSTOCK
jablká, zber Už počas zberu myslite na skladovanie. Ovocie oberajte opatrne, snažte sa plody neobúchať, ukladať do debničiek po jednom, nevysýpať a podobne.
Zimné odrody jabĺk vydržia pri dobrých podmienkach uskladnené 4 až 7 mesiacov.

Pozor na zásady kombinovania uskladnených plodín

  1. Základom je, neskladovať ovocie so zeleninou. Ako sme už spomínali v článku o pravidlách skladovania zemiakov, jablká, ale aj hrušky by nimi napáchli.
  2. Mrkva dokonca môže spôsobiť zhorknutie. Ak nemáte inú možnosť, len uskladnenie v spoločnej miestnosti, koreňovú zeleninu aspoň uložte do debničky s vlhkým pieskom.
  3. No a prekvapivo sa neodporúča ani spoločné skladovanie jabĺk a hrušiek.
  4. V rámci miestnosti si debničky ukladajte tak, aby ste prednostne mali prístup k jesenným, rýchlejšie prezrievajúcim odrodám a náchylnejším na napadnutie skladovými chorobami.
  5. Vedeli ste, že aj jednotlivé odrody jabĺk sa v pivnici navzájom ovplyvňujú? Zrelé plody urýchľujú dozrievanie neskorých odrôd (uvoľňovaním etylénu) a tým skracujú ich skladovateľnosť. Preto by ste nemali v jednom priestore kombinovať ani skoršie jesenné odrody so zimnými jablkami, ktoré konzumne dozrievajú neskôr a tiež majú dlhšie obdobie skladovateľnosti.
  6. Ak nemáte k dispozícií ďalšiu miestnosť, zimné odrody umiestnite aspoň do jej najzadnejšej čas­ti.
Vo všeobecnosti pri uskladnení ovocia (jablká,... Foto: SHUTTERSTOCK
jablká, jablko, zber Vo všeobecnosti pri uskladnení ovocia (jablká, hrušky) nič nepokazíte teplotou 2 až 4 °C, na jar okolo 6 °C, ale nie viac ako 8 °C. Optimálna vzdušná vlhkosť je 80 až 90 percent.
jablká, zber Čítajte aj Jablká hromadne padajú, hrušky sú tvrdé a bez chuti: Prečo si dobrovoľne ničíte úrodu? Stačí vedieť, kedy ju pozberať

Nemáte pivnicu? Potom skladujte jablká takto

  • Môžete ich uložiť vo vrstvách preložených pevnejším kartónom do papierových škatúľ, ktoré zo všetkých strán vysteliete polystyrénom hrubým aspoň 5 cm. Dajte ich na balkón, kde, ak bolo ovocie zdravé, nepoškodené, a naozaj dobre ho izolujete proti mrazu, vydrží často až do marca (samozrejme, ak pôjde o odrodu s odpovedajúcim obdobím skladovania).
  • Rovnako sa používa aj balenie každého plodu zvlášť do novinového alebo iného papiera. Často to robia aj záhradkári, ktorí majú pivnicu. Tento spôsob im, ale, zaručí, že ak sa na jednom plode vyskytne hniloba, papier zabráni jej prenosu na ďalšie jablká. Skladové choroby sa totiž veľmi rýchlo šíria práve na základe dotýkania sa plodov. Spolu s papierom poškodený Jednoducho vyhodíte bez ďalšieho prenosu nákazy.
  • Skvelým trikom z minulosti je ukladanie jabĺk do suchých javorových listov, ktoré si môžete nazberať po opadnutí zo stromov. A prečo práve listy javorov? Pretože obsahujú fungicídne a insekticídne látky, ktoré predchádzajú šíreniu skladových chorôb. Miesto novín tak môžete použiť práve listy a vyplniť nimi debničky.
marhule Čítajte viac Mŕtvica marhúľ: Zvádzate boj o prežitie stromov? Dodržte 12 kľúčových pravidiel a infekcii nedáte šancu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Jablká #hrušky #skladovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december