Už vo februári krášli predzáhradky, no v prírode od neho dajte ruky preč, inak vás jeden drobný kvet vyjde až na 200 eur

Ak ste sa pristihli pri tom, že sa usmievate na prvé snežienky, tavolíny či hlaváčiky, je to úplne v poriadku. Tieto drobné otužilce sú prísľubom blížiacej sa jari a hrejivých slnečných lúčov.

20.02.2024 06:00
hlaváčik jarný, Adonis vernalis Foto:
debata

Po skutočnej mrazivej a zasneženej zime sú prvými kvetmi v záhonoch, no v tento mierny rok sa k nim na slnečných stanovištiach pridávajú už aj šafrany, drobné prvosienky a, samozrejme, nechýbajú ani čemerice. Všetko pomerne známe druhy skorých jarných kvetov, no žiarivé tavolíny s hlaváčikmi až také samozrejmé nie sú, prípadne sa často zamieňajú.

Jeden z prvých zdrojov potravy

V prípade miernej zimy sa ich kvety otvárajú už v januári, no naplno rozkvitajú vo februári. Patria k prvým zdrojom potravy pre odolný užitočný hmyz, ako je drevár fialový alebo čmeľ zemný. Oba druhy môžu byť aktívne už v takto skorom termíne.

mReportér: Príroda v Bratislave uprostred februára
Video
Zdroj: mReportér/Samuel Kendra

Tavolín zimný

Asi 15 cm dlhá dužinatá stonka tejto hľuznatej rastliny nesie jeden žltý kvet. Ten je počas noci a aj v prípade zamračeného počasia uzavretý. Naplno sa rozvíja len keď svieti slnko. V priemere má 2 až 3 cm a obklopujú ho zelené praslenovito uložené listene členené na čiarkovité úkrojky. Zjednodušene možno povedať, že tvoria akoby golier kvetu. Tavolíny sú náročnejšie na vlahu, no tej býva po zime dostatok. Lepšie sa im darí v miernom polotieni, napríklad pod ochranou okrasných stromov či krov.

Tavolíny sú skvelými spoločníkmi snežienok. Ak... Foto: SHUTTERSTOCK
tavolín zimný, snežienka jarná Tavolíny sú skvelými spoločníkmi snežienok. Ak sa im dobre darí, oba druhy spolu vytvoria krásny žlto-biely koberec kvetov.

V predaji sú zväčša dostupné hľuzy tavolínov, ktoré je najlepšie sadiť v septembri, no ak máte pre rastliny ideálne podmienky, zvládnu aj jarnú výsadbu. Hľuzy sa odporúča aspoň na jeden deň namočiť do vody, aby rýchlejšie zakorenili. Určite nájdete nielen základný žltokvitnúci druh, ale aj bielokvitnúce či plnokveté odrody.

Kvitnutie tavolínov stihnú aj fialové kvety... Foto: SHUTTERSTOCK
tavolín zimný, šafran jarný Kvitnutie tavolínov stihnú aj fialové kvety šafranov jarných. Ide o ďalší skvelý druh do spoločnej výsadby.
ľan trváci Čítajte aj Nebesky modrá trvalka jemne doplní letné záhony: Je dokonalým spojením krásy s tradíciou a vyniká nenáročnosťou

Hlaváčik amurský

Aj tento druhý otužilec patrí medzi hľuznaté rastliny so žltými kvetmi, no na rozdiel od tavolínu mu vyhovuje suchšie prostredie. Rovnako však ocení polotieň pod korunami listnatých stromov. Pri dobrých podmienkach sa rastliny rýchlo šíria podzemkami a tvoria krásne žlté koberce kvetov. Hlaváčiky nebývajú bežnou súčasťou ponuky predajcov okrasných rastlín, pretože ich rozmnožovanie semenami nie je úplne bezproblémové, no niekedy sa na internete dajú nájsť inzeráty záhradkárov s ponukami prebytkov týchto rastlín.

Okrem základného druhu hlaváčika amurského... Foto: SHUTTERSTOCK
hlaváčik amurský Okrem základného druhu hlaváčika amurského existujú aj jeho odrody, ako napríklad ‘Pleniflora’ alebo oranžovo-červená ‘Chichibu Beni’, no ide o rarity, ktoré sa len veľmi ťažko zháňajú.

Na zber v prírode zabudnite!

Vo voľnej prírode u nás môžete nájsť hlaváčik jarný, najmä na južných svahoch Karpát, od Záhorskej nížiny cez Devínsku Kobylu, Tematínske kopce, Burdu, Tríbeč až po Východoslovenskú nížinu. Známa je aj jeho najsevernejšia lokalita výskytu pri obci Hôrka, kde možno skoro na jar vidieť niekoľko stoviek krásne kvitnúcich jedincov.

Hlaváčik jarný (na fotografii) patrí spolu s... Foto: SHUTTERSTOCK
hlaváčik jarný Hlaváčik jarný (na fotografii) patrí spolu s hlaváčikom letným a hlaváčikom plamenným k našim zraniteľným a vzácnym druhom.

Hlaváčik jarný je u nás vedený ako zraniteľný a vzácny druh (zoznam chránených rastlín možno nájsť vo vyhláške č. 170/2021 Ministerstva životného prostredia SR v prílohe č. 4). Spoločenská hodnota jedinca je stanovená na 200 €, pričom v zozname sa nachádza aj hlaváčik letný a hlaváčik plamenný so spoločenskou hodnotou po 500 €. Spoločenská hodnota chránených rastlín sa môže až trojnásobne zvýšiť, ak ide o rastliny, ktoré sa vyskytujú v chránenom území s druhým až piatym stupňom ochrany.

rez okrasných krov, hortenzia, jeseň, zima Čítajte aj Aby hortenzia krásne kvitla, vyžaduje rez. Nezmeškajte správny čas a pozor na to, čo odstrihnete. Vieme, ako nešliapnuť vedľa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hlaváčik jarný #hlaváčik amurský #tavolín zimný #jarné kvety
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december