Nebesky modrá trvalka jemne doplní letné záhony: Je dokonalým spojením krásy s tradíciou a vyniká nenáročnosťou

Kedysi bol ľan celkom bežnou úžitkovou rastlinou. Predstavte si, že najstaršie nálezy ľanového vlákna pochádzajú už z 5. tisícročia pred n. l.

13.02.2024 06:00
ľan trváci Foto:
debata (1)

Rod ľan je však veľmi rozsiahly. Existuje približne 200 druhov tejto rastliny, pričom nie každá sa dá využiť na získanie ľanových vlákien a iných cenných surovín. Praktický význam má len ľan siaty (Linum usitatissimum) ako jednoročná rastlina, ktorej odrody sa ďalej rozdeľujú na priadne, olejno-priadne a olejné. Okrem možnosti, získať z neho prírodné vlákna vyniká aj bohatými možnosťami využitia semien a oleja, preto sa často označuje za liek tretieho tisícročia.

ľanové semienka vynikajú jedinečným obsahom... Foto: Canva
ľanové semienka ľanové semienka vynikajú jedinečným obsahom slizu, bielkovín a zdraviu prospešných omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín.

V tomto článku si ale priblížime jeho okrasného príbuzného – ľan trváci (L. perenne). Ide o veľmi málo známu a pestovanú trvalku napriek tomu, že v letných výsadbách vie narobiť plno parády. Ocenia ju všetci milovníci vidieckeho záhradného štýlu, no nesklame ani v modernejších zoskupeniach okrasných záhonov či ako súčasť kvetinovej lúky.

Foto: Canva
ľan trváci

Vedeli ste, že…

… ľan trváci je prirodzene rozšírený v celej Európe a západnej Ázii? U nás ho nájdete voľne rásť na slnečných, skalnatých svahoch vysokých pohorí. Konkrétne jeho poddruh Ľan trváci konáristý (L. perenne subsp. extraaxillare).

Ľan trváci krásne vyplní záhon s ľaliovkami aj... Foto: SHUTTERSTOCK
ľan trváci, kvetinový záhon Ľan trváci krásne vyplní záhon s ľaliovkami aj ľaliami.

Veľmi jemne pôsobiace, nebesky modré kvety sú krásnym symbolom leta. Rozkvitajú počas júla pri výške rastlín 40 až 60 cm a postupne rozkvitajú až do konca augusta. Vo výsadbách sa nepoužíva ako hlavný druh, ale ako vtrúsená alebo doplnková trvalka slnečných záhonov. Jednotlivé rastliny nie sú zvlášť výrazné, no v kompozícii tvoria dôležitý prvok a celú výsadbu krásne prepoja.

Úžasná je kombinácia ľanu s červeným makom... Foto: SHUTTERSTOCK
ľan trváci, mak východný Úžasná je kombinácia ľanu s červeným makom východným.
Kvety ľanu trváceho sa hodia aj na viazanie letných kytíc.

Ľan trváci si môžete kúpiť ako zapestovanú rastlinu, alebo si ho vysiať vo februári až apríli v krytom priestore. Na klíčenie potrebuje teplotu približne 18 °C. Po vzídení klíčnych rastliniek stačí 12 až 16 °C. Predpestovanie silných sadeničiek trvá dva až tri mesiace. Priama sejba na záhony je aktuálne v apríli až júni. Ak sa rozhodnete ľan trváci pestovať, myslite na to, že vyžaduje ľahkú, piesočnatú, a teda suchšiu pôdu. Nepohrdne tiež miernym vápnením.

Foto: SHUTTERSTOCK
ľan trváci, kvetinový záhon

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trvalka #trvalkový záhon #ľan trváci
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december