Návod na zázračný rez tekvíc: Podporí zdravý rast, predíde múčnatke, no hlavne získate plody najvyššej kvality

Zimné tekvice, medzi ktoré patrí nielen obľúbené ‘Hokkaido’, ale aj známa špagetová tekvica, odrody so semenami bez šupiek či tekvice typu crown sú energické rastliny, ktorých výhonky sa raz-dva môžu objaviť až u susedov. Nebojte sa ich preto zrezať. Ak to urobíte správne, nielen, že rastliny udržíte vo vyhradenom priestore, no získate aj kvalitnejšie plody.

07.08.2023 14:00
tekvica Foto:
debata (1)

Správny rez zimných tekvíc vám pomôže tiež pri starostlivosti, lebo menej výhonkov rovná sa menej listov, čo znižuje odparovaciu plochu a potrebu vody. Získate tiež prehľadnejší, vzdušnejší porast menej náchylný na výskyt múčnatky. Každopádne, rez tekvíc nie je nevyhnutný. Ide len o pomocný úkon, ktorého sa, v prípade potreby, nemusíte obávať.

Koľko plodov nechať?

Na odrodách tekvíc s veľkými plodmi je ideálne, nechať na jednej rastliny plne dozrieť tri až štyri tekvice. Maloplodé odrody, medzi ktoré patrí napríklad ‘Hokkaido’, dokážu plne vyživiť štyri až šesť plodov. Všetko závisí od vitality rastlín a od toho, či ste im na začiatku vegetácie a prípadne aj počas nej dopriali podporu v podobe dobre vyzretého kompostu, alebo iného hnojiva.

cuketa Čítajte aj Už neviete, čo s cuketou? Upečte rýchly slaný koláč. Výborný je vo verzii bez mäsa, no s poriadne prerastenou slaninou ho ocení aj manžel

Tekviciam totiž naozaj vadia tri veci – chladné počasie, málo vody a pôda chudobná na živiny. Zrezaním nadbytočných výhonkov teda nielen, že zmenšíte listovú plochu, zároveň uberiete z počtu kvetov, vďaka čomu sa rastlina viac sústredí na vyživovanie tých, ktoré už nasadila a nie na kvitnutie. Veď si len všimnite, aké veľké množstvo kvetov, z ktorých v konečnom dôsledku nevzniknú plody, vedia niektoré odrody tekvíc vytvoriť. V podstate ide o zbytočnú námahu. Záver teda znie, že čím viac plodov na rastline necháte, tým budú tie, ktoré sa vytvorili ako posledné menšie. Všimnite si, že najkrajší je vždy prvý, maximálne druhý na výhonku (najbližšie k materskej rastline).

Ak tekvice zastrihnete počas zamračeného... Foto: SHUTTERSTOCK
tekvica Ak tekvice zastrihnete počas zamračeného počasia, znížite riziko, že pôvodne zatienené kvetné púčiky spáli slnko. Dáte im čas, adaptovať sa na viac svetla.

Kedy tekvice prerezať?

V zásade môžete rezať kedykoľvek, neexistuje na to presne vyhradený čas, no z praktických dôvodov je lepšie počkať, kým nasadia ideálny počet plodov a vy už vidíte, ako ste na tom s úrodou. Jedinou zásadou je, že na tekvici musí aj po odrezaní, či skrátení výhonkov zostať dostatok listovej hmoty, aby ste neohrozili priebeh fotosyntézy a rastline sa dostalo toľko energeticky hodnotných látok, koľko na zdravý rast potrebuje.

Ako skracovať výhonky?

Najlepšie je výhonok odrezať za druhým až tretím listom, čo vyrastá za posledným plodom, ktorý chcete na rastline (na danom výhonku) nechať. Porast tak zostane primerane kompaktný a tekvica dokáže zvyšné plody dobre vyživiť.

Pred skracovaním výhonkov tekvíc sa uistite, že... Foto: SHUTTERSTOCK
tekvica Pred skracovaním výhonkov tekvíc sa uistite, že nasadené plody, ktoré chcete zachovať, už dorástli do určitej veľkosti. Mohlo by sa totiž stať, že ak ide ešte len o čerstvo nasadený plod, proces jeho vyživovania sa týmto zásahom naruší a zhnije.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #tekvica #rez #hokkaido #výhonky #rez tekvice #dozrievanie tekvice
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december