Starší ako cukrová repa
Ide zrejme o najstarší šľachtený taxón repy obyčajnej. Mangold vzišiel z jej divého poddruhu označovaného ako prímorská (Beta vulgaris subsp. maritima) tisícročia rokov pred Kristom, predstihol cviklu a cukrovú aj kŕmnu repu. Konkrétne napríklad využívanie v Egypte je doložené už v období 3 500 rokov pred našim letopočtom. Na porovnanie, spomenutá cukrová repa v súčasnom ponímaní má necelých tristo rokov.
Jeden stopky, druhý listy
Životným cyklom dvojročný mangold je špecifický zakrpatenou tenkou buľvou. Skupine kultivarov Flavescens sa ľudovo hovorí stopkový, respektíve špargľový mangold. Vyznačuje sa objemnými stopkami listov, spracúvajú sa oddelene od samotných čepelí. Sorty z podmnožiny Cicla sa nazývajú aj listové či špenátové. Listý sú zelené, fialové alebo červené a predovšetkým bublinkaté. Mangold sa vysieva do hĺbky okolo 3 cm a vzchádza po 10 – 14 dňoch. Odporúčaný spon špargľového je 50 × 30 cm, špenátového 30 × 20 cm. Pri výživnej pôde s vyšším obsahom dusíka sa dá zberať už dva mesiace od založenia. Nie je náchylný na choroby a škodcov, pri premokrení mu zahníva podzemok. Vhodnými susedmi sú mrkva, kapusta a reďkovka. Neskorý výsev sa cielene robí na stanovištia po strukovinách.
Čítajte aj Najzdravšia zelenina na svete! Môžete ju opakovane vysievať a zberať, nie je náročná a v kuchyni má široké využitieZdravý obal na zapekanie
Mangold má v gastronómii mnohostranné využitie so spoločným menovateľom v podobe lahodnej chuti a širokého spektra prospešných látok. Je cennou zásobárňou vitamínov A, B, C, E aj K, ale aj horčíka, selénu či železa, cholínu, luteínu, komplexných sacharidov a omega mastných kyselín. Čerstvé listy sú relatívne tuhé. Použitie v surovom stave do zeleninových šalátov je teda diskutabilné. Na druhej strane sa vďaka tomu podsúva možnosť využiť túto vlastnosť, naplniť listy rôznymi hlavnými ingredienciami a následne zapiecť. Pri dusení ako najčastejšom type tepelného spracovania sa uspokojivo podvolia, platí to aj pre varenie. Priamočiara chuť dobre harmonizuje s orechmi a sušenými bobuľovinami.
Svieža zelená farba smoothie
Samostatnou modalitou uplatnenia v kuchyni je príprava smoothies. Mangold harmonizuje s mnohými druhmi ovocia a bonusom je svieža zelená farba, ktorú dodá výsledku. Vyskúšať môžete hutný a zdravý nápoj so zázvorom (kúsok vo veľkosti článku prsta) a granátovým jablkom (obsah jedného kusu). Fantázii sa nekladú medze a prísady netreba brať ako dogmu. Eventuálne však okrem spomenutého základu vrátane plnej dlane mangoldových listov pridajte dve hrste rukoly, pol šalátovej uhorky, hrušku, banán a dve avokáda ako zahusťujúci prvok. Počas mixovania postupne dolievajte vodu na dosiahnutie preferovanej konzistencie. Dolaďte citrónom a rozmarínom.