Toto sú dôvody, prečo nevyhadzovať popol, ale použiť ho v záhrade: Už naši starí rodičia vedeli, že je to elixír úrodnosti

Kúrite drevom, máte krb či kachle? Po vymetení popola ho nevyhadzujte ako nepotrebný odpad. Je to skvelý zdroj živín a prírodná dezinfekcia do záhrady.

12.10.2023 06:00
popol, hnojenie, záhrada, jeseň Foto:
debata (2)

Už naši starí rodičia rozsýpali popol z pece po záhrade. Možno ste si hovorili, že to robia len preto, aby sa ho bez problémov zbavili. Ale kdeže. Dobre vedeli, že drevný popol pôde prospieva. Dôležité však je, aby neobsahoval žiadne škodlivé látky. Ak teda kúrite výhradne drevom a nič iné v kotli nespaľujete, môžete popol využiť v záhrade. Ale pozor! Všetkého veľa škodí a aj v tomto prípade platia určité pravidlá.

Ideálny pre ťažké a kyslé pôdy

Určite ste už počuli, že drevný popol zvyšuje pH pôdy. Hodí sa preto na tie, ktoré vykazujú kyslé pH. Rozdiel je však v termíne jeho aplikácie, ktorý sa líši vzhľadom na pôdny druh. Ide o to, že ak je pôda kyslá a ťažká, popol je najlepšie aplikovať na jeseň. Naopak, v prípade kyslých, ale ľahkých pôd, si ho odložte na jar.

mach, trávnik Čítajte viac Mach ako hlavný nepriateľ vášho trávnika? 6 dôvodov, prečo s ním musíte bojovať a účinné riešenia, ako sa ho zbaviť

Jednoduchý domáci pH test

Hodnotu pôdnej reakcie si môžete rýchlo overiť jednou z najdostupnejších metód, a to pomocou lakmusových papierikov, ktoré zoženiete v lekárni alebo v drogérii. Na testovanie si vezmite pár gramov suchej pôdy a rozmiešajte ju v čo najteplejšej destilovanej vode. Ideálne je, dodržať pomer 1 : 1. Nechajte pár hodín lúhovať a potom do roztoku namočte lakmusový papierik. Zmena jeho farby vám signalizuje pH testovanej pôdy podľa priloženej stupnice v balení.

Super tip, proti skočkám: Podľa niektorých... Foto: SHUTTERSTOCK
skočky, reďkovka, popol Super tip, proti skočkám: Podľa niektorých pestovateľov funguje, ak vzchádzajúce rastliny reďkovky a ich bezprostredné okolie posypete drevným popolom. Nevýhodou je, že toto opatrenie musíte po každom daždi zopakovať.

Aj veľa kvalitného popola škodí

Drevný popol je pomerne bohatým zdrojom živín, hlavne draslíka a vápnika, no zanedbateľné nie je ani množstvo fosforu. Preto odborníci všeobecne vyzývajú na hnojenie na základe pôdneho rozboru, no záhradkárska prax je iná. Čas si však nájdite aspoň na spomínaný pH test. Hoci je popol na jednu stranu pre pôdu prospešný, všetkého veľa škodí. Hlavne ak vám lakmusový papierik diagnostikuje zásadité pH. Vtedy by mohol popol zbytočne zvyšovať už aj tak vysoké pH.

Najviac vápnika obsahuje popol z vŕby, topoľa (42 percent) a z brezy (30 percent).

Dobre ho zapracujte

Keď popol aplikujete priamo na pôdu, nenechávajte ho voľne ležať na povrchu, ale ho plytko zapracujte. V prípade, že popol rozsýpate k rastlinám, dbajte na to, aby neprišiel do priameho styku s koreňmi – mohol by ich poškodiť. Odporúčaná hnojivová dávka popola je 100 až 800 g/1m2. Prihliadať treba na pH a obsah živín v pôde. Veľmi vhodné je, pridávať primerané množstvo popola aj do kompostu. Výslednému produktu dodá vápnik a ďalšie dôležité živiny. Samozrejme dbajte na jeho pravidelné premiešavanie so suchými a vlhkými rastlinnými zvyškami.

Popol nesmie prísť do priameho kontaktu s... Foto: SHUTTERSTOCK
popol, hnojenie, záhrada, jeseň Popol nesmie prísť do priameho kontaktu s koreňmi rastlín. Ak máte veľmi kyslú pôdu a potrebujete ho pridať napríklad do výsadbovej jamy, skôr, než vložíte stromček alebo inú rastlinu, dôkladne popol premiešajte s dostatočným množstvom pôdy.

Zakázané spôsoby aplikácie popola v záhrade: Týmto rastlinám ani pôde neprospejete

  • Popol pri zapracovávaní do pôdy nekombinujte s maštaľným hnojom, ani s inými organickými hnojivami. Prichádzali by ste o dusík.
  • Rovnako platí zákaz priamej aplikácie spolu s minerálnymi hnojivami ako sú dusičnan amónny alebo síran amónny kvôli úniku amoniaku do ovzdušia.
  • Nepoužívajte ho do výsevných substrátov, ani do zeminy pripravenej na predpestovávanie priesad. Zvýšený obsah solí zhoršuje klíčenie semien.
  • Keďže už viete, že drevný popol zvyšuje pH, nepatrí k druhom, ktoré sú kyslomilné, ale ani k tým, ktorým nevyhovuje čerstvo povápnená pôda (napríklad zemiaky, jahody).
Pach drevného uhlia v pôde pretrváva veľmi dlho a odpudzuje nielen slimáky, ale aj ďalšie pôdne škodce.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #popol #hnojenie popolom
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december