5 domácich sirupov proti kašľu, hlienom aj bolesti hrdla: Využite liečivú silu bežne dostupných byliniek

Jeseň už tradične rada testuje našu odolnosť, preto je dobré, mať poruke zásoby prírodných pomocníkov, ktorí sa postavia proti nepriateľským vírusom a baktériám.

30.10.2023 06:00
bylinky, foto AI, Midjourney Foto:
debata

Už naši predkovia sa pri zdravotných problémoch spoliehali na prírodu a získavali z nej liečivé bylinky, ale tiež zeleninu na rôzne neduhy. Aj vo svete rýchlych riešení a piluliek je dobré, občas sa vrátiť k týmto tradičným metódam.

Šalvia

Má silné antiseptické a antibakteriálne účinky. Je skvelá na bolesti hrdla, ústne vredy a pomáhať aj pri zažívacích problémoch. Pravidelné užívanie šalviového čaju zmierňuje potenie.

Recept na sirup: Postup je rovnaký ako v prípade sirupu z nádchovníka. Asi tri hrste šalviových listov zasypte 500 g cukru, pridajte na plátky nakrájaný citrón a všetko zalejte 600 ml preverenej, no vychladnutej vody. Nechajte aspoň cez noc lúhovať. Potom z citróna vyžmýkajte šťavu a zmes šalviových listov a vody zahrievajte do rozpustenia cukru. Preceďte a horúce plňte do fliaš.

Foto: SHUTTERSTOCK
šalvia lekárska

Reďkev čierna

Je známa svojimi detoxikačnými účinkami, ako bohatý zdroj vitamínov a minerálov. Šťava sa využíva na liečbu respiračných problémov. Pomáha rozpúšťať hlien a má antibakteriálne vlastnosti.

Recept na sirup: Reďkev olúpte, vydlabte jej vnútro a naplňte medom. Nechajte pár hodín, no ideálne cez noc postáť, kým zelenina pustí šťavu. Užívajte priamo po lyžičkách. Reďkev takto vydrží 3–4 dni, potom si treba pripraviť čerstvú.

reďkev čierna Čítajte viac Liečivý zázrak, ktorý často prehliadame: Uľaví od zápchy, prečistí pečeň, pomôže pri prechladnutí, kašli aj nespavosti

Tymian

Aj táto, veľmi obľúbená kuchynská bylinka vyniká protizápalovými a antiseptickými účinkami. Pomáha proti suchému a dráždivému, ale aj vlhkému kašľu, uvoľňuje hlieny, prospešná je aj pri zápale priedušiek, prechladnutí a astme. Lieči zápaly hrdla a ústnej dutina.

Recept na sirup: 250 ml vody a 100 g cukru prevarte do rozpustenia. Po odstavení z plameňa pridajte 20 g sušeného tymianu a nechajte do úplného vychladnutia lúhovať (pokojne cez noc). Následne už nezahrievajte, ale rovno preceďte do fľaštičky. Užívajte 3-krát denne polievkovú lyžicu.

Foto: SHUTTERSTOCK
tymian

Nádchovník

Táto bylinka je vynikajúca pri respiračných ochoreniach. Má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Pomáha pri kašli a bronchitíde.

Recept na sirup: Asi 30 stredne veľkých alebo 40 menších listov nádchovníka (čistých, ale neumytých vodou) dajte do hrnca spolu s plátkami pomaranča a citróna (v biokvalite). Prisypte kilogram cukru a všetko zalejte prevarenou a takmer vychladnutou vodou (hladina nech je asi pol centimetra nad prísadami). Nechajte aspoň 24, ideálne 48 hodín lúhovať. Následne zmes zahrievajte (nevarte), len aby sa rozpustil cukor. Preceďte a teplé nalejte do fľašiek. Skladujte v chladničke najviac tri týždne a užívajte priamo po lyžičkách alebo sirup pridávajte do čaju.

nádchovník Čítajte viac Nádchovník vás zachráni v čase chrípky a nádchy. Zásobte sa ním už teraz, aby ste boli pripravení zabojovať proti jesenným chorobám

Lipa

Lipový kvet je známy svojimi upokojujúcimi a potopudnými vlastnosťami, preto je čaj z neho vhodný pri horúčke, no tiež pri prechladnutí a ako pomocník pri rozpúšťaní hlienov. V spojení s ďumbierom (zázvorom) získate silnú „zbraň“ s protizápalovými účinkami, ktorá zároveň stimuluje imunitný systém.

Recept na sirup: Pripravuje sa rovnako ako predchádzajúce s pomerom: 2,5 l vody, 3 kg cukru, 4 citróny a plný 5-litrový pohár lipových kvetov. Pripraviť si však môžete aj horúci nápoj z kvetov lipy a nastrúhaného ďumbieru. Túto zmes hneď nezalievajte vriacou vodou, ale pár minút počkajte, kým trochu schladne. Nechajte lúhovať 5 minút, sceďte a dochuťte medom. Pite ešte teplé.

Zbiera sa kvietok s jedným, dvoma žltými... Foto: SHUTTERSTOCK
lipa, lipový kvet, čaj, kvety lipy, kvety, bylinky Zbiera sa kvietok s jedným, dvoma žltými lupienkami (listeňmi). Tak sa suší a dáva do čaju.

Pri všetkých sirupoch odporúčame skladovanie v chladničke a spotrebu do týždňa. Pamätajte, že sú skvelou prevenciou, alebo doplnkom liečby, no nie náhradou za lekársku starostlivosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bolesť hrdla #liečivé bylinky #domáci sirup #kaseľ a prechladnutie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december