Jeden z najsilnejších ochrancov imunity a srdca! Pomáha aj pri kŕčových žilách, chráni pred rakovinou a udržiava krásnu pokožku i vlasy

Rýchlorastúce jednoročné rastliny láskavca (amarant) dosahujú výšku okolo pol metra a šírku asi 40 centimetrov. Láskavec metlinatý sa pestuje ako jedlá rastlina a má rôzne kultivary, napríklad láskavec trojfarebný nazývaný aj čínsky špenát. Druhy známe ako africký a indický špenát sa kuchynsky upravujú a jedia ako špenát. Využívajú sa ich listy a nerozvité kvetné puky.

12.07.2023 06:00
láskavec Foto:
debata

Dá sa pestovať aj u nás

Hoci láskavec pochádza z tropických oblastí, môžeme ho pestovať aj v našich podmienkach. Semená vysievame na jar, keď je vonku už dosť teplo. Mladé rastliny až do zosilnenia chránime fóliovými krytmi alebo priesvitnými príklopmi. V chladných oblastiach môžeme semená vysiať v skleníku do debničky. Rastliny vysádzame von, keď sú vysoké asi 9 centimetrov. Hriadky udržujeme bez burín a pravidelne ich zavlažujeme. Každé dva až tri týždne prihnojíme organickým hnojivom. Rastový vrchol vyštipneme, keď rastliny dosiahnu výšku okolo 20 centimetrov. Podporíme tak tvorbu bočných výhonkov a vyššiu úrodu.

Čo ich ohrozuje

Láskavce pestované vonku bývajú napádané peronospórou, múčnatkou a voškami. V chránených priestoroch sa vyskytuje padanie klíčiacich rastlín. Teplotu tu udržiavame minimálne 22 stupňov, rastliny zavlažujeme a počas horúčav zabezpečíme 70– percentnú vlhkosť vzduchu. Láskavce môžeme zberať približne 8 až 10 týždňov po sejbe. Keď dosiahnu výšku asi 25 centimetrov, z výhonkov zrežeme 10 centimetrov. Niekoľko nasledujúcich mesiacov sa budú tvoriť ďalšie výhonky, ktoré zberáme podľa potreby. Láskavce sú najchutnejšie čerstvé, v dobrom stave sa dajú uskladňovať asi týždeň.

mangold Čítajte aj Listami pripomína špenát, je plný vitamínov a minerálov. Môžete ho variť, zapekať a urobíte z neho fantastické smoothie

Je veľmi zdravý

Láskavec patrí k najzdravším druhom zeleniny a v niektorých krajinách ho považujú za symbol dlhovekosti a nesmrteľnosti. Vďaka obsahu antioxidantov chráni telo pred voľnými radikálmi, a tým pred rozvojom rakoviny. Láskavec pomáha udržiavať zdravé srdce, normálny krvný tlak a upravuje hladinu cholesterolu. Tu sa výpočet jeho pozitívnych účinkov na zdravie nekončí. Láskavec silne podporuje imunitu a stará sa o zdravie pokožky a vlasov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cholesterol #krvný tlak #antioxidanty #múčnatka #amarant #vošky #peronospóra #láskavec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december