Jablká hromadne padajú, hrušky sú tvrdé a bez chuti: Prečo si dobrovoľne ničíte úrodu? Stačí vedieť, kedy ju pozberať

Viete odhadnúť správny čas zberu ovocia? Nie je to také ľahké, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

22.09.2023 06:00
jablká, zber Foto:
debata (1)

Dokonca, vzhľadom na meniacu sa klímu a vrtochy počasia, už prestávajú platiť aj mnohé špecifikácie odrôd a uvádzané termíny ich dozrievania.

Našťastie, existuje niekoľko ovocinárskych trikov vhodných aj pre malopestovateľov, ktoré vám prezradíme. Podtrhnuté, ale ani prezreté jablko či hruška totiž vôbec nie sú chutné.

  • Príliš skorý zber − podtrhnutie znamená nedostatočnú chuť, menej vitamínov a menšie plody, lebo k najintenzív­nejšiemu rastu dochádza práve v poslednej fáze dozrievania. Po zbere sa častejšie objavujú fyziologické poruchy (vädnutie, spála šupky).
  • Priveľmi neskoro pozberané plody − prezreté vydržia oveľa kratšie. Sú citlivé na otlačenie, častejšie sa u nich prejavuje sklovitosť, vnútorný rozpad dužiny a iné fyziologické poruchy. Na neskorý zber je naozaj citlivá odroda ‘Ontario’.

Špecifiká zberu v závislosti od času dozrievania

Pre letné odrody je typické to, že dozrievajú postupne, a tak by sa mali zberať na viackrát − prebierkou. Vyhnete sa tak múčnateniu dužiny jabĺk alebo hniličeniu hrušiek. Jesenné a zimné odrody jabĺk a hrušiek určené na priamu konzumáciu treba zberať zrelé a plne vyfarbené. Odrody určené na dlhšie skladovanie musia byť plne vyvinuté, nie však úplne dozreté. V ich prípade sa oberajú v zberovej zrelosti, no konzumne dozrievajú až po niekoľkých týždňoch v pivnici.

jablko Čítajte viac Top 5 letných jabloní: Sú odolné proti chorobám, plody pred zberom nepadajú a zopár týždňov vydržia aj v pivnici

Ako spoznáte, že sú zrelé?

  • Jablká: Dôležitá je farba šupky. Mali by ste teda presne vedieť, akú odrodu pestujete a aký je jej vzhľad v zberovej zrelosti. Veľa napovie aj ľahká odlučiteľnosť stopky plodu od konárika. Znamená to, že keď jablko chytíte do ruky a jemne s ním pootočíte, doslova vám spadne do dlane. Hodnotí sa aj farba semien, ale tu sa môžete dostať do úzkych, lebo treba vedieť, že hoci je čas sfarbenia semien zimných odrôd takmer zhodný so zberovou zrelosťou, semená skorých odrôd jabĺk hnednú často až prezretým plodom.
  • Hrušky: Pri určení správneho času zberu je okrem farby plodu a jeho odlučiteľnosti od konárika dôležitá aj veľkosť a tvorba líčka. Skoré a jesenné hrušky treba zberať asi týždeň pred plnou zrelosťou, neskoré odrody čo najneskôr pred príchodom prvých mrazov. Tieto hrušky získajú plnú chuť a vôňu počas skladovania, teda konzumne vám dozrejú až v pivnici.
  • Slivky: Termín oberačkovej zrelosti sa určuje hlavne podľa toho, na aký účel chcete plody využiť. Čím viac na strome zmäknú, tým menej pri zbere a skladovaní vydržia. Ľahko sa otlačia alebo prasknú, čo urýchli vznik hniloby. Slivky preto nechávajte prezrieť len vtedy, ak ich chcete spracovať na lekvár alebo destilát.
Vo všeobecnosti sa odporúča skorší zber jabĺk... Foto: SHUTTERSTOCK
jablká, jablko, zber Vo všeobecnosti sa odporúča skorší zber jabĺk na uskladnenie zo stromov na ľahkých pôdach, slabo rastúcich podpníkoch, zo stromov mladých alebo pri malej úrode. Neskorší zber je vhodný pri veľkej úrode a pri stromoch na silno rastúcich podpníkoch.

Praktické rady k oberačke

  • Najlepší na prácu je chladnejší deň a suché počasie.
  • Jablká a hrušky zberajte tak, že plod opatrne nadvihnete a jemne ním pootočíte.
  • Je dôležité zachovať stopku, lebo bez nej vytvoríte miesto, ktorým sa do plodu dostanú rôzne patogény a rýchlejšie sa pokazí.
  • S ovocím zaobchádzajte opatrne. Miesta otlačenia či obitia po páde ľahko podľahnú hnilobe a inej nákaze. Ak sa tak stane, takéto neuskladňujte, ale vytrieďte na okamžitú spotrebu či spracovanie.
  • Uskladnite len zdravú, nepoškodenú úrodu a druhy ani odrody v debničkách nemiešajte.
  • Do debničiek plody ukladajte v jednej vrstve. Jednak vydržia dlhšie, ale hlavne budete mať o ich kvalite lepší prehľad.
jabloň, jablko Čítajte viac Toto sa inde nedočítate: Ovocinár prezradil tajomstvo dokonale vyfarbených jabĺk. Už do 24 hodín uvidíte rozdiel

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zber #Jablká #hrušky #skladovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december