Dozrieva najlepší priateľ vášho srdca: Predíde arytmii aj infarktu, zníži krvný tlak, zaženie depresiu a zvýši výkonnosť

Rastie doslova všade a zvlášť túto jeseň sú kry či menšie stromy obsypané neskutočným množstvom tmavo červených plodov. Hloh je výborná maškrta, ale hlavne prostriedok na zlepšenie zdravia.

12.10.2023 14:00
hloh Foto:
debata

V tomto období patrí hloh spolu so šípkami a drienkami k hodnotným prírodným pokladom. Určite si jeho plody nazberajte. Sú zadarmo a my vám poradíme, ako z nich vyťažiť maximum pre zdravie.

Na úvod trochu botaniky

Aby ste sa nemuseli strachovať, či hloh v prírode bezpečne spoznáte, stačí si zapamätať zopár základných rozlišovacích znakov. A hoci do rodu hlohov (Crataegus) patrí asi päťdesiat druhov, u nás sa v prírode vyskytujú dva – hloh obyčajný (C. laevigata) a hloh jednosemenný (C. monogyna). Je úplne jedno, na ktorý natrafíte, lebo plody oboch sú jedlé. Rozdiel je len v tom, že kým, ako už názov napovedá, hloh jednosemenný má v plode jedno, hloh obyčajný dve až tri semená. Listy týchto drevín sú v závislosti od druhu troj- až sedemlaločnaté, teda delené. V jeseni sa vyfarbujú do žltých odtieňov. Plody sú červené, z diaľky pripomínajú šípky, no sú viac oválne a na špičke majú čiernu „korunku“ ako pozostatok kvetu. Rastú v strapčekoch na dlhších stonkách.

kustovnica čínska, goji Čítajte viac Upraví vysoký tlak, zlepší trávenie, zníži cholesterol, posilní imunitu a je považovaná za dobrú prevenciu rakoviny

Hloh do každej záhrady

Táto drevina nielen, že poskytuje zdravé plody, ale zároveň je aj veľmi pekným druhom na výsadbu do záhrad. V minulosti sa často používala do živých plotov, lebo ľudia verili, že ich ochráni pred zlou energiou. Či už z rovnakého, alebo iného dôvodu, je hloh naozaj vhodnou drevinou na živý plot. Ak ho necháte voľne rásť, bude bohato kvitnúť a na jeseň ho obsypú plody. Avšak veľmi dobre znáša aj rez, preto sa dá bez problémov tvarovať. Samozrejme, na úkor bohatého kvitnutia. Do záhrad sa vysádzajú špeciálne šľachtené odrody čínskeho hlohu veľkoplodého, hlohu slivoňolistého a hlohu stredomorského. Ich kvety môžu byť nielen biele, ale aj ružové, tmavo červené, jednoduché či plné a plody červené, oranžové aj žlté. Sú omnoho väčšie než tie, čo si nazberáte v prírode, no s rovnakými benefitmi. Výhodou tiež je, že na konároch týchto drevín nie sú, na rozdiel od našich domácich hlohov tŕne.

Hloh stredomorský vhodný na výsadbu do záhrad. Foto: SHUTTERSTOCK
hloh stredomorský Hloh stredomorský vhodný na výsadbu do záhrad.

Nedocenené plody

Tí z vás, ktorí sa zaujímajú o liečivú silu bylín určite vedia, že z hlohu sa na jar, v čase kvitnutia zberajú kvety. No už málokto si trúfne, ochutnať plody. Na rozdiel od šípok v ľuďoch vzbudzujú rešpekt. Nie je však dôvod, vyhýbať sa im. Chuťou neohúria a ani múčnatá dužina nie je úplná lahôdka, ale pri prechádzke v prírode si zopár bobúľ určite odtrhnite. Chuť je individuálnou preferenciou, preto hloh určite skúste.

drieň obyčajný, drienky Čítajte viac Pomôžu pri zlom trávení, bolestiach žalúdka a znížia horúčku. Najlepšie chutia po opadnutí a pripravíte ich na spôsob olív

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #hloh #srdce a cievy #divé plody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december