Hľadáte najlepší prírodný zdroj vitamínu C? Stavte na záhradu či les: Asi by vám nenapadlo, že práve z tohto treba variť čaj

Na posilnenie imunity nájdete v lekárni množstvo prípravkov, no pri prevencii je častokrát zbytočné, vynakladať na ne financie. Príroda aj v zime ponúka dosť možností, ako náš organizmus zásobiť vitamínmi.

20.12.2023 14:00
ihličnany, ihličie, čaj, borovica, Foto:
debata

Okrem viac či menej známych tipov našich starých mám, ktoré v rámci prevencie, no i liečenia využívali to, čo bolo poruke v komore (cibuľa, med, cesnak, šalvia), by sa vaša pozornosť mala nielen na jar, ale aj teraz v zime upriamiť na ihličnaté stromy. Vedeli ste, aké zázračné je ich ihličie?

bylinky, foto AI, Midjourney Čítajte viac 5 domácich sirupov proti kašľu, hlienom aj bolesti hrdla: Využite liečivú silu bežne dostupných byliniek

Nielen na jar

Ak ste niekedy skúsili využiť zdravotné benefity ihličnanov, určite to bolo na jar. Sirup proti kašľu, prechladnutiu a zahlieneniu z mladých výhonky borovice, smreka alebo jedle je dobre známym ľudovým prostriedkom na zmiernenie zdravotných ťažkostí. Ihličnany však poskytujú oveľa viac a prekvapivo aj v zime. Ihličie je v tomto čase doslova nabité vitamínmi a v ich obsahu vyniká hlavne jeden – vitamín C.

Bez chémie a z čistého prostredia

Hovorí sa, že naši predkovia po sviatkoch vianočný stromček nevyhodili, ale celý ho zužitkovali – drevo na kúrenie a ihličie na liečbu rôznych neduhov. V podstate sa môžete držať ich vzoru, no pozor na stromčeky z dovozu a z neznámych zdrojov. Pri ihličí totiž platia rovnaké pravidlá ako pri bylinkách – nesmie byť chemicky ošetrené, ani zberané v silne znečistenom prostredí, napríklad popri frekventovaných cestách. Najlepšie preto je, zájsť si preň hlbšie do lesa, alebo použiť to, čo vám rastie v záhrade. Najviac sa na prípravu čajov, mastí, tinktúr, odvarov a sirupov odporúča ihličie zo smreka a borovice, no bylinkári nezavrhujú ani jedľu či duglasku (v sezóne tiež ihličie smrekovca opadavého).

Čaj z ihličnanov má vo všeobecnosti príjemnú... Foto: SHUTTERSTOCK
duglaska tisolistá Čaj z ihličnanov má vo všeobecnosti príjemnú živicovú chuť, pričom v duglaskovom cítiť aj citrusovú arómu.

Podľa známeho propagátora využívania divokých jedlých rastlín Barteka Dobrodeja Krzewińského je práve smrekové ihličie tým najlepším zdrojom vitamínu C počas zimy. Vo svojom príspevku na facebookovom profile Divoké jedlé rastliny uvádza, že zimné ihličie má dokonca viac céčka ako mladé jarné výhonky či citróny. Preto ho odporúča ako jeden z najjednoduchších spôsobov posilnenia imunity prostredníctvom macerátov, záparov či odvarov. Intenzita ich chuti sa dá prispôsobiť individuálnym preferenciám tak, že upravíte množstvo použitého ihličia. Skúšajte, čo vám najviac vyhovuje.

Ak budete skúšať maceráty z ihličia, použite... Foto: SHUTTERSTOCK
borovica, ihličie, macerát, Ak budete skúšať maceráty z ihličia, použite borovicové, pretože v studenej vode sa éterické oleje lepšie uvoľňujú, než napríklad zo smreka.

Podľa Barteka je zaujímavé, že vitamín C sa v prípade ihličia tepelnou úpravou nestráca, ba dokonca ho asi 5-minútové varenie pomôže uvoľniť do vody. Smrekové ihličie má podľa dostupných informácií 175 až 400 mg kyseliny askorbovej na 100 g (jej obsah sa výrazne líši v závislosti od veku ihličia, pričom staršie je na tom lepšie). Po šípkach a rakytníku je tak smrek v zime naozaj najväčším zdrojom vitamínu C.

Na čaj môžete použiť celú vetvičku ihličnanu,... Foto: SHUTTERSTOCK
čaj, ihličie, smrek, Na čaj môžete použiť celú vetvičku ihličnanu, ktorú nakrájate na menšie kúsky, alebo len ihličie.

Ihličie, ako zdroj vitamínov odporúča aj Diana Mozoláková, autorka knihy Liečivá sila divokých byliniek. Vyskúšajte napríklad jej voňavý zimný med s borovicou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vitamín C #ihličnany #ihličie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december