Šupky z banánov rozhodne nevyhadzujte, ani keď celkom zhnednú: Neverili by ste, ako šikovne ich môžete využiť

V záhrade aj v domácnosti vedia pomôcť so škodcami, výživou pre kvety aj s upratovaním.

27.12.2023 06:00
banány Foto:
debata

Šupky z banánov majú všestranné využitie. Preto sa skôr, než ich hodíte do odpadu zamyslite nad užitočnejším použitím. Toto sú naše tipy pre domácnosť aj záhradu.

Banány vydržia najdlhšie, keď ich budete... Foto: SHUTTERSTOCK
banán, stojan Banány vydržia najdlhšie, keď ich budete skladovať pri izbovej teplote zavesené, napríklad na špeciálnom stojane.

1. Praktická leštička na kovové predmety

Vnútrom banánovej šupky stačí pošúchať kovový predmet a potom ho doleštiť mäkkou handričkou. Úplne najlepší je na to flanel.

2. Naleštite si topánky

Veľmi podobne ako v prípade kovu, fungujú banánové šupky na obuv. Ak nepoužívate chemické leštiče topánok a práve sa vám minul aj včelí vosk, využite vnútro banánovej šupky. Na záver preleštite rovnako ako v prípade kovových predmetov.

3. Zabudnite na chemické spreje na listy

Na listoch izbových rastlín sa usádza prach a ďalšie nečistoty, preto ich treba občas osprchovať. Dôležité je to najmä v zimnom období, keď sa kúri. Po tomto úkone sa však stáva, že po zaschnutých kvapkách vody ostanú na listoch fľaky. Zbaviť sa ich môžete tak, že listy vyleštíte vnútornou stranou banánovej šupky. Uplatníte to najmä na rastlinách s väčšími a kožovitými listami. Samozrejme, niekto môže namietať, že na listoch zostanú kúsky banánu, ktoré môžu začať hniť a lákať hmyz, preto je dobré, jemne ich na záver ešte pretrieť mäkkou handričkou.

Foto: SHUTTERSTOCK
banánové šupky, izbové rastliny, leštidlo

4. Hnojivo pre izbové rastliny

Banánové šupky obsahujú podobne ako samotný banán veľa draslíka, vápnika, horčíka a ďalších minerálov. Môžete ich nakrájať na kúsky a zapracovať do substrátu v črepníkoch, no v tomto prípade hrozí riziko, že začnú plesnivieť alebo prilákajú otravné mušky smútivky. Oveľa lepšia je príprava hnojivového výluhu. Banánové šupky stačí nakrájať na menšie kúsky a zaliať ich vodou. Po približne troch dňoch výluh preceďte a použite priamo na zalievanie rastlín, pričom ideály je na kvitnúce izbovky. Šupky môžete tiež usušiť, pomlieť na prášok a ten pridávať k rastlinám.

Foto: SHUTTERSTOCK
banánové šupky, izbové rastliny, hnojivo

5. Odpudzovač vošiek

Kým niektoré druhy hmyzu banány lákajú, iné odpudzujú. A na veľkú radosť záhradkárov nie sú banánové šupky pochuti napríklad voškám. Zápach rozkladajúcich sa banánov im doslova prekáža. Tento fakt využite tak, že k napadnutým rastlinám, napríklad k ružiam tesne pod povrch pôdy zakopte šupky z banánov. Okrem toho, že odpudia vošky, rastlinám dodajú množstvo výživných látok. Rovnako by malo zabrať aj rozvešanie šupiek priamo na výhonky rastlín napadnuté voškami, no uznáme, že toto riešenie veľmi nelahodí oku.

6. Výživa pre priesady

Dopestovávate si priesady zeleniny? Aj v tomto prípade sa vám šupky z banánov zídu. Nakrájajte ich na malé kúsky a vložte na dná zakoreňovačov. Potom na ne nasypte substrát a vysejte semienka. Priesady budú pevnejšie a zdravšie.

7. Lákadlo do pasce na otravné vínne mušky

Šupky z banánov sa nám osvedčili ako ideálne lákadlo, ktorému rozhodne neodolajú. Týmto spôsobom sa dá populácia otravných vínnych mušiek v domácnosti veľmi rýchlo obmedziť na minimum. Vytvorenie pasce je celkom jednoduché a účinok zaručený.

Naozaj funkčný lapač na vínne mušky v domácnosti
Video

8. Pri sadení pod rajčiny

Keď budete na hriadky sadiť priesady rajčín, spomeňte si na banánové šupky. Ku každej sadeničke zahrabte do pôdy šupku z polovice banána. Dočkáte sa bohatšej úrody a vitálnejších rastlín.

9. Miesto majú aj v komposte

Ak pri záhradnom kompostovaní postupujete podľa pravidiel, bez problémov a akýchkoľvek škodlivých rezíduí sa rozložia aj zvyšky banánov. Stačí vedieť, že:

  • Do kompostu šupky vždy nakrájajte na menšie časti. Urýchlite tak ich rozklad.
  • V komposte ich prekladajte suchými materiálmi v pomere 1 : 1.
  • Nenechávajte ich na povrchu kompostoviska. Ak zaschnú, obdobie ich rozkladu sa predĺži. Zapracujte ich hlbšie do masy kompostu.
kompost, kompostovanie, zima Čítajte viac Zaistite si rýchlejšiu „úrodu“ kompostu: Stačí zopár drobných úprav a užitočné mikroorganizmy budú aktívne aj počas zimy

10. Uľavia od svrbenia

Okrem cibule sa ako prvá pomoc pri bodnutí hmyzom odporúča, potrieť dané miesto na pokožke vnútornou stranou šupky z banánu. Opuch a svrbenie sa do niekoľkých minút zmierni.

ustipnutie_bodnutie_osa_vcela Čítajte viac Tieto triky vám okamžite uľavia po uštipnutí osou či včelou. Reagovať však treba rýchlo. Záchranári vlani pomáhali pri 611 prípadoch

11. Pre sviežu pleť

Premasírujte si tvár raz do týždňa kúskom banánovej šupky (ideálne v biokvalite). Ovocné kyseliny, ktoré obsahuje, pomôžu odstrániť odumreté kožné bunky. Minerály, vitamíny a antioxidanty zas pokožku oživia. Bude hladšia, zdravšia a rozžiarenejšia.

Foto: SHUTTERSTOCK
banánové šupky, pleť, hydratácia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #banány #pomaranče #mandarínky #ako využiť
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december