Vyberáme postrekovač: Praktické tipy, ako sa vyznať v ponuke a zbytočne nepreplatiť

Poctivý záhradkár nikdy neopomenie potrebu spoľahlivého postrekovača bez ohľadu na to, či uprednostňuje prírodné výluhy alebo chemické zmesi.

06.08.2023 14:00
postrekovač Foto:
debata

Pri výbere toho, ktorý bude na 100 percent vyhovovať vašim potrebám si v prvom rade zvážte: členitosť a rozlohu ošetrovanej záhrady/záhonov/hri­adok/sadu, ako často budete postrekovač využívať a aké sú vaše fyzické schopnosti. Až na základe odpovedí na tieto otázky si dokážete vybrať vhodnú konštrukciu a objem vášho nového pomocníka.

rajčiny, suchá hniloba Čítajte aj Toto nechce na dozrievajúcich rajčinách nájsť nikto. Zvrchu krásne vyfarbené, no po odrthnutí katastrofa...

V podstate ide o to, že ak budete z času na čas ošetrovať zopár byliniek výluhom z pŕhľavy proti voškám, alebo postriekate desať rastlín rajčiakov listovým hnojivom na doplnenie vápnika, pokojne si vystačíte s 2-litrovým ručným postrekovačom a nemusíte sa príliš zamýšľať nad jeho doplnkovými funkciami. Stačí, že má objemovú stupnicu a praktický je aj priehľadný plast, kedy jasne vidíte, koľko postrekovej kvapaliny vám ešte zostáva. Aj ručné postrekovače dnes už majú možnosť aretácie počas postrekovania, takže netreba držať príslušnú páčku stále stlačenú.

Ak potrebujete pravidelne ošetrovať väčšie porasty zeleniny alebo ovocné stromy, v takých prípadoch už treba zvážiť objem nádržky, typ dýzy, prítomnosť chrbtových popruhov no i to, či sú k danému modelu k dispozícii náhradné diely, prípadne ďalšie príslušenstvo.

Aj ručné postrekovače dnes už majú možnosť... Foto: SHUTTERSTOCK
postrekovač, ruže Aj ručné postrekovače dnes už majú možnosť aretácie počas postrekovania, takže netreba držať príslušnú páčku stále stlačenú.

Rozdelenie postrekovačov podľa konštrukcie a objemu

  • Malý postrekovač s objemom do 1,5, najviac 2 l je ideálny na presné ošetrovanie jednotlivých rastlín pestovaných na záhrade, balkóne alebo v byte (pozor, izbovky si treba pred ošetrením vždy vyniesť von, nikdy postrek nepoužívajte v miestnosti). Takýto typ postrekovača sa označuje ako tlakový. Znamená to, že jeho súčasťou je pumpička, pomocou ktorej do nádržky vtlačíte vzduch, ktorý potom postupne vytlačí postrekovú kvapalinu. Manipulácia s ním je úplne jednoduchá a rozptyl dýzy menší.
  • Nesený tlakový postrekovač funguje na rovnakom princípe ako ručný, ale jeho súčasťou je popruh, takže ho prenášate prevesený cez jedno rameno. Jednotlivé modely môžu mať rôzne druhy púmp aj dýz. Ide o univerzálne produkty s objemom kvapaliny zväčša od 5 do 10 l. Takýto typ postrekovača by mal byť v základnej výbave každého záhradkára, ktorý disponuje záhradou s menšou ovocnou a zeleninovou časťou.
  • Chrbtový postrekovač, teda s dvomi popruhmi na ramená a niekedy aj s tretím okolo pása už má nádržku zvyčajne s objemom od 10 l a je určený na ošetrovanie väčších plôch, prípadne viacerých stromov v ovocnom sade. Stále existujú modely tlakové, kedy je ručná pumpička umiestnená pri páse tak, aby ste s postrekovačom mohli pohodlne pracovať, pričom na trhu sú dostupné modely pre pravákov aj ľavákov. Samozrejmosťou je nastaviteľná dýza na rôzny typ a spôsob rozptylu postrekovej kvapaliny. Zároveň však už takéto typy postrekovačov zoženiete aj v akumulátorovej verzii čo znamená, že pri postrekovaní nemusíte vytvárať tlak ručným pumpovaním.
  • Osobitnou skupinou sú motorové postrekovače, no v tomto prípade už ide o profesionálne prístroje. Ich konštrukcia a výkon sa preto odráža na cene. Väčšinou sú vybavené dvojtaktným benzínovým motorom. Mnohé sa dajú prestavať a umožňujú tak aplikáciu nielen tekutých látok, ale aj granúl. Ak vám však práca s postrekovačom nezaberie niekoľko hodín, investícia do takéhoto prístroja sa neoplatí.
hortenzia, hortenzia kalinolistá Čítajte aj Hortenzie bez kvetov: Odhaľujeme 4 najčastejšie príčiny a ich riešenia. Zamyslite sa, jedna sa určite týka aj vašich rastlín

Aj na tieto „maličkosti“ sa pri výbere zamerajte

  1. Postrekovač by mal mať čo najväčší plniaci otvor.
  2. Dobre čitateľná objemová ryska je samozrejmosťou.
  3. V prípade nesených postrekovačov musia byť popruhy pohodlné, nastaviteľné a mäkko čalúnené.
  4. Výhodný je ergonomický tvar postrekovej pištole s možnosťou zaistenia.
  5. Oceníte aj regulačný tlakový ventil, ktorý zabezpečí konštantný prúd kvapaliny.
  6. Praktický je tiež rozprašovací kužeľ, ktorý zabráni rozptylu jemných kvapôčok postrekovej kvapaliny na neošetrované rastliny v okolí.
Po práci je dôležité postrekovač dôkladne... Foto: SHUTTERSTOCK
postrekovač, trávnik Po práci je dôležité postrekovač dôkladne prepláchnuť vodou a nikdy nepripravovať viac kvapaliny, ako skutočne použijete. Väčšina postrekových látok má po nariedení len obmedzený čas účinnosti, preto je zbytočné, odkladať ich v nádržke na neskoršie použitie.

Nepodceňujte ochranné pomôcky

Pri práci s postrekovačom dbajte na riadne používanie ochranný prostriedkov. Pracovné okuliare, ochranný štít a rúško alebo respirátor sú nutnosťou pri manipulácii s postrekovou kvapalinou. Nezabudnite si chrániť aj ruky nasadením odolných rukavíc a ani počas leta rastliny neošetrujte v krátkych nohaviciach. Niektoré prípravky môžu už po krátkom kontakte s pokožkou vyvolať alergiu, spôsobiť začervenanie, pálenie, v najhoršom prípade až poleptanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #postrekovač #ako vybrať postrekovač
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december