4 pravidlá úspešného kompostovania bez zápachu, nerozložených zvyškov, mušiek aj myší: Robte to takto pre top kompost

Nie je kompost ako kompost. Dosiahnuť jeho správnu štruktúru s obsahom všetkých potrebných látok je často umenie.

11.11.2023 06:00
kompost Foto:
debata (1)

Nielen priebeh procesu kompostovania a dodržanie správnych postupov, ale hlavne vhodné suroviny z veľkej časti ovplyvňujú kvalitu finálneho produktu. Aké sú celkom základné informácie a pravidlá, aby sa vám podaril dobre vyzretý kompost obohacujúci pôdu v záhrade o organické látky a humus?

kompost Čítajte viac Zhnité ovocie, mravce, zápach aj príliš veľa pokosenej trávy: Toto sú 4 veľké problémy kompostovania a ich riešenia

1. Materiál, ktorý dávate do kompostu musí mať primeranú veľkosť

Druhy záhradného odpadu pridávané na kompost sú také rozmanité, že každá surovina má iný čas rozkladu. Mäkké listy, pokosená tráva, no aj zvyšky z kuchyne ako šupky po čistení zeleniny alebo čajové vrecúška sú dostatočne malé a vlhké na to, aby sa rozložili pomerne rýchlo. Existuje však aj skupina takých surovín, ktoré sú tvrdé a rozkladajú sa ťažšie. Môžu to byť pevné stonky kukurice, slnečnice, hlúbovín, kukuričné šúľky, konáre drevín, hrubé steblá vysokých okrasných tráv, ale aj väčšie kusy pokazenej zeleniny, polovice vytlačených citrónov, šupky z banánov a podobne. Tieto tažšie rozložiteľné materiály by ste mali v ideálnom prípade skôr, než ich dáte do kompostu podrviť na 3– až 5-centimetrové kúsky, teda asi na veľkosť palca. Výhoda surovín upravených na menšie časti je nielen v ich rýchlejšom rozklade, ale aj v jednoduchšej manipulácii pri prehadzovaní celej hromady.

Kompostovacie suroviny môžete podľa ich povahy... Foto: SHUTTERSTOCK
štiepkovač, štiepkovať, drviť konáre, jeseň, kompost Kompostovacie suroviny môžete podľa ich povahy upravovať aj pučením, sekaním, lámaním či strihaním. Nevyhnutne teda nepotrebujete drvič alebo štiepkovač.

2. Pridávané suroviny treba miešať

Každá surovina na základe svojich vlastností istým spôsobom ovplyvňujúce rozklad celej hromady. Nikdy nie je možné kompostovať len jeden druh materiálu, napríklad len pokosenú trávu. Pre dobrý rozklad je totiž veľmi dôležitý pomer uhlíka a dusíka. Miešať preto treba vlhké dusíkaté suroviny a suché uhlíkaté tak, aby sa ich pomer v kompostovacej hromade čo najviac priblížil hodnote 1 : 1.

Pri pridávaní surovín do kompostu v správnom... Foto: SHUTTERSTOCK
kompost, kompostovanie, Pri pridávaní surovín do kompostu v správnom pomere je nevyhnutné, aby sa naozaj miešali, nielen ukladali do vrstiev. Pri malých objemoch sú veľmi dobrými pomocníkmi otočné kompostéry.
kompost, kompostovanie Čítajte viac 3 najväčšie mýty o kompostovaní: Priznajte sa, ktorému ste dodnes verili? Najviac záhradkárov podľahne číslu dva

3. Kompost potrebuje dostatok vzduchu

Kompostovanie by nebolo možné bez prístupu vzduchu. Hnijúca a zapáchajúca hmota je práve výsledkom toho, že ste nezabezpečili dostatočné prevzdušnenie kompostovaného materiálu. Na prístup vzduchu treba myslieť už pri výrobe alebo kúpe kompostéra – musí mať vetracie otvory. Nepodceňte prekopávanie minimálne dvakrát počas obdobia rozkladu alebo vždy, keď začne kompost zapáchať alebo výrazne klesne jeho teplota. Áno, meranie teploty pri kompostovaní je správnym krokom. Práve jej klesanie alebo vystúpenie nad 70 °C totiž signalizuje ubúdanie kyslíka.

Prekopávkou okrem prevzdušnenia zabezpečíte aj... Foto: SHUTTERSTOCK
kompost, kompostér, kompostovanie Prekopávkou okrem prevzdušnenia zabezpečíte aj dokonalé premiešanie hromady a jej rovnomerný rozklad. Najjednoduchšie je, mať dve nádoby (jednu prázdnu) a medzi nimi kompost prehadzovať.

4. Dôležitá je správna vlhkosť – ani málo, ani veľa

Ak je kompostovaný materiál nedostatočne vlhký, proces jeho premeny na hnojivo sa výrazne spomaľuje, až zastavuje. Žiaduca však nie je ani nadmerná vlhkosť, keďže podporuje proces hnitia. Hrubšie väčšie materiály sú vlhkejšie, ale dlhšie sa rozkladajú, pričom viac vody znamená menej vzduchu v kompostovanej hromade. Kontrola správnej vlhkosti je preto dôležitá. Regulovať ju môžete pridaním vlhkého materiálu a poliatím alebo, naopak, doplnením suchých a savých surovín.

Príliš suchý kompost sa nebojte preliať vodou a... Foto: SHUTTERSTOCK
kompost Príliš suchý kompost sa nebojte preliať vodou a prehodiť ho. Optimálna vlhkosť je 45 až 60 percent.
kompost Čítajte viac Kedy je kompost hotový, čo s výkalmi domácich zvierat, treba ho vápniť a otvárať? Toto radia odborníci

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kompostovanie #kompost
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december