Top odrody na prvotriedne destiláty: Slivky, hrušky, jablká a marhule, z ktorých potečie tá najlepšia pálenka

Na to, aby bola pálenka kvalitná, potrebujete prvotriedny kvas. No veľkú úlohu v tom zohráva aj samotná odroda použitého ovocného druhu.

04.09.2023 06:00
slivka, pálenka, destilát, pálenie Foto:
Druhou etapou kvasenia je búrlivé kvasenie. Nastáva, keď je už dosť kvasiniek, ale hmota má ešte veľa cukru. V tejto etape sa prekvasí hlavné množstvo cukru na alkohol. V nádobách to vrie, kvasná zátka intenzívne bublinkuje, môže dôjsť k vytečeniu kvasu, ak ste nenechali dostatočnú rezervu na zväčšenie jeho objemu.
debata

Preto, ak zvažujete výsadbu ovocných stromčekov za účelom výroby destilátov, mali by ste siahnuť po týchto odrodách.

Slivky

Ak sa spýtate skúsených páleničiarov, ktorá slivka je na slivovicu najlepšia, pravdepodobne vám povedia, že ‘Bystrická’. Táto tradičná, jesenná, veľkoplodá odroda sa preferovala na základe vyššieho obsahu cukrov v plodoch. V rámci regiónov sa pálila aj ‘Durandzia’, dnes už doslova vzácna ‘Belica’ (z nej vraj bola pálenka najfajnovejšia), odroda ‘Čachtická’ alebo ‘Špendlík žltý’.

Slivka ‘Toptaste’ dozrieva začiatkom septembra.... Foto: SHUTTERSTOCK
slivka, Toptaste Slivka ‘Toptaste’ dozrieva začiatkom septembra. Odroda je čiastočne samoopelivá, dobre sa opeľuje s ‘Čačanská lepotica’ a ‘Stanley’.

Mnohí nedajú na klasiku dopustiť no pravdou je, že súčasný sortiment je plný odrôd, ktoré, ako sa hovorí, dobre tečú. V rámci sliviek je, samozrejme, najlepšie siahnuť po tých, čo sú odolné proti šarke sliviek ako ‘Čačanská rodná’. Nič však nepokazíte, ak do kvasu zmiešate aj viac odrôd, napríklad ‘Čačanskú lepoticu’ a ‘Čačanskú najbolju’. Z bežne pestovaných je skvelá aktuálne najsladšia odroda na našom trhu ‘Toptaste’, ale dobre vypálite aj slivky odrody ‘Stanley’, ‘Hanita’,Presenta’, ‘Topper’, ‘Top 2000’, ‘Jojo’, ‘Bergeron’, ‘Strepped’. Základom je bohatá dužina a dobrá cukornatosť.

slivky Čítajte aj Slivky bez úrody: Toto je 5 najčastejších dôvodov, prečo spod stromov odchádzate sklamaní a naprázdno

Jablká

Najlepšie odrody jabloní na destiláty? V tomto prípade sú to tie staršie klasiky (‘Jonathan’, ‘Coxova reneta’), než na konzumáciu obľúbené novinky sortimentu. Ak máte prístup k starým krajovým odrodám ako je ‘Matkino’ alebo ‘Jadernička moravská’, neváhajte. Pomerne dôležitú úlohu v tomto prípade zohráva aj pestovateľský tvar, pričom lepšiu kvalitu destilátu dosiahnete z plodov dopestovaných na klasických vyšších tvaroch stromov, než z intenzívnych výsadieb štíhlych vretien. Zároveň je veľmi dôležité, aby boli plody dokonale dozreté.

monilióza, moníliová hniloba, jabloň Čítajte aj Fuj, takéto ovocie na stromoch vidieť nechcete. Prečo úroda hnije a ako sa dá podobným problémom predísť?

Marhule

Napriek rôznym novinkám sa v tomto prípade nedá odporučiť nič lepšie, ako typické páleničiarske odrody s výbornou marhuľovou chuťou aj arómou ‘Maďarská’ a ‘Veľkopavlovic­ká’.

marhule Čítajte aj Mŕtvica marhúľ: Zvádzate boj o prežitie stromov? Dodržte 12 kľúčových pravidiel a infekcii nedáte šancu

Hrušky

Z klasických odrôd je stále najžiadanejšia ‘Williamsova’ (dá sa dobre kombinovať s odrodou ‘Williamsova červená’) s výraznou arómou. Ak sa pri destilácii postupuje správne a kvas mal dobrú kvalitu, vôňa sa intenzívne prenesie aj do výsledného produktu. Zo starých a krajových odrôd sú výborné ‘Krvačky’, ‘Medovky’ a doslova legendárne ‘Špinky’.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #slivky #marhule #hrušky #jablone #domáca pálenka #ovocné odrody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december