Maštaľný hnoj je pre rastliny najlepším zdrojom živín, no v jednom prípade vám môže totálne zničiť záhradu

Veľkým benefitom maštaľného hnoja je, že sa v pôde rozkladá niekoľko rokov a rastlinám tam živiny sprístupňuje postupne. Je ich dlhodobou zásobárňou, no môže sa stať aj veľkým problémom.

15.10.2023 07:00
hnojenie Foto:
debata

Súčasťou hnoja sú okrem minerálnych živín, organickej hmoty a užitočných mikroorganizmov aj rôzne stimulanty, ktoré podporujú rast a vývin pestovaných plodín. Hnoj zároveň pozitívne ovplyvňuje fyzikálne vlastnosti pôdy čo napríklad znamená, že ťažké vyľahčuje (zvyšuje priepustnosť pre vodu) a ľahké robí súdržnejšími (zvyšuje ich vodnú kapacitu).

Kde ho zoženiete?

Ak nechováte hospodárske zvieratá, najväčšiu šancu kúpiť hnoj máte v lete. Zopár ponúk, napríklad na internetových fórach chovateľov a záhradkárov určite nájdete. Do jesene ho treba uskladniť tak, aby bol použiteľný už ako čiastočne rozložený. Ideálne je miesto v polotieni, kde nebude rýchlo vysychať. Pod kopu môžete nasypať asi 15 cm vrstvu rašeliny, ktorá do seba vsiakne látky vyplavené dažďom.

shutterstock 230931505 Čítajte viac Kompost hotový len za 18 dní? Tento spôsob naozaj funguje. Stačí ho poctivo prehadzovať

Nie je hnoj ako hnoj

Priemerný obsah živín a organických látok v rôznych druhoch hnoja v čerstvom stave (v percentách)

Druh hnoja Voda Organické látky Dusík Fosfor Draslík
Kravský 75 17 0,48 0,11 0,52
Prasací 72 20 0,62 0,25 0,42
Konský 71 20 0,65 0,13 0,52
Ovčí 68 25 0,85 0,14 0,66
Slepačí 65 30 1,7 0,7 0,75

Zdroj prehľadu: Varga, Ducsay, 2015

Hoci sú medzi jednotlivými druhmi hnoja rozdiely, vždy je lepšie záhradkárčiť s akýmkoľvek než bez neho.
Hoci sa považuje takmer za dokonalé hnojivo,... Foto: SHUTTERSTOCK
sliepka Hoci sa považuje takmer za dokonalé hnojivo, hlavne pre vysoký obsah fosforu hrozí riziko spálenia rastlín. Treba ho preto kompostovať alebo použiť v prekvasenom stave ako hnojivovú zálievku v pomere 1 : 10 (jeden diel kvaseného trusu na desať dielov vody).

Kedy hnojiť?

Ideálne na jeseň. Treba však vedieť, že hnoj sa nepoužíva priamo. Vždy sa musí zapracovať do pôdy alebo primiešať do kompostu. Nesmiete ho po rozhodení nechať ležať na hriadkach. Čím dlhšie zostane na povrchu, tým viac dusíka uvoľňujúceho sa do ovzdušia stratíte. Už po 6 hodinách sa zníži účinnosť nezapracovaného hnoja o 3 až 16 percent. Navyše, hnoj musí byť dobre vyzretý a uležaný. Nikdy nie priamo spod zvierat. V takomto prípade si minimálne na jednu sezónu zničíte záhradu. Nič vám v nej neporastie.

Dôležité pravidlá a odporúčania

  • Pôda by sa mala hnojiť každých 3 až 5 rokov dávkami 3 až 5 kg/m2. Hydinový, ale aj holubí trus použite v dávke 1 až 2 kg/m2.
  • Na ľahších pôdach ho zapracujte do hĺbky 15 až 20 cm, na ťažších do 10 až 15 cm.
  • Na vyrovnanie pomeru živín treba súčasne s maštaľným hnojom hnojiť fosforečnými hnojivami.
  • Nikdy spolu s maštaľným hnojom nezapracúvajte do pôdy vápenaté hnojivá.
Konský hnoj je výhrevný. Hodí sa na prípravu... Foto: SHUTTERSTOCK
konský hnoj Konský hnoj je výhrevný. Hodí sa na prípravu teplého pareniska alebo do skleníka. Často však obsahuje väčší podiel slamy z podstielky, preto je dobré podporiť mineralizáciu pridaním dusíkatého hnojiva (liadku, močoviny). Hodí sa skôr na ťažšie pôdy.

Suchá alternatíva hnoja z obchodu

Prírodne fermentovaný hnoj kúpite ako jednodruhový (kravský, konský, ovčí) alebo ako zmes či s pridaním iných prírodných zložiek (rohovinová múčka, guáno). Je sušený a lisovaný do granúl. Neobsahuje semená burín ani iné nečistoty, často je takmer bez zápachu. Hnojivová hodnota by sa podľa výrobcov mala vyrovnať čerstvému hnoju.

Desať litrov sušeného hnoja by vám malo... Foto: SHUTTERSTOCK
maštaľný hnoj, sušený Desať litrov sušeného hnoja by vám malo vystačiť asi na 3,5 štvorcového metra hriadky.

Čo vysadiť na hriadky v sezóne po jesennom hnojení hnojom?

Po čerstvom organickom hnojení začnite na jar v prvej trati pestovať hlúboviny (kapustu, kel, karfiol, brokolicu). Hoci do tejto zeleninovej skupiny patrí aj kaleráb, skorým odrodám sa v prvej trati radšej vyhnite. Zasadiť však môžete priesady rajčiakov, paprík, vysiať uhorky, tekvice i melóny (plodovú zeleninu). Vhodné sú skoré zemiaky, kukurica a výnimka medzi cibuľovou zeleninou – pór. Sú to plodiny, ktoré majú najvyššie nároky na rýchlo prístupné živiny.

kompost Čítajte viac Rastliny ho budú milovať: Špeciálny kompost ich zahreje a vás expresne rýchlo zbaví hromady záhradného odpadu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jesenné hnojenie #maštaľný hnoj #organické hnojivá
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december