Aby hortenzia krásne kvitla, vyžaduje rez. Nezmeškajte správny čas a pozor na to, čo odstrihnete. Vieme, ako nešliapnuť vedľa

Častým problémom pri hortenziách je, že slabo kvitnú. Dôvodov môže byť viacero, no jeden z mála, ktorý viete jednoducho odstrániť, je nesprávny rez.

14.02.2024 06:00
rez okrasných krov, hortenzia, jeseň, zima Foto:
debata

Ten sa líši vzhľadom na druh, ktorý pestujete. Existujú totiž značné rozdiely hlavne medzi hortenziou kalinolistou a hortenziou stromčekovitou. Hortenzia metlinatá nie je až taká náročná, často sa dokonca necháva bez rezu, hoci aj jej občasné použitie nožníc iba prospeje.

Hortenzia stromčekovitá zakvitne na výhonkoch,... Foto: SHUTTERSTOCK
hortenzia, hortenzia stromčekovitá Hortenzia stromčekovitá zakvitne na výhonkoch, ktoré narastú od jari. Každý rok ju preto koncom februára až v marci môžete zrezať 20 až 30 cm nad pôdou.

Hortenzia stromčekovitá kvitne najlepšie na mladom dreve. Zvyčajne sa odporúča, celý ker pred pučaním zrezať radikálne, teda 20 až 30 cm nad povrchom pôdy, čo vychádza približne na dva až tri púčiky. Veľmi rozložitý ker, ktorého konáre sa ohýbajú do strán tak bude vitálnejší a kompaktnejší. I v tomto prípade však existujú výnimky, ktorými sú odrody s naozaj obrovskými súkvetiami, ako má napríklad ‘Anabelle’. Tie sú veľmi ťažké a mladé tenké výhonky ich často nevedia udržať. Ak vám nevadí, poskytnúť kru oporu, je to v poriadku. Ak však hľadáte iné riešenie, dobrým tipom je, nechať zopár starších výhonkov, ktoré prinesú menšie kvety. Pri reze tak zopár starších konárov nechajte, iba z nich odstráňte odkvitnuté súkvetia. Výsledkom budú, síce menšie kvety, no bez rizika ohýbania a lámania konárov.

Niektorí pestovatelia v snahe vytvoriť kyslé... Foto: SHUTTERSTOCK
hortenzia kalinolistá Niektorí pestovatelia v snahe vytvoriť kyslé prostredie zalievajú hortenzie octovou vodou, ale tento postup neodporúčame, pretože ním môžete negatívne ovplyvniť mikrobiálny život a zdravie pôdy.

Hortenzia kalinolistá kvitne na staršom, dvojročnom dreve. Ak by ste celý ker radikálne zrezali tak, ako v prípade hortenzie stromčekovitej, kvetou by ste sa nedočkali. A keďže je toto najpestovanejší druh hortenzie, býva nesprávny rez tým najväčším dôvodom sklamania. Hortenzia kalinolistá sa reže už vo februári. Už v tomto skorom termíne na nej pekne vidíte výrazne naliate púčiky.

V čase rezu hortenzie kalinolistej sú nové... Foto: SHUTTERSTOCK
hortenzia, hortenzia kalinolistá V čase rezu hortenzie kalinolistej sú nové púčiky na konároch už jasne viditeľné.

Najskôr však odporúčame, odstrániť uschnuté minuloročné súkvetia a poškodené výhonky. O kre tak získate lepší prehľad a môžete pristúpiť k presvetleniu tak, aby ste v prvom rade zachovali jedno- a dvojročné výhonky. Zbytočne budete na tejto hortenzii nechávať troj- či štvorročné, ktoré vám už záplavu kvetov nedoprajú. Pokojne ich odrežte 2 až 5 cm nad povrchom pôdy.

hortenzia kalinolistá Čítajte viac Udržať hortenzie modré je jednoduchšie, než si myslíte. Tajomstvo úspechu sa skrýva v dostupnosti jediného prvku
Jednoduchý spôsob, ako si hortenziu môžete rozmnožiť
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hortenzia #rez a tvarovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december