Liečivý zázrak, ktorý často prehliadame: Uľaví od zápchy, prečistí pečeň, pomôže pri prechladnutí, kašli aj nespavosti

Reďkev čierna má doslova blahodarný vplyv na ľudské zdravie, pričom najprospešnejšia je bez tepelnej úpravy. Rozhodne stojí neprávom v tieni obľúbenejšej príbuznej - reďkovky. Nápomocná vám bude nielen v čase zvýšeného výskytu prechladnutí.

22.10.2023 06:00
reďkev čierna Foto:
debata

Reďkev čierna je na pestovanie nenáročná a výborne sa skladuje, no i tak nepatrí do skupiny všeobecne obľúbených zelenín. Problematická je zväčša jej ostrejšia chuť i aróma, no práve horčičné silice sú tým, čo z nej robia výborného pomocníka pri upokojovaní podráždených slizníc. Zároveň uľahčujú vykašliavanie a zabraňujú šíreniu zápalov. Vďaka pomerne vysokému obsahu fytoncídov má táto zelenina aj antibiotické účinky. Na pohľad nie veľmi príťažlivá buľva reďkvi obsahuje viac vitamínu C ako rovnaké množstvo citróna. Nezaostávajú však ani vitamíny E, B1, B2, B6, betakarotén, železo, síra, meď, vápnik, horčík, draslík či fosfor.

Šťava z reďkvi zlepšuje trávenie a chuť do jedla. Pri ochorení žlčníka zvyšuje vylučovanie žlče.
Pravidelné zaraďovanie reďkvi čiernej do... Foto: SHUTTERSTOCK
reďkev čierna Pravidelné zaraďovanie reďkvi čiernej do jedálneho lístka prospeje naozaj každému, lebo dokáže uľaviť od zápchy, zmierniť bolesti hlavy či pomôcť pri nespavosti.

Babičkin tip na domáci reďkvový sirup

Výborne pomáha pri liečbe kašľa a zahlienení dýchacích ciest, pretože rozpúšťa hlieny, aj pri zápale priedušiek. Vďaka sladkej chuti túto medicínu bez problémov príjmu aj deti.

  • Môžete nahrubo nastrúhať jednu väčšiu reďkev a zmiešať ju so 4 až 5 lyžicami tekutého medu. Zmes necháte aspoň cez noc postáť pri izbovej teplote, aby sa z dužiny uvoľnili všetky zdraviu prospešné látky a následne vzniknutú šťavu precedíte do čistej nádobky.
  • Druhý spôsob prípravy je, že jednoducho vydlabete väčšiu buľvu reďkvi a priamo do nej dáte lyžicu medu alebo cukru. Priklopte ju zrezaným vrškom a nechajte cez noc odstáť. Lyžicu liečivej šťavy užívajte niekoľkokrát denne.
Šťava z reďkvi pomôže pri vykašliavaní a... Foto: SHUTTERSTOCK
reďkev čierna Šťava z reďkvi pomôže pri vykašliavaní a zmierni kašeľ, no ak ju budete piť priamo odšťavenú, je tiež výborným podporným prostriedkom pri detoxikácii organizmu a na prečistenie pečene.
japonska redkev Čítajte aj Neviete, čo vysiať po cibuli? Táto zelenina je skvelou voľbou pre nenáročnosť, chuť aj zdravotné benefity

Nič nie je jednoduchšie, ako mať reďkev z vlastnej záhrady

Dopestovať reďkev čiernu zvládne každý. Nie sú k tomu potrebné žiadne špeciálne znalosti a len základná príprava hriadky. Táto zelenina má podobné pestovateľské nároky ako reďkovka. Znamená to, že by ste ju nemali siať do čerstvo vyhnojenej pôdy, lebo potom sú buľvy náchylné na praskanie a majú nepríjemne štipľavú chuť. Príliš veľa tiež zhoršuje skladovateľnosť.

cesnak, sadenie Čítajte aj Všetko o sadení jesenného cesnaku: Informácie z prvej ruky od skúseného pestovateľa zaručia skvelú úrodu aj začiatočníkom

Reďkev čierna sa pestuje z priameho výsevu do voľnej pôdy väčšinou ako následná plodina po skorých jarných zeleninách. Sejte ju preto až od júla do polovice augusta. Výsev neprehusťujte a rastliny v prípade potreby jednoťte na vzdialenosť 10 až 15 cm.

Reďkev čierna sa pestuje ako následná plodina,... Foto: SHUTTERSTOCK
reďkev čierna Reďkev čierna sa pestuje ako následná plodina, inak vybieha do kvetu. So sejbou preto počkajte až do leta.

Kvalitné buľvy s jemnou, akurát pikantnou dužinou dopestujete len pri dostatočnej závlahe. Zo škodcov treba tak, ako pri reďkovke dávať pozor na skočky, ktoré napádajú mladé rastliny hlavne počas suchého a teplého počasia. Dostatočnou ochranou je včasné prekrytie porastu bielou netkanou textíliou.

Neprehusťujte výsev a rovnako sa nebojte... Foto: SHUTTERSTOCK
reďkev čierna Neprehusťujte výsev a rovnako sa nebojte vzídené rastliny jednotiť na potrebnú vzdialenosť. V opačnom prípade dopestujete krivé a nerovnomerne veľké hľuzy, pretože nebudú mať dostatok priestoru na rast.

Zásoba reďkvi na zimu

Aby buľvy vydržali, nechajte ich na hriadkach čo možno najdlhšie. Zberajte až tesne pred prvými mrazmi. Ak to náhodou nestihnete, nepanikárte. Reďkev znáša aj krátkodobé mrazíky tesne pod nulou. Listy odkrúťte asi 0,5 cm nad buľvou, odstráňte bočné korienky. V ideálnych podmienkach, teda pri teplote 0 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu 90 až 95 percent, vydrží reďkev čierna uskladnená 2 až 6 mesiacov.

Ak nemáte ideálnu pivnicu, uskladnite reďkev rovnako ako mrkvu, cviklu a inú koreňovú zeleninu v debničkách s pieskom alebo s rašelinovým substrátom
Video
mrkva, zber Čítajte viac Super tip, ako uskladniť zeleninu v teplej pivnici: Ani po mesiacoch nebude gumová, ale krásne svieža, pevná a chrumkavá

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #reďkev čierna
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december