„Buráky“ ako lusk z vlastnej záhrady? Pestovať ich je také jednoduché: Držte sa našich rád a úroda bude excelentná

Kedysi boli búrske oriešky neoddeliteľnou súčasťou mikulášskych balíčkov a nájdu sa aj na sviatočnom stole počas Vianoc. Ak ich radi lúskate, vedzte, že úrodu „burákov“ si môžete aj sami dopestovať.

28.12.2023 14:00
podzemnica olejná Foto:
debata

Keď sa hovorí o búrskych orieškoch alebo burákoch, vždy ide o semená podzemnice olejnej (Arachis hypogaea) s oficiálnym pomenovaním arašidy. Len málokto vie, že v skutočnosti to nie sú žiadne pravé orechy, ale rastlina je strukovinou rovnako ako napríklad fazuľa. Arašidy tak treba vylúskať zo struku. A hoci podzemnica olejná pochádza z Južnej Ameriky, hlavne v južnejších častiach našej krajiny nie je úroda arašidov ničím výnimočným. V chladnejších polohách si zase viete pomôcť dostatočne veľkou pestovateľskou nádobou. Pestovanie búrskych orieškov je zábava, ktorú odporúčame ako zaujímavý tip. Možno budete nakoniec milo prekvapení, aká bohatá úroda sa vám podarila.

banány Čítajte viac Šupky z banánov rozhodne nevyhadzujte, ani keď celkom zhnednú: Neverili by ste, ako šikovne ich môžete využiť

Nie pražené

Ak nebudete kupovať originálne osivo podzemnice olejnej, dajte si pozor na to, aby arašidy neboli pražené. Také by vám nevyrástli. So sejbou môžete začať v závislosti od lokality a začiatku jari približne v marci. Postupujte ako pri fazuli – na pripravenej hriadke urobte jamky (približne 6 cm hlboké) a do každej vložte 3 až 4 semená. Klíčenie môže trochu trvať, preto buďte trpezlivý a miesta sejby si označte, aby ste mohli hriadku priebežne zbavovať buriny. Aj po vzídení je dôležité, držať rastliny podzemnice v prostredí bez konkurencie iných rastlín v kyprej a vlhkej pôde.

Semená môžete pred sadením namočiť do vody.... Foto: SHUTTERSTOCK
podzemnica olejná Semená môžete pred sadením namočiť do vody. Urýchlite tak klíčenie.

Zber až koncom septembra

Áno, podzemnica olejná je rastlina s veľmi dlhou vegetáciou. Opäť záleží od lokality, ale u nás sa zber skôr, než na prelome septembra a októbra zväčša neoplatí. Semená, ktoré sú zároveň konzumnou časťou rastliny ešte nebude celkom dozretá. Dobrým ukazovateľom vhodnosti na zber sú výrazne žltnúce a usychajúce listy.

Trsy úrody hľadajte pod zemou

Hoci ide o strukovinu, struky so semenami nehľadajte na nadzemných častiach rastliny, ale v pôde. Keď nastane čas zberu, treba ju mierne obkopať, opatrne uvoľniť rýľovacími vidlami zo všetkých strán a potom vytiahnuť z pôdy. Struky na rastline umyte od zeminy a nechajte preschnúť. Potom ich pooberajte a rozložené v jednej vrstve nechajte sušiť, ideálne v tieni a na mieste kde prúdi vzduch až kým nebudú struky celkom suché.

Foto: SHUTTERSTOCK
podzemnica olejná

Zaujímavý rast

Pozorovať to, ako sa rastlina podzemnice olejnej vyvíja je veľmi zábavné. Keďže sú arašidy v strukoch jej semená, znamená to, že sa musia vytvoriť po odkvitnutí kvetov. Lenže tie uvidíte kvitnúť na nadzemných častiach. Sú to pekné žlté kvety tvarom podobné kvetom fazule. Ako sa potom semená dostanú do pôdy? Po odkvitnutí sa koniec každého výhonka s tvoriacim sa semenníkom začne ohýbať k pôde a doslova sa do nej zavŕta. Tam potom dozrejú struky so semenami.

Foto: SHUTTERSTOCK
podzemnica olejná

Pozrite si fascinujúci rast arašidov: Jedna sezóna v troch minútach

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #podzemnica olejná #búrske oriešky #buráky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december