Nielen priebeh procesu kompostovania a dodržanie správnych postupov, ale hlavne vhodné suroviny z veľkej časti ovplyvňujú kvalitu finálneho produktu. Aké sú celkom základné informácie a pravidlá, aby sa vám podaril dobre vyzretý kompost obohacujúci pôdu v záhrade o organické látky a humus?

1. Materiál, ktorý dávate do kompostu musí mať primeranú veľkosť
Druhy záhradného odpadu pridávané na kompost sú také rozmanité, že každá surovina má iný čas rozkladu. Mäkké listy, pokosená tráva, no aj zvyšky z kuchyne ako šupky po čistení zeleniny alebo čajové vrecúška sú dostatočne malé a vlhké na to, aby sa rozložili pomerne rýchlo. Existuje však aj skupina takých surovín, ktoré sú tvrdé a rozkladajú sa ťažšie. Môžu to byť pevné stonky kukurice, slnečnice, hlúbovín, kukuričné šúľky, konáre drevín, hrubé steblá vysokých okrasných tráv, ale aj väčšie kusy pokazenej zeleniny, polovice vytlačených citrónov, šupky z banánov a podobne. Tieto tažšie rozložiteľné materiály by ste mali v ideálnom prípade skôr, než ich dáte do kompostu podrviť na 3– až 5-centimetrové kúsky, teda asi na veľkosť palca. Výhoda surovín upravených na menšie časti je nielen v ich rýchlejšom rozklade, ale aj v jednoduchšej manipulácii pri prehadzovaní celej hromady.

2. Pridávané suroviny treba miešať
Každá surovina na základe svojich vlastností istým spôsobom ovplyvňujúce rozklad celej hromady. Nikdy nie je možné kompostovať len jeden druh materiálu, napríklad len pokosenú trávu. Pre dobrý rozklad je totiž veľmi dôležitý pomer uhlíka a dusíka. Miešať preto treba vlhké dusíkaté suroviny a suché uhlíkaté tak, aby sa ich pomer v kompostovacej hromade čo najviac priblížil hodnote 1 : 1.


3. Kompost potrebuje dostatok vzduchu
Kompostovanie by nebolo možné bez prístupu vzduchu. Hnijúca a zapáchajúca hmota je práve výsledkom toho, že ste nezabezpečili dostatočné prevzdušnenie kompostovaného materiálu. Na prístup vzduchu treba myslieť už pri výrobe alebo kúpe kompostéra – musí mať vetracie otvory. Nepodceňte prekopávanie minimálne dvakrát počas obdobia rozkladu alebo vždy, keď začne kompost zapáchať alebo výrazne klesne jeho teplota. Áno, meranie teploty pri kompostovaní je správnym krokom. Práve jej klesanie alebo vystúpenie nad 70 °C totiž signalizuje ubúdanie kyslíka.

4. Dôležitá je správna vlhkosť – ani málo, ani veľa
Ak je kompostovaný materiál nedostatočne vlhký, proces jeho premeny na hnojivo sa výrazne spomaľuje, až zastavuje. Žiaduca však nie je ani nadmerná vlhkosť, keďže podporuje proces hnitia. Hrubšie väčšie materiály sú vlhkejšie, ale dlhšie sa rozkladajú, pričom viac vody znamená menej vzduchu v kompostovanej hromade. Kontrola správnej vlhkosti je preto dôležitá. Regulovať ju môžete pridaním vlhkého materiálu a poliatím alebo, naopak, doplnením suchých a savých surovín.

