Reďkev čierna je na pestovanie nenáročná a výborne sa skladuje, no i tak nepatrí do skupiny všeobecne obľúbených zelenín. Problematická je zväčša jej ostrejšia chuť i aróma, no práve horčičné silice sú tým, čo z nej robia výborného pomocníka pri upokojovaní podráždených slizníc. Zároveň uľahčujú vykašliavanie a zabraňujú šíreniu zápalov. Vďaka pomerne vysokému obsahu fytoncídov má táto zelenina aj antibiotické účinky. Na pohľad nie veľmi príťažlivá buľva reďkvi obsahuje viac vitamínu C ako rovnaké množstvo citróna. Nezaostávajú však ani vitamíny E, B1, B2, B6, betakarotén, železo, síra, meď, vápnik, horčík, draslík či fosfor.
Šťava z reďkvi zlepšuje trávenie a chuť do jedla. Pri ochorení žlčníka zvyšuje vylučovanie žlče.

Babičkin tip na domáci reďkvový sirup
Výborne pomáha pri liečbe kašľa a zahlienení dýchacích ciest, pretože rozpúšťa hlieny, aj pri zápale priedušiek. Vďaka sladkej chuti túto medicínu bez problémov príjmu aj deti.
- Môžete nahrubo nastrúhať jednu väčšiu reďkev a zmiešať ju so 4 až 5 lyžicami tekutého medu. Zmes necháte aspoň cez noc postáť pri izbovej teplote, aby sa z dužiny uvoľnili všetky zdraviu prospešné látky a následne vzniknutú šťavu precedíte do čistej nádobky.
- Druhý spôsob prípravy je, že jednoducho vydlabete väčšiu buľvu reďkvi a priamo do nej dáte lyžicu medu alebo cukru. Priklopte ju zrezaným vrškom a nechajte cez noc odstáť. Lyžicu liečivej šťavy užívajte niekoľkokrát denne.


Nič nie je jednoduchšie, ako mať reďkev z vlastnej záhrady
Dopestovať reďkev čiernu zvládne každý. Nie sú k tomu potrebné žiadne špeciálne znalosti a len základná príprava hriadky. Táto zelenina má podobné pestovateľské nároky ako reďkovka. Znamená to, že by ste ju nemali siať do čerstvo vyhnojenej pôdy, lebo potom sú buľvy náchylné na praskanie a majú nepríjemne štipľavú chuť. Príliš veľa tiež zhoršuje skladovateľnosť.

Reďkev čierna sa pestuje z priameho výsevu do voľnej pôdy väčšinou ako následná plodina po skorých jarných zeleninách. Sejte ju preto až od júla do polovice augusta. Výsev neprehusťujte a rastliny v prípade potreby jednoťte na vzdialenosť 10 až 15 cm.

Kvalitné buľvy s jemnou, akurát pikantnou dužinou dopestujete len pri dostatočnej závlahe. Zo škodcov treba tak, ako pri reďkovke dávať pozor na skočky, ktoré napádajú mladé rastliny hlavne počas suchého a teplého počasia. Dostatočnou ochranou je včasné prekrytie porastu bielou netkanou textíliou.

Zásoba reďkvi na zimu
Aby buľvy vydržali, nechajte ich na hriadkach čo možno najdlhšie. Zberajte až tesne pred prvými mrazmi. Ak to náhodou nestihnete, nepanikárte. Reďkev znáša aj krátkodobé mrazíky tesne pod nulou. Listy odkrúťte asi 0,5 cm nad buľvou, odstráňte bočné korienky. V ideálnych podmienkach, teda pri teplote 0 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu 90 až 95 percent, vydrží reďkev čierna uskladnená 2 až 6 mesiacov.
