Zaistite si rýchlejšiu „úrodu“ kompostu: Stačí zopár drobných úprav a užitočné mikroorganizmy budú aktívne aj počas zimy

Kompostovací proces sa môže počas zimy úplne zastaviť, no niekedy stačí zopár drobných úprav a hoci v spomalenom tempe, ale mikroorganizmy a pôdne organizmy môžu vo svojej práci pokračovať.

04.12.2023 06:00
kompost, kompostovanie, zima Foto:
Pridávané suroviny nenechávajte ležať na povrchu. Skombinujte ich napríklad s lístím a trochu zapracujte do hromady.
debata

Samozrejme, veľa závisí od priebehu zimy a od vonkajších teplôt, lebo aj kompost môže premrznúť a vtedy sa v ňom život zastaví. Preto, ak chcete aktívne kompostovať aj počas zimy, musíte sa prispôsobiť nižším teplotám.

Ak je to z pohľadu veľkosti, konštrukcie a hmotnosti kompostoviska možné, na zimu sa oplatí, premiestniť ho na slnečné miesto v závetrí.

Uzavrite ho

  • Na zimné kompostovanie sú najlepšie kompostovacie zásobníky s vekom.
  • Ak máte klasický kompost v podobe drevenej ohrádky, dorobte vrchnák alebo ho prikryte geotextíliou. Prepustí vzduch, ale len minimum vody čo znemená, že nepremočený kompost menej premŕza.
  • Ak kompostujete bez zásobníka, upravte hromadu do tvaru zaoblenej kopy a celú ju prikryte geotextíliou.

Kto má takú možnosť, kompostovisko môže na zimu zaizolovať slamenými balíkmi, senom alebo lístím. Kompost sa tak veľmi neochladí a procesy v ňom budú počas zimy (bez extrémnych mínusov) nepretržite prebiehať.

Na izolovanie zásobníka proti premrznutiu... Foto: SHUTTERSTOCK
kompost, kompostovisko, zima Na izolovanie zásobníka proti premrznutiu môžete použiť aj rôzne termofólie.

Pestrosť chráni pred mrazom

Čím je kompostovacia hromada väčšia a materiálovo pestrejšia, tým je pravdepodobnejšie, že v nej bude pomerne dlho prebiehať teplé kompostovanieviac. Už jeden kubický meter stačí na zabezpečenie teploty, ktorá aj niekoľko týždňov môže dosahovať 60 až 70 °C. Hoci povrch kompostu teplo stráca rýchlejšie, vnútro hromady zostane teplé. Platí, že čím je hromada väčšia, tým menšie sú v nej tepelné straty.

kompost Čítajte viac 4 pravidlá úspešného kompostovania bez zápachu, nerozložených zvyškov, mušiek aj myší: Robte to takto pre top kompost

Zásobte sa suchým materiálom

Na správny mikrobiologický rozklad biologických odpadov je potrebný vyvážený pomer suchých a vlhkých materiálov. Na jeseň si preto treba robiť zásobu lístia, drevného odpadu, kukuričných stoniek či slamy. Tento sezónny materiál uskladnite a použite len na primiešavanie k vlhkým surovinám – bioodpadu z kuchyne. Ak do kompostoviska vysypete 10 litrov kuchynského odpadu, mali by ste ho zmiešať s 10 litrami suchých surovín. Takto zabezpečíte dostatočnú aktivitu mikroorganizmov, ktorej výsledkom je zvýšenie teploty v hromade a urýchlenie tvorby kompostu.

Ak ste v kompostovaní naozaj aktívni, už počas... Foto: SHUTTERSTOCK
kompost, kompostivisko, zima Ak ste v kompostovaní naozaj aktívni, už počas jesene si spravte zásoby suchých surovín. Zídu sa vám na miešane s vlhkými, ktoré majú počas zimy prevahu, pretože v kuchyni nepretržite vznikajú vo forme bioodpadu.

Na prekopávanie pozor

Hoci je počas celej sezóny veľmi dôležité, v zime kompost neprehadzujte keď teplota klesne pod 10 °C. Unikajúce teplo môže znížiť aktivitu rozkladných organizmov. Kombinovanie čerstvo vložených mokrých surovín so suchými však platí aj počas mrazov. Rovnako ich pridávajte nasekané na čo najmenšie kúsky, aby boli prístupnejšie pre rozkladné mikroorganizmy. Stále myslite na to, že ich aktivitou sa zvyšuje teplota v hromade a kompost je tak aktívny aj v chladných dňoch.

skleník, zelenina, úroda, dôchodkyňa Čítajte viac 9 výhod záhrady bez rýľovania, okopávania aj kyprenia: Nie je to cesta pre každého, no za vyskúšanie určite stojí

Aj silné mrazy môžu pri rozkladaní surovín pomôcť

Ak necháte biologické odpady premrznúť takzvane na kosť, na jar sa rýchlejšie rozložia. Mráz naruší ich štruktúru a mikroorganizmy do nich ľahšie preniknú. Môžete to využiť pri kompostovaní ťažšie rozložiteľného lístia či drevného odpadu. Nadrvený materiál dostatočne zvlhčite a nechajte premrznúť. Na jar ho skompostujte.

Keď kompostovisko zapadá snehom, neodhrabávajte... Foto: SHUTTERSTOCK
kompost, kompostovisko, zima Keď kompostovisko zapadá snehom, neodhrabávajte ho. Je to skvelá izolácia. Zbavte sa len nevyhnutného množstva, aby ste dokázali otvoriť veko či odokryť geotextíliu pri pridávaní čerstvého materiálu.
Čo ak kompost zamrzne? Nič sa nedeje. Procesy sa na jar opäť rozbehnú, akurát sa vznik hotového kompostu o niekoľko mesiacov predĺži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zima #kompostovanie #kompost
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december