Preto, ak zvažujete výsadbu ovocných stromčekov za účelom výroby destilátov, mali by ste siahnuť po týchto odrodách.
Slivky
Ak sa spýtate skúsených páleničiarov, ktorá slivka je na slivovicu najlepšia, pravdepodobne vám povedia, že ‘Bystrická’. Táto tradičná, jesenná, veľkoplodá odroda sa preferovala na základe vyššieho obsahu cukrov v plodoch. V rámci regiónov sa pálila aj ‘Durandzia’, dnes už doslova vzácna ‘Belica’ (z nej vraj bola pálenka najfajnovejšia), odroda ‘Čachtická’ alebo ‘Špendlík žltý’.

Mnohí nedajú na klasiku dopustiť no pravdou je, že súčasný sortiment je plný odrôd, ktoré, ako sa hovorí, dobre tečú. V rámci sliviek je, samozrejme, najlepšie siahnuť po tých, čo sú odolné proti šarke sliviek ako ‘Čačanská rodná’. Nič však nepokazíte, ak do kvasu zmiešate aj viac odrôd, napríklad ‘Čačanskú lepoticu’ a ‘Čačanskú najbolju’. Z bežne pestovaných je skvelá aktuálne najsladšia odroda na našom trhu ‘Toptaste’, ale dobre vypálite aj slivky odrody ‘Stanley’, ‘Hanita’, ‘Presenta’, ‘Topper’, ‘Top 2000’, ‘Jojo’, ‘Bergeron’, ‘Strepped’. Základom je bohatá dužina a dobrá cukornatosť.

Jablká
Najlepšie odrody jabloní na destiláty? V tomto prípade sú to tie staršie klasiky (‘Jonathan’, ‘Coxova reneta’), než na konzumáciu obľúbené novinky sortimentu. Ak máte prístup k starým krajovým odrodám ako je ‘Matkino’ alebo ‘Jadernička moravská’, neváhajte. Pomerne dôležitú úlohu v tomto prípade zohráva aj pestovateľský tvar, pričom lepšiu kvalitu destilátu dosiahnete z plodov dopestovaných na klasických vyšších tvaroch stromov, než z intenzívnych výsadieb štíhlych vretien. Zároveň je veľmi dôležité, aby boli plody dokonale dozreté.

Marhule
Napriek rôznym novinkám sa v tomto prípade nedá odporučiť nič lepšie, ako typické páleničiarske odrody s výbornou marhuľovou chuťou aj arómou ‘Maďarská’ a ‘Veľkopavlovická’.

Hrušky
Z klasických odrôd je stále najžiadanejšia ‘Williamsova’ (dá sa dobre kombinovať s odrodou ‘Williamsova červená’) s výraznou arómou. Ak sa pri destilácii postupuje správne a kvas mal dobrú kvalitu, vôňa sa intenzívne prenesie aj do výsledného produktu. Zo starých a krajových odrôd sú výborné ‘Krvačky’, ‘Medovky’ a doslova legendárne ‘Špinky’.