Rastliny ho budú milovať: Špeciálny kompost ich zahreje a vás expresne rýchlo zbaví hromady záhradného odpadu

Skvelo sa dá využiť skoro na jar, keď ním zvýšite teplotu v skleníku alebo v parenisku. A viete, čo to znamená? Že budete siať skôr, než susedia.

13.10.2023 06:00
kompost Foto:
debata

Hovoríme o termokomposte, ktorý si v podstate pripravíte veľmi podobným postupom ako pri klasickom kompostovaní, akurát prihliadnete na niekoľko špecifík.

O čo v skratke ide?

Termokompost sa primárne pripravuje z materiálov, ktoré obsahujú viac dusíka, teda z vlhkých surovín. Dôležitý je pritom dostatočný prístup vzduchu, aby sa užitočné mikroorganizmi čo najrýchlejšie premnožili. Vďaka ich usilovnej práci a enzýmov sa darí, rýchlo rozkladať organickú hmotu na oxid uhlíka a vodu. Vedľajším produktom je veľké množstvo tepla, o ktoré v tomto prípade ide.

Nevýhodou termokompostu môže byť, že ním... Foto: SHUTTERSTOCK
skleník, zelenina, úroda, dôchodkyňa Nevýhodou termokompostu môže byť, že ním pozitívne ovplyvníte len malú pestovateľskú plochu (jednu hriadku, skleník, fóliovník, parenisko), a že dané prostredie ohrieva len krátky čas (niekoľko týždňov).

V čom kompostovať?

Ideálny je originálny plastový kompostér, no na vyskúšanie dobre poslúži aj plechový sud. Celý proces trvá v závislosti od priebehu počasia a dodržania postupu jeden až tri mesiace. Z pôvodnej hmotnosti použitých komponentov sa procesom rozkladu stratíte 50 až 70 percent. Pri meraní teploty zistíte, že najvyššiu hromada dosiahne počas prvých dvoch až troch týždňov kompostovania.

kompost Čítajte viac Kedy je kompost hotový, čo s výkalmi domácich zvierat, treba ho vápniť a otvárať? Toto radia odborníci

Skvelá termosurovina

Aby tento kompost naozaj zafungoval ako má, potrebujete do jeho základu dodať hnoj. Ak máte prístup ku konskému s menším podielom slamy, vyhrali ste. Ten, totiž, spolu s ďalším bežným záhradným odpadom v podobe zvyškov rastlín alebo opadaného lístia dosiahne počas rozkladu najvyššiu teplotu, teda 60 až 70 °C. Áno, aj v prípade domáceho záhradného kompostovania. Ak konský hnoj k dispozícii nemáte, veľmi podobné teploty sa vám podarí dostať aj s použitím maštaľného hnoja spod hovädzieho dobytka, ovčieho hnoja, alebo navlhčeného hydinového trusu. Vo všetkých prípadoch rovnako platí podmienka miešania minimálne s opadaným lístím ovocných stromov.

Ide to aj bez hnoja

Vieme, že nie každý má dnes prístup k hnoju či k hydinovému trusu. Je to váš prípad? Máme riešenie. Termokompost získate tiež, len si budete musieť prikúpiť špeciálny prípravok na kompostovanie so štartovacími baktériami. Tie pomôžu rozbehnúť rozkladné procesy v kompostovej hromade. Pripravíte ju z ešte zelených zvyškov rastlín či z navlhčeného sena, do ktorého pridáte 10 percent objemu opadaného lístia, slamy alebo rašeliny. Aby ste si výsledok poistili, pred aplikáciou baktérií hromadu prelejte roztokom dusíkatého hnojiva alebo močovky. Takýmto postupom viete dosiahnuť teplotu 50 až 60 °C.

Do termokompostu nepatrí materiál ako hobliny, piliny, ihličie, kôra, štiepka a hnojovica.
Do termokompostu nepoužívajte drevnú hmotu.... Foto: SHUTTERSTOCK
kompost Do termokompostu nepoužívajte drevnú hmotu. Obsahuje fenoly, živice a iné látky, ktoré môžu negatívne pôsobiť na rast rastlín. V krátkom procese kompostovania sa zväčša nestihnú odbúrať v dostatočnom množstve.

Praktické využitie termokompostu

  • Termokompost je skvelý skoro na jar do skleníka lebo pareniska, pretože vyhreje pôdu.
  • Zároveň dokáže zvýšiť aj teplotu vzduchu v krytom priestore. Stačí si pripraviť substrát zmiešaním termokompostu a humóznej zeminy, pričom, aby ste dosiahli požadovaný efekt, potrebujete aspoň jeden či dva kubické metre termokompostu. Takáto zemina je potom ideálna na pestovanie zeleniny prvej trate (uhorky, rajčiaky, baklažány, paprika).
  • Chcete skôr vysievať aj na voľnú hriadku? Špeciálny kompost si pripravte v jame priamo na nej. Následne ju prekryte zeminou a môžete pestovať. Jediné, čo je v tomto prípade dôležité, je príprava dostatočne kyprej a stále, no primerane vlhkej záparky (pri nadbytku vody materiál kvasí alebo hnije).
  • Po sezóne, v neskorej jeseni substrát zo skleníka či fóliovníka vyberte a použite ako organické hnojivo na vonkajšie zeleninové hriadky.
Výhodou termokompostu je, že ohrievaním... Foto: SHUTTERSTOCK
kompost Výhodou termokompostu je, že ohrievaním pestovateľského substrátu korene rastlín rýchlejšie rastú, pričom vzduch zostáva chladnejší, čo priaznivo pôsobí na rast nadzemných častí - rastliny sa v prípade nedostatku svetla nevyťahujú.
kompost Čítajte viac Kedy je kompost hotový, čo s výkalmi domácich zvierat, treba ho vápniť a otvárať? Toto radia odborníci

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kompostovanie #kompost #termokompost
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december