Kedy je kompost hotový, čo s výkalmi domácich zvierat, treba ho vápniť a otvárať? Toto radia odborníci

Kompost je ideálne hnojivo, prostredníctvom ktorého do pôdy vrátite organické látky a živiny potrebné na zdravý rast rastlín a ich úspešné pestovanie.

30.09.2023 06:00
kompost Foto:
debata

Pri jeho domácej – záhradnej výrobe sa však môže objaviť množstvo drobných problémov, môžu sa vynoriť nekonečne veľa otázok a pochybností. Dnes vám ponúkame odpovede na niekoľko veľmi častých.

Môžete na jeseň zapracovať do pôdy kompost a zároveň ju vápniť?

Bežný kompost má pH neutrálne alebo mierne zásadité (6,5 až 8,5). V kombinácii s popolom z čistého dreva zásobuje pôdu dostatočným množstvom vápnika. Pravidelné používanie dostatočného množstva kvalitného kompostu preto môže znížiť potrebu vápnenia pôdy na minimum. Ak však musíte upravovať kyslosť pôdy a chcete použiť vápenaté látky, potom ich radšej s kompostom striedajte – nepoužívajte v jednom roku.

Foto: SHUTTERSTOCK
kompost

Treba samotný kompost vápniť?

Bežné záhradné komposty vápniť vôbec netreba. Použitie vápenatých látok je vhodné napríklad vtedy, ak kompostujete veľké množstvo lístia, ihličia a drevnej hmoty. Na znižovanie kyslosti kompostu alebo pôdy je však oveľa lepšie použitie drevného popola. Ten obsahuje okrem veľkého množstva vápnika v uhličitanovej forme aj draslík, fosfor a horčík. Na jeden kubický meter kompostu stačí tri až päť kilogramou popola (asi 10 až 12 litrov).

kompost Čítajte aj Zhnité ovocie, mravce, zápach aj príliš veľa pokosenej trávy: Toto sú 4 veľké problémy kompostovania a ich riešenia

Má byť plastový kompostér po celý čas uzavretý? Alebo ho kvôli dažďovej vode otvárať?

Kompostér radšej nechajte po celý čas kompostovania uzavretý. V prípade potreby upravte vlhkosť vodou alebo pridaním napríklad čerstvo pokosenej trávy.

Foto: SHUTTERSTOCK
kompost

Po akom čase bude kompost hotový a pripravený na použitie?

Ak ste dodržali všetky základné pravidlá kompostovania, môžete kompost vyrobiť v rozmedzí troch až dvanástich mesiacov. Kvalitný kompost má hnedú až tmavohnedú farbu, jemnú hrudkovitú štruktúru s príjemnou zemitou vôňou. Pred jeho použitím odporúčame, urobiť test klíčivosti. Poznať ho môžete aj ako žeruchový text klíčivosti. Na plytký tanierik preosejte kompost, dobre ho navlhčite a vysejte osivo žeruchy siatej. Výsev prikryte fóliou na udržanie vlhkosti. Za 3 až 7 dní vyklíčené, sýto zelené rastlinky žeruchy svedčia o kvalitnom, dobre vyzretom komposte, žlté rastlinky o nevyzretom, surovom komposte. Len veľmi málo vyklíčených semien prezradí, že kompost ešte nie je vhodný na použitie v záhrade.

Foto: SHUTTERSTOCK
kompost

Je vhodné pridávať do kompostu mačacie a psie výkaly?

Všeobecné odporúčanie znie, že výkaly mäsožravých zvierat by sa pri domácom kompostovaní používať nemali. Len v máloktorom kompostovisku dokážete vytvoriť také podmienky, takzvanú hygienizáciu, ktoré by zabezpečili zničenie prípadných parazitov alebo chorôb zvierat. Je to preventívne opatrenie, aby ste predišli rizikám ich prenosu na človeka. Ak takéto výkaly predsa len kompostujete, vyhnite sa používaniu kompostu na tú časť záhrady, kde pestujete plodiny na priamu konzumáciu a tam, kde sa hrajú deti. Bezpečnou alternatívou je vytvoriť si špeciálne kompostovisko, kde budete kompostovať tieto výkaly napríklad s drevnými pilinami. Vyrobený kompost potom použite pri vysádzaní alebo na hnojenie stromov a krov.

kompost, kompostovanie Čítajte aj 3 najväčšie mýty o kompostovaní: Priznajte sa, ktorému ste dodnes verili? Najviac záhradkárov podľahne číslu dva

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kompostovanie #kompost
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december