Udržať hortenzie modré je jednoduchšie, než si myslíte. Tajomstvo úspechu sa skrýva v dostupnosti jediného prvku

Vysadili ste si modrú odrodu hortenzie kalinolistej, no z krásy jej belasých kvetov ste sa tešili len zopár sezón? Prečo sa začali postupne sfarbovať do ružova. Dá sa tomu zabrániť? Čiastočne áno.

09.08.2023 06:00
hortenzia kalinolistá Foto:
Niektorí pestovatelia v snahe vytvoriť kyslé prostredie zalievajú hortenzie octovou vodou, ale tento postup neodporúčame, pretože ním môžete negatívne ovplyvniť mikrobiálny život a zdravie pôdy.
debata

Kvety hortenzií kalinolistých (Hydrangea macrophylla) sú známe zvláštnym fenoménom zmeny farby. V závislosti od pôdnych podmienok a obsahu prijateľného hliníka sa guľovité súkvetia sfarbujú do ružova až fialova (v mierne kyslej až neutrálnej pôde; pH 5,5 až 7) alebo do modra (v kyslej pôde; pH 4 až 5). Ide o to, že práve s hliníkom sa v kvetoch pevne viaže aj modré farbivo, no rastlina ho dokáže prijať len z kyslej pôdy.

Ak vám aj nezáleží na farbe kvetov, hortenzie v... Foto: SHUTTERSTOCK
hortenzia, deficit železa Ak vám aj nezáleží na farbe kvetov, hortenzie v pôde s príliš vysokým obsahom vápnika trpia chlorózami, čo sa prejavuje žltnutím listov (žilnatina zostáva výrazne zelená). Preto je používanie špeciálnych hnojív pri úspešnom pestovaní nevyhnutné.

Ak si teda kúpite modrú hortenziu a zasadíte ju do klasickej záhradnej zeminy (vápenatej alebo neutrálnej), v ďalšej sezóne už zväčša vytvorí len ružové kvety, v lepšom prípade zostane aspoň dvojfarebná. Ide o úplne bežný súvis s hodnotou pôdnej reakcie, ktorú si v záhrade ľahko overíte pomocou testovacích (lakmusových) papierikov (dostupné sú napríklad v lekárni).

Ako neprísť o modré kvety? Pôdu v okolí hortenzie udržiavajte v hodnotách kyslého pH

  1. Na zalievanie rastlín používajte mäkkú vodu, teda s čo najnižším obsahom vápnika. Ideálna je dažďová, prípadne odstáta studničná.
  2. Pri výsadbe vykopte aspoň dvakrát väčšiu jamu a použite len špeciálny substrát na kyslomilné rastliny (rovnaký potrebujú rododendrony, azalky, ale aj čučoriedky).
  3. Počas pestovania kyslý substrát do okolia rastlín pravidelne dopĺňajte.
  4. Udržať kyslé pH vám pomôže aj organická nástielka v podobe kôry ihličnatých drevín.
  5. Hoci iné okrasné kry v záhrade neprihnojujete, hortenziám pravidelnú dávku živín určite doprajte. Dôležité je, zaobstarať si špeciálne hnojivo určené pre tieto rastliny a v sezóne ho aplikovať podľa návodu na obale v 2-týždňovom intervale. Poslednú dávku rastlinám dodajte koncom augusta. Potom sa už budú pripravovať na obdobie vegetačného pokoja. Dôležité je, aby bolo hnojivo určené na modré hortenzie a aby obsahovalo síran hlinito-amonný.
hortenzia, hortenzia kalinolistá Čítajte viac Hortenzie bez kvetov: Odhaľujeme 4 najčastejšie príčiny a ich riešenia. Zamyslite sa, jedna sa určite týka aj vašich rastlín

Dôležitý fakt

Zmenu farby možno dosiahnuť pri väčšine bledoružových odrôd hortenzií, nie však pri bielych alebo tmavo ružových. V týchto prípadoch vám nepomôžu ani špeciálne hnojivá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hortenzia #hortenzie #prečo hortenzia nekvitne #modrá hortenzia #ako pestovať hortenzie #prečo nie je hortenzia modrá
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december