Táto odroda vyhráva súťaže: Výborne chutí, v pivnici vydrží do apríla, stromy skoro rodia a stačí im málo priestoru

Druhý rok po sebe vyhral celoštátnu súťaž organizovanú Slovenským zväzom záhradkárov RV o Najkrajšie Jablko plod rovnakej odrody a skutočne zaslúžene.

15.10.2023 14:00
jabloň Pinova Foto:
debata (1)

Obľúbené podujatie, ktoré sa konalo už po 27-krát v tomto roku zmenilo priestory. Z trenčianskeho výstaviska sa presunulo na pôdu Strednej odbornej školy vinársko – ovocinárskej v Modre. Opäť sa bolo na čo pozerať.

jabloň, jablko Čítajte viac Toto sa inde nedočítate: Ovocinár prezradil tajomstvo dokonale vyfarbených jabĺk. Už do 24 hodín uvidíte rozdiel

Sezóna bola ťažká, no víťazné jablko sa podarilo

Odborná hodnotiaca komisia tento rok vyberala z pomedzi 410 jabĺk od 140 pestovateľov. Opäť to nemala jednoduché, no potvrdilo sa, že odroda ‘Pinova’ je nielen výborná, ale tiež krásna. Prvé miesto s ňou po roku obhájil Ing. Peter Molda zo Smoleníc. No nie je to len tak. Za najkrajším jablkom roka 2023 sa skrývajú nespočetné hodiny strávené poctivou prácou v sade a ďalšie študovaním a neustálym zdokonaľovaním sa v ovocinárskych technikách. A hoci sa tento rok víťaz posťažoval na jarné mrazy, sucho aj nálety ôs, ktoré vyhrýzajú spravidla len tie najkrajšie jablká, usilovnosť sa mu vyplatila. Starý vinohrad a zarastený jabloňový sad v priebehu niekoľkých rokov premenil na miesto, ktoré možno nazvať výstavnou skriňou ovocinárskej šikovnosti – stromy pestované na drôtenke s automatickou závlahou pod sieťami a s protimrazovou ochranou, ktorou sa inšpirovali aj profesionálni pestovatelia v okolí. To všetko zvládol popri zamestnaní a rovnako je tomu i dnes. Peter Molda svoj voľný čas delí medzi rodinu, sad a záľubu v paraglajdingu.

Víťaz súťaže Jablko roka 2023 Peter Molda zo... Foto: SITA, Pavol Machovič
jablko roka 2023 Víťaz súťaže Jablko roka 2023 Peter Molda zo Smoleníc s odrodou Pinova počas celoslovenskej súťaže O najkrajšie jablko a Jablko roka 2023 v Modre.

‘Pinova’

Plody tejto naozaj kvalitnej zimnej odrody jablone sa zberajú koncom septembra, konzumne dozrieva v decembri. Ide o nemecké šľachtenie. Plody majú guľovito kužeľovitý tvar, sú mierne pretiahnuté. Základná farba šupky je žltá, z veľkej časti ju prekrýva červenooranžové líčko. Dužina je žltej farby, je pevná a šťavnatá. Chuť je sladká, mierne navinulá a aromatická, celkovo je veľmi dobrá. Plody je možné skladovať do apríla. Stromy skoro vstupujú do rodivosti a nie sú náročné na tvarovanie – veľmi dobre obrastajú rodivým drevom. Sú veľmi vhodné na intenzívne pestovateľské tvary, ako je štíhle vreteno. Najlepšie sa im darí v teplých a stredných polohách.

Jablko roka 2023 odroda ‘Pinova’. Foto: SITA, Pavol Machovič
jablko roka 2023 Jablko roka 2023 odroda ‘Pinova’.
Ovocinár Peter Molda: Praktické rady zo sadu o pestovaní odrody ‘Pinova’
Video

Druhé miesto získala odroda ‘Sirius’

Dopestoval ju MUDr. Ivan Hlavatý zo Šurian a k druhému miestu pridal aj tretie s jablkom ‘Granny Smith’.

MUDr. Ivan Hlavatý mal v prvej pätnástke okrem... Foto: Hana Szabóová
jablko roka 2023 MUDr. Ivan Hlavatý mal v prvej pätnástke okrem druhého a tretieho miesta až päť ďalších odrôd.
  • ‘Sirius’ je kvalitná česká, neskoro zimná odroda. Zberá sa v polovici októbra, no konzumne dozrieva v decembri. V dobrých podmienkach vydrží v pivnici až do apríla. Plody sú stredne veľké až veľké, majú guľatý tvar. Šupka je žltozelená až jasne žltá, na slnečnej strane sa môže objavovať slabé oranžové líčko. Dužina je veľmi šťavnatá a aromatická, rozplývavá, má pevnú konzistenciu. Chuť je veľmi dobrá, sladká. ‘Sirius’ je odroda rezistentná proti chrastavosti, dobre odoláva aj múčnatke. Vhodná je však na pestovanie v nižších až stredných polohách.
‘Sirius’ Foto: agrocentrum.sk
jablon Sirius ‘Sirius’
  • ‘Granny Smith’ je veľmi neskorá zimná odroda, ktorá sa zberá v druhej polovici októbra. Plody uskladnené pri optimálnych podmienkach vydržia do mája. Sú veľké, guľovité až guľovito kužeľovité, s hladkou šupkou s výraznými lenticelami. Základná farba je sýtozelená, v čase konzumnej zrelosti sa mení na bledozelenú, na slnečnej strane sa môže objaviť slabé oranžovohnedé líčko. Dužina je pevná, biela so zeleným nádychom, šťavnatá. Chuť je špecifická, stredne kyslá a osviežujúca. Stromy prinášajú pravidelné a vysoké úrody. Odroda je vhodná na pestovanie v najteplejších oblastiach.
‘Granny Smith’ Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň ‘Granny Smith’ ‘Granny Smith’
Víťaz súťaže Jablko roka 2023 Peter Molda zo...
Vystavené odrody jabĺk počas celoslovenskej...
+9

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jabloň #Pinova #jablko roka 2023
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december