Mach ako hlavný nepriateľ vášho trávnika? 6 dôvodov, prečo s ním musíte bojovať a účinné riešenia, ako sa ho zbaviť

Dokonale upravený trávnik je pre mnohých pýchou a vrcholom záhradkárskeho umu. Avšak, v neustále sa meniacom svete záhradníctva sa postupne mení aj definícia krásneho trávnika.

20.09.2023 14:00
mach, trávnik Foto:
debata

Dokonca mach, kedysi považovaný za nežiaducu burinu, získava na popularite. A to aj vďaka environmentálnym výhodám. Ako odolná a v podstate primitívna rastlina prosperuje v rôznych záhradných prostrediach. A hoci si ho najviac všímame v trávnikoch, objaviť sa môže všade, kde sa vytvoria preň priaznivé podmienky – od strechy záhradného domčeka až po dlažbu na chodníku. Samozrejme, hoci hovoríme vo všeobecnosti o machu, nikdy nejde len o jeden druh.

zber semien Čítajte viac Ušetrite na pestovaní kvetov: Z týchto druhov každý rok získate stovky semien za nula eur

Má aj výhody

Mach nie je len obťažujúcou burinou. V záhradnom ekosystéme má významnú funkciu. Poskytuje útočisko pre drobné tvory, ktoré zase slúžia ako potrava pre vtáky, obojživelníky a užitočné ježe. Vtáky ho navyše využívajú na stavbu hniezd. Vy môžete mach použiť ako výplň do závesných kvetinových košíkov, na tvorbu jarných aj vianočných dekorácií alebo na premenu izboviek na kokedamy, inak nazývané machové gule. V miestach, kde má tráva problémy s pekným rastom kvôli nedostatku svetla alebo zlému odvodneniu, môžete zvážiť možnosť, prijať mach ako bujnú a aj na chodenie príjemnú alternatívu k tradičnému trávniku.

Mach sa môže stať problémom, keď invazívne... Foto: SHUTTERSTOCK
mach, trávnik Mach sa môže stať problémom, keď invazívne potláča rast trávy tam, kde si to neželáte, a spôsobuje vznik prázdnych miest v trávniku.

Čo spôsobuje výskyt machu v trávnikoch?

Mach je rastlina, ktorá vám signalizuje viacero problémov či nedostatkov v starostlivosti, hlavne o pôdu. Tá môže byť príliš ťažká, zhutnená, nesprávne odvodnená, s nedostatkom živín a s príliš kyslím pH, čo v kombinácii s nedostatkom svetla na stanovišti vytvára ideálne podmienky na rast machov. Aby ste problémy s nadmerným výskytom machu účinne vyriešili, musíte sa v prvom rade zamerať na starostlivosť o pôdu. Špeciálne odstraňovače machu síce poskytnú krátkodobú pomoc, no problém natrvalo nevyriešia.

  • Ťažká (ílovitá), zamokrená pôda: Odvodnenie a prevzdušnenie zaistíte jesennou aerifikáciou trávnika. Na menšie plochy vám stačí ručný prevzdušňovač, prípadne špeciálne návleky na topánky s hrotmi. Na prevzdušnenie väčších plôch slúžia špeciálne stroje – aerifikátory s dutými hrotmi, ktoré prenikajú do pôdy a vyberajú z nej valčeky (štuple) s priemerom zvyčajne 2 a dĺžkou 7 cm. Takto sa v trávniku vytvoria prevzdušňovacie, no zároveň aj odvodňovacie kanáliky.
Prevzdušňovanie trávnika nie je vertikulácia.... Foto: SHUTTERSTOCK
aerifikácia, prevzdušňovanie, trávnik Prevzdušňovanie trávnika nie je vertikulácia. Malo by sa robiť hlavne na ťažkých, ílovitých pôdach približne každé dva roky. Z pôdy sa pri tom pomocou špeciálneho stroja vyberajú takéto valčeky, čím sa ku koreňom dostáva viac vzduchu aj vlahy.
  • Slabý rast trávnika: V prípade, že mach doslova prekonáva trávu v rýchlosti rastu, siahnite po vhodnom hnojive. Nezabudnite, že treba rozlišovať na základe obdobia , v ktorom trávnik prihnojujete. Na jar totiž rastliny potrebujú celkom iné živiny, ako v lete či na jeseň.
  • Príliš veľa tieňa: Ak ste si vedomí toho, že určitá časť záhrady je v silnom tieni, skúste namiesto trávnika využiť pôdopokryvné rastliny vhodné na tienisté stanovištia, ako je napríklad brečtan, pachysandra, kopytník, zimozeleň menšia (ak ide o vlhkejší tieň). Do suchého je vhodná napríklad bergenia. Dnes už v ponuke záhradných škôlok nájdete aj hotové koberce pôdopokryvných rastlín, ktoré sa pokladajú podobne, ako kobercové trávniky.
  • Nízka tráva: Ak pozorujete väčší výskyt machu, vyhnite sa príliš nízkemu koseniu. Takto totiž pri oslabených trávnikoch ľahko vzniknú, najskôr takmer nebadateľné prázdne miesta, ktoré však mach a iné nežiaduce buriny veľmi rýchlo osídľujú.
  • Príliš veľa trávnej plsti: Vrstva odumretej trávy, korienkov, machu a iných burín môže dosiahnuť takú hrúbku, že začne doslova dusiť novo rastúce steblá tráv. Jej odstránenie a takzvané prerezanie trávnika je preto každoročným jarným, no i jesenným úkonom, ktorý by ste nemali podceňovať. Ide o vertikuláciu pomocou špeciálnych vertikulačných hrablí (malé plochy, predzáhradky), alebo špeciálnych strojov – vertikulátorov. Tie sú dnes už finančne dostupné podobne ako kosačky, preto sa oplatí, mať vertikulátor vo vlastnej výbave pre starostlivosť o trávnik.
Vertikulácia, teda prerezávanie trávnika ho... Foto: SHUTTERSTOCK
vertikulácia, prerezávanie, trávnik Vertikulácia, teda prerezávanie trávnika ho zbaví prebytočnej plsti - odumretých častí tráv, korienkov a burín. Robí sa na jar a na jeseň.
  • Kyslé pH pôdy: Mach miluje kyslosť a je to jeden z hlavných rastlinných indikátorov nízkeho pH pôdy. Overiť si to môžete jednou z najdostupnejších metód, a to pomocou lakmusových papierikov, ktoré zoženiete v lekárni alebo v drogérii. Na testovanie si vezmite pár gramov suchej pôdy a rozmiešajte ju v čo najteplejšej destilovanej vode. Ideálne je, dodržať pomer 1 : 1. Nechajte pár hodín lúhovať a potom do roztoku namočte lakmusový papierik. Zmena jeho farby vám signalizuje pH testovanej pôdy. V prípade výskytu machu pomáha vápnenie.

Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete s machom vychádzať, alebo jeho výskyt efektívne riešiť, porozumieť tomu, prečo sa mu vo vašej záhrade tak darí je kľúčom k vytvoreniu lepšieho prostredia pre pestované rastliny. Mach je totiž skvelým ukazovateľom kvality pôdy a práve zdravá pôda je základom úspešného záhradkárčenia.

cyprusovec leylandský Čítajte viac Chcete dvojmetrový, nepriehľadný živý plot už do troch sezón? Zabudnite na tuje. Toto dokáže len jeden druh

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #mach #chyby v starostlivosti o trávnik
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december