9 výhod záhrady bez rýľovania, okopávania aj kyprenia: Nie je to cesta pre každého, no za vyskúšanie určite stojí

Za priekopníka záhradkárčenia bez cielenej práce s pôdou sa považuje Angličan Charles Dowding. Známy záhradník vydal k tejto téme už niekoľko kníh a na internete nájdete veľa jeho praktických videí.

06.11.2023 14:00
skleník, zelenina, úroda, dôchodkyňa Foto:
debata (1)

Ako sám hovorí, táto technika starostlivosti o záhradu nie je pre každého, pretože vyžaduje otvorenú myseľ a schopnosť dať šancu nepoznaným veciam. A hoci túto metódu bez okopávania a hýbania s pôdou preferujú hlavne pestovatelia organickej zeleniny, podľa Charlesa je určená aj pre okrasné záhony. Podstatou techniky no-dig je, že namiesto okopávania za účelom odstraňovania buriny na hriadky alebo záhony vrstvíte organickú hmotu, napríklad záhradný kompost. Tým simulujete prirodzené procesy rozkladu a odumierania rastlín. Bez okopávania umožňujete rastlinám, hubám a pôdnym organizmom rozkladať a začleňovať organickú hmotu do pôdy. Nenarušujete štruktúru pôdy ani pôdny ekosystém ako celok.

1. Väčšie úrody

Charles Dowding pri tomto spôsobe starostlivosti garantuje väčšie výnosy zeleniny. V mnohých pokusoch sa mu podarilo dokázať, že hriadky bez okopávania prinášajú viac úrody ako tie, pri ktorých pôdu spracúval klasickými postupmi (rýľovanie, okopávanie, kyprenie). Zároveň však priznáva, že isté výnimky predsa len existujú a jednou z hlavných sú zemiaky. Tie dosahovali lepšiu úrodu v pôde prekopanej a kyprej.

2. Úspora času

Použitie no-dig metódy znamená, že v záhrade strávite okopávaním a inou namáhavou prácou s pôdou oveľa menej času. Jednak je to výhodné pre tých, čo si chcú dopestovať zdravú úrodu, no zároveň majú časovo či fyzicky namáhavé zamestnanie, no i pre starších ľudí, ktorí musia fyzicky namáhavú prácu obmedziť.

Foto: SHUTTERSTOCK
no-dig, zeleninová záhrada, hriadky

3. Menej pletia

Okopávaním sa zbavujeme buriny. Teda aspoň tak to vidíme my. No v skutočnosti sa reálne deje, že pri prekopávaní pôdy neúmyselne presúvame semená a drobné korienky mnohých trvácich burín viac k povrchu, kde nájdu lepšie podmienky na klíčenie a rast. Podľa Dowdinga tým, že s pôdou nebudete hýbať, necháte ich tam, kde sú a pridaním ďalšej vrstvy organickej hmoty, im klíčenie ešte viac sťažíte. Samozrejme, no-dig metóda burinu úplne neodstráni, keďže aj záhradný kompost vždy nejaké semená obsahuje, no trváce rastliny sú nástielkou významne oslabené. Objavia sa z času na čas, pričom ich dokážete priebežne, hoci počas rannej kontroly záhrady ľahko vytrhnúť.

4. Menej fyzickej námahy

Záhradkárčenie prospieva zdraviu. To je známa vec. No dlhé hodiny okopávania v predklone, či namáhavé rýľovanie nie je pre každého. Trpí chrbtica aj kĺby, čo spôsobuje nemalé problémy najmä ľuďom vo vyššom veku. Ak vám práve takéto problémy kazia radosť zo záhrady, skúste hriadky nastielať kompostom. Samozrejme, jeho príprava a roznesenie po záhrade je tiež fyzickou prácou, no potom je potrebná už len mierna údržba.

5. Lepšia drenáž a šetrenie vodou

Nastielanie pôdy pomáha udržiavať vlhkosť, čo znamená, že stačí zalievať menej. No-dig metóda tiež zlepšuje priepustnosť pôdy, čo prospieva hlavne ťažkým pôdam, ktoré môže prekopávania paradoxne ešte viac zhutňovať – voda nevsakuje, ale na povrchu hriadok tvorí kaluže alebo odteká do iných častí záhrady. Nástielka zabezpečí, že sa vlaha dostane presne tam, kde je potrebná.

6. Menej blata a ľahší prístup

Hlavne záhrady s ílovitou pôdou sa už po miernom daždi premieňajú na bahenný kúpeľ a na niekoľko dní vám znemožnia čokoľvek robiť. Kompostová nástielka však nie je lepkavá tak, ako obrábaná pôda. Znamená to, že hneď, ako jej povrch mierne oschne, môžete vyjsť do záhady a venovať sa jej tak, ako práve potrebuje. Hriadky a okrasné záhony bez okopávania majú pevnú, ale priepustnú štruktúru, čo znamená, že ak to potrebujete, môžete do nich stúpiť bez toho, aby ste utužili pôdu alebo si topánky obalili blatom.

Foto: SHUTTERSTOCK
no-dig, lístie, kompost,

7. Skoršie zbery

Nielenže budete pripravení začať sadiť a siať skôr, pretože záhrada po zime rýchlejšie oschne, nestratíte čas okopávaním a prípravou hriadok, ale pôda sa tiež rýchlejšie zohreje. Možnosť skorších zberov oceníte hlavne v chladnejších oblastiach, kde je vegetácia kratšia, no aj pri pestovaní zeleniny s dlhším vývojovým cyklom. Prípadne stihnete na jednej hriadke otočiť viac plodín.

8. Silnejšie rastliny

Väčšina užitočných pôdnych organizmov prežíva pomerne plytko pod povrchom pôdy, kde sú často v symbióze alebo v inom prospešnom vzťahu s koreňmi rastlín. V prípade prílišného prekopávania riskujete, že ich doslova vyženiete mimo dosahu rastlín. Časté okopávanie vyrušuje aj užitočné dážďovky, ktoré potom „odchádzajú“ inam. Záhradný kompost je navyše skvelou potravou pre pôdne organizmy, čím ich udržiava na danom mieste v hojných počtoch. Nástielka napodobňuje prirodzené prírodné procesy, pri ktorých dážďovky a iné pôdne živočíchy požierajú materiál usadený na povrchu a takto spracovaný ho v zložkách prospešných pre rastliny opäť vylučujú do pôdy. Výsledkom je, že novovysadené rastliny sa rýchlejšie ujmú, lepšie rastú a sú oveľa zdravšie.

9. Krajšie kvety

No-dig metódu môžete využiť aj na kvetinových záhonoch. No keďže okrasné rastliny potrebujú menej živín ako zelenina, stačí 2 cm vrstva kompostu aplikovaná raz ročne. Výsledkom budú zdravé, dobre živené rastliny a kratší čas strávený odstraňovaním buriny.

Ako s no-dig začať?

Ideálne je, skúsiť si tento spôsob starostlivosti o pôdu na niekoľkých hriadkach alebo okrasných záhonoch. Ak sa vám osvedčí a budete spokojní, postupne no-dig metódu v záhrade rozširujte.

  • Hriadky a záhony poriadne vyčistite od buriny. Ak jej je veľa, alebo chcete založiť novú pestovateľskú plochu, povrch pôdy prekryte vrstvou lepenky a potom nasteľte kompostom.
  • V opačnom prípade vám po odburinení stačí 5 cm vrstva kompostu priamo na pôdu.
Takto si môžete založiť zeleninové hriadky na... Foto: SHUTTERSTOCK
no-dig, založenie hriadok, nástielka, kartón Takto si môžete založiť zeleninové hriadky na ešte neobrobenej pôde bez rýľovania. Nasteliete kartónom a presypete kompostom zmiešaným so zeminou.
  • Vhodnou alternatívnou nástielkou je skompostovaná drevná štiepka, lístie alebo dobre vyzretý hnoj.
  • Nerozložená nástielka, ako napríklad slama nie je úplne vhodná, lebo vytvára prostredie ideálne pre slizniaky.
  • Aby bol prístup k pestovateľským políčkam čo najľahší, nezabudnite na vhodné cestičky. Bez buriny ich môžete udržiavať napríklad kladením lepenky.
  • Hriadky pripravujte tak, aby boli vždy nad úrovňou cestičiek, alebo použite systém zvýšených záhonov.
Foto: SHUTTERSTOCK
no-dig, zvýšený záhon, zelenina
  • Rastliny sa nebojte siať a sadiť priamo do kompostovej nástielky. Ocenia to.
  • Raz za rok „nakŕmte“ pôdny život väčším množstvom nástielky. Najlepšie je to neskôr na jeseň po poslednej úrode. Hriadky zasypte 5 cm vrstvou kompostu, pričom ho netreba preosievať. Väčšie väčšie hrudy stačí rozdrobiť hrabľami.
vyvýšený záhon, žena Čítajte viac Najlepší materiál na vyvýšený záhon: Drevo, betón, plast či niečo celkom iné? Na jeseň sa najviac oplatí, postaviť ho

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jesenná príprava pôdy #no-dig #bez okopávania #Charles Dowding
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december