Top 5 letných jabloní: Sú odolné proti chorobám, plody pred zberom nepadajú a zopár týždňov vydržia aj v pivnici

Už o niekoľko dní bude vhodné obdobie na vysádzanie ovocných stromčekov. Ak zvažujete kúpu nových odrôd, dáme vám tipy na jablone, ktoré dozrievajú v skorších termínoch.

18.09.2023 14:00
jablko Foto:
debata

Ich plody síce nie sú vhodné na zimné uskladnenie, no výborné sú na spracovanie. Od okamžitej spotreby v koláčoch až po prípravu detskej výživy, džemu, šťavy alebo jablčného octu do zásoby. Ak patríte k záhradkárom, ktorí skoré odrody jabloní odmietajú pestovať pre rýchle múčnatenie a hnitie plodov, zvážte tie, ktoré vám predstavíme. Majú o niečo lepšiu trvanlivosť ako staré známe ‘Priesvitné letné’ a sviežu chuť typickú pre skoré jabĺčka.

‘Ametyst®’: Letná odroda s dlhým skladovaním

Veľkou pestovateľskou výhodou tejto letnej odrody je rezistencia proti chrastavosti a pomerne slušná tolerantnosť proti múčnatke. Pochádza z českého šľachtenia. Plody dozrievajú už v druhej polovici augusta a hoci zanedbáte prebierku, i tak budú pomerne vyrovnané. Krásne červené jabĺčka majú žltkastú, šťavnatú, príjemne sladkú a aromatickú dužinu.

  • Zberové špecifiká odrody: Plody pred zberom neopadávajú a vydržia asi mesačné skladovanie, čo je pre letné odrody naozaj nadštandardné.
‘Ametyst’ Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, Ametyst ‘Ametyst’

‘Discovery’: Znesie aj horšie podmienky

Hľadáte skorú jabloň do trochu horších pestovateľských podmienok? Skúste ‘Discovery’. Pochádza z Anglicka a je veľmi odolná proti hubovým chorobám. Zberovo plody dozrievajú už v prvej polovici augusta, na konzumáciu im stačí dať zopár dní a sú vynikajúce – červené jablká s jemnou, no zároveň stále dostatočne pevnou dužinou, ktorá sa nerozpadáva.

  • Zberové špecifiká odrody: Plody neopadávajú a sú odolné proti otlačeniu.
‘Discovery’ Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, Discovery ‘Discovery’
monilióza, moníliová hniloba, jabloň Čítajte aj Fuj, takéto ovocie na stromoch vidieť nechcete. Prečo úroda hnije a ako sa dá podobným problémom predísť?

‘Julia’: Dužina po rozkrojení takmer nehnedne

Česká odroda ponúka červené, stredne veľké plody s hmotnosťou 130 g. Majú pevnejšiu šupku, no šťavnatú dužinu, ktorá po rozkrojení hnedne len minimálne. Jablká dozrievajú v druhej polovici júla, v chladnejších polohách začiatkom augusta. Stromy sú tolerantné k chrastavosti a stredne odolné proti múčnatke. Rodia pravidelne hlavne na stredne dlhých výhonkoch, no trochu viac sa zahusťujú, preto vyžadujú intenzívnejšie presvetľovanie.

  • Zberové špecifiká odrody: Jablká možno uskladniť v závislosti od kvality pivnice asi na dva až tri týždne. Sú odolné proti otlačeniu.
‘Júlia’ Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, Júlia ‘Júlia’

‘Piros’: Rýchlo vstupuje do rodivosti

Nemecká odroda má slabší rast, no rozložitejšiu korunu. Kostrové konáre dobre obrastajú krátkymi rodivými konárikmi a úrodu prinášajú už v prvých rokoch po vysadení.

  • Zberové špecifiká odrody: Šupka plodov je pri zbere suchá, ale v čase konzumnej zrelosti mierne mastná. Zberová zrelosť býva u nás v prvých desiatich dňoch augusta. Plody sa dajú uskladniť približne na dva týždne.
‘Piros’ Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, Piros ‘Piros’

‘Allegro®’: Nenáročný rezistent do vyšších polôh

Výhodou tejto odrody je rezistencia proti chrastavosti, pričom netrpí ani múčnatkou. Je nenáročná a vhodná na pestovanie vo všetkých polohách. Vstup do rodivosti je skorý a úrody bývajú pravidelné. Plody majú intenzívne červenú šupku a pevnú, sladkú dužinu.

  • Zberové špecifiká odrody: Veľkou výhodou je, že plody môžete zberať postupne v troch vlnách počas augusta. Krátko, asi do polovice septembra ich môžete skladovať.
‘Allegro’ Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, Allegro ‘Allegro’
slivka, pálenka, destilát, pálenie Čítajte aj Top odrody na prvotriedne destiláty: Slivky, hrušky, jablká a marhule, z ktorých potečie tá najlepšia pálenka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jabloň #letné odrody #výber odrôd
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december