Toto sa inde nedočítate: Ovocinár prezradil tajomstvo dokonale vyfarbených jabĺk. Už do 24 hodín uvidíte rozdiel

Pokiaľ ide o pestovanie ovocia, s odlisťovaním sa bežne stretnete hlavne pri viniči. Ako nám však prezradil skúsený ovocinár, praktický význam má aj pri jabloniach.

04.09.2023 14:00
jabloň, jablko Foto:
debata

Majiteľ sadu pod Cejtachom v Smoleniciach Ing. Peter Molda sa so zápalom stará o približne 20 árov jabloňových výsadieb. Nejde pritom o jeho hlavné zamestnanie, ale o záľubu, ktorá prerástla do nefalšovaného ovocinárskeho nadšenia. Najväčším dôkazom toho, že v sade trávi doslova každú voľnú chvíľu je i fakt, že jeho jablko odrody ‘Pinova’ sa stalo víťazom v celoslovenskej súťaži O najkrajšie jablko roka 2022, ktorú každoročne organizuje Slovenský zväz záhradkárov RV, o. z. Navyše, v rovnakom ročníku pochádzalo zo sadu pod Cejtachom aj jablko na tretej priečke odrody ‘Fuji Kiku 8’ a na mieste desiatom ‘Sirius’.

Jablko odrody ‘Pinova’ na strome a neskôr na... Foto: Lucia Sedláček Harničárová, Peter Molda
jabloň, Pinova Jablko odrody ‘Pinova’ na strome a neskôr na stupni víťazov súťaže O najkrajšie jablko roka 2022.

Ktoré odrody jabloní a prečo odlisťovať?

Primerané odlisťovanie stromov je vhodné hlavne pre tie odrody, ktoré sa ťažšie vyfarbujú, alebo pre klubové, pri ktorých sa vyžaduje naozaj dokonalé vyfarbenie plodov, no nič tým nepokazíte ani pri iných odrodách. Skúsený ovocinár totiž zdôraznil, že odlisťovanie má okrem vyfarbenia pozitívny vplyv aj na vyzrievanie kvetných púčikov pre budúcoročnú úrodu. „Celkový efekt tejto práce by sa ešte dal zlepšiť, ak by som sponad porastu odstránil ochranné siete proti krupobitiu. V aktuálnom období by to však stále bolo príliš veľkým rizikom – silné búrky sa ešte nedajú vylúčiť,“ upozorňuje Molda.

Pokiaľ ide o náročnosť práce, najlepšie sa... Foto: Peter Molda
jabloň, odlisťovanie Pokiaľ ide o náročnosť práce, najlepšie sa odlisťujú jablone v tvare štíhleho vretena a vo všeobecnosti nízke tvary, no odlisťovať môžete všetky jablone bez rozdielu.
jahody Čítajte aj Už roky sadíme jahody takto a nestíhame ich oberať. Čo v praxi naozaj funguje a s čím netreba strácať čas?

Kedy je na túto prácu vhodný čas?

Jablone môžete začať odlisťovať každoročne na konci leta s príchodom chladnejších nocí. V profesionálnych sadoch sa to robí strojmi s pomocou silného prúdu vzduchu. V menších výsadbách ovocinári odlisťujú ručne. „Intenzita odlistenia záleží od rôznych faktorov. Ak by som mal, napríklad počas roka problémy s múčnatkou, prípadne silný výskyt vošiek, čo by spôsobilo výrazný úbytok listovej plochy, v takom prípade by som neodlisťoval, aby mohla fotosyntéza prebiehať v dostatočnej intenzite,“ vysvetľuje ovocinár a dodáva, že k odlisťovaniu jabloní treba pristupovať individuálne s prihliadnutím na konkrétny strom a tiež s citom.

Pre odlisťovanie jabloní neplatia žiadne presné... Foto: Peter Molda
jabloň, odlisťovanie Pre odlisťovanie jabloní neplatia žiadne presné pravidlá, ako je to v prípade viniča. K stromom treba pristupovať rozumne a s citom.
Kombinácia ideálnej polohy (svah), odlistenie a aplikácia vápnika s mikroelementami formou postreku na listy mi odrodu ‘Pinova’ vyfarbuje takmer identicky ako sa vyfarbuje klubová odroda ‘Evelina’ (mutácia odrody ‘Pinova’).
ovocinár, Ing. Peter Molda

Ako správne „trhať“ listy

Pri odlisťovaní buďte opatrní. List, ktorý chcete odstrániť, vždy ťahajte smerom proti kvetnému púčiku. Nikdy nie nahor, lebo by ste s ním mohli odtrhnúť aj kvetný púčik a pripraviť sa tak o budúcoročnú ú­rodu.

maliny Čítajte aj Praktický rez malín, ktorému budete konečne rozumieť: Podporte rodivý potenciál krov a vyťažte z nich maximum

Prečo odlisťovanie pomáha s vyfarbením plodov?

Podľa Petra Moldu je vysvetlenie jednoduchšie, než by ste čakali: „Keď stromček stratí listy, naštartuje sa v ňom pud sebazáchovy čo znamená, že musí rýchlo podporiť dozretie semien. Pre ovocinára potom platí jednoduchá rovnica: jadrovník s dozretými semenami = zrelé a odrodovo plne vyfarbené jablko.“

Už po 24 hodinách od odlistenia sa plody... Foto: Peter Molda
jabloň, odlisťovanie Už po 24 hodinách od odlistenia sa plody výrazne vyfarbili.

Chcete sa aj vy pochváliť úrodou jabĺk a zabojovať o titul Najkrajšie jablko roka 2023? Prihláste sa do 27. ročník súťaže

Celoslovenská súťaž o najkrajšie jablko je medzi záhradkármi obľúbená už viac ako dve desaťročia. Nadchádzajúci ročník sa uskutoční 13. októbra 2023 v Strednej odbornej škole vinársko-ovocinárskej v Modre. Podrobné informácie o účasti s prihláškou nájdete na stránke SZZ. Prihlásiť svoje, možno víťazné jablko môžete najneskôr do 2. októbra 2023. Vzorky sa budú preberať 5., 6., 7. a 9. októbra 2023 v čase od 8.00 do 17.00 hodiny. Doručiť ich môžete osobne, poštou či kuriérom na adresu SZZ RV.

Stoly so súťažnými jablkami celoslovenskej... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
jablko roka Stoly so súťažnými jablkami celoslovenskej súťaže O najkrajšie jablko usporadúvanej Slovenským zväzom záhradkárov (rok 2018).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jabloň #Pinova #odlisťovanie #jablko roka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december