Vďaka tomuto stroju budete mať trávnik odolnejší proti suchu a chorobám: Na jeho kúpu už máte len zopár týždňov

Kedysi bol výsadou profesionálnych záhradníkov, no dnes si už tento užitočný stroj na starostlivosť o trávnik môže dovoliť naozaj každý. Preto, ak chcete mať zdravý a prosperujúci zelený koberec, s kúpou neotáľajte. Už o niekoľko týždňov bude vertikulácia aktuálnou záhradnou prácou.

02.01.2024 14:00
vertikulácia, prerezávanie, trávnik Foto:
Vertikulácia, teda prerezávanie trávnika ho zbaví prebytočnej plsti - odumretých častí tráv, korienkov a burín. Robí sa na jar a na jeseň.
debata (2)

Trávnik je živý organizmus, ktorý sa prirodzene zmladzuje – nové steblá rastú, staré odumierajú a spolu s ostatnými zvyškami burín či machom postupom času vytvoria pre vodu a živiny nepriepustnú vrstvu, pokojne hrubú aj niekoľko centimetrov. Zdravý trávnik tak začne, zväčša bez, na prvý pohľad zjavného problému odumierať. V skutočnosti sa však doslova dusí a usychá. Hrubá vrstva odumretej plsti všetku vlhkosť nasáva ako špongia, a neprepustí ju ďalej do pôdy, ku koreňom.

Pri dlhodobo zanedbanom trávniku sa dokonca stáva, že korienky trávy začnú rásť a rozvíjať sa tam, kde majú ľahší prístup k vode a živinám, teda hlavne v machovej vrstve. Neprenikajú až do pôdy a v obdobiach dlhšie trvajúceho sucha tráva v týchto miesta extrémne rýchlo usychá, čím dáva priestor nerušenému rastu oveľa odolnejším burinám. Trávnik sa oslabuje, stráca svoju prirodzenú odolnosť proti chorobám, je náchylnejší na zošliapanie.

mach, trávnik Čítajte viac Mach ako hlavný nepriateľ vášho trávnika? 6 dôvodov, prečo s ním musíte bojovať a účinné riešenia, ako sa ho zbaviť

Problémy vyrieši odstránenie plsti

Využijete na to práve vertikulátor. Tento stroj je vybavený niekoľkými oceľovými nožmi, ktoré sú voľné alebo pevne uložené na nožovom hriadeli. Pri práci prerezávajú pásy trávnika v nastavenej hĺbke a likvidujú tým nepriedušnú vrstvu, ktorá bráni prenikaniu vlahy, živín a vzduchu ku koreňom. Prerezaný (odpadový) materiál je zároveň vymetaný do zberného koša. Trávnik sa odporúča vertikulovať dvakrát za rok (skoro na jar a na jeseň). Ideálne, keď je pôda mierne vlhká s ľahko preschnutým povrchom.

Foto: SHUTTERSTOCK
vertikulátor, vertikulácia

Na záhradu vám stačí hobby stroj

Na trhu nájdete hobby aj profesionálne vertikulátory, no pre potreby bežnej záhrady je zbytočné, investovať do zariadenia určeného pre profesionálne služby. Aj v ponuke pre záhradkárov však nájdete vertikulátory rozdelené podľa druhu pohonu a zdroja energie na mechanické, elektrické a motorové.

  • Cenovo najprijateľnejšie sú, samozrejme, mechanické vertikulátory, no práca s nimi je fyzicky náročnejšia a ich použitie obmedzené veľkosťou trávnika. Odporúčame ich len v prípade, že sa potrebujete postarať napríklad o minitrávnik v predzáhradke. Zoženiete ich doslova už od desať eur ako prerezávacie hrable (no tu pozor na kvalitu zubov). O niečo lepšie mechanické vertikulátory s kolieskami kúpite približne od 30 eur.
Foto: SHUTTERSTOCK
vertikulátor, vertikulácia
  • Elektrické vertikulátory majú neporovnateľne vyšší komfort obsluhy a rýchlosť vykonanej práce, no to, či sa vám chce, ťahať za sebou po záhrade kábel, si už musíte zvážiť sami. Pri výbere sa riaďte parametrami vašej kosačky (šírka zámeru či veľkosť plochy, na ktorú je určená), pretože vertikulátor musí zvládnuť to isté. Nie vždy je zberný kôš súčasťou stroja. Niektorí výrobcovia ho majú za príplatok, preto sa aj o toto pri kúpe zaujímajte.
  • Motorové vertikulátory dnes už rovnako ako motorové kosačky nie sú určené len pre profesionálov. Ponuku dopĺňajú aj stroje určené pre klasické záhrady. Výkon je však vyšší a tomu zodpovedá tiež cena. Za motorový vertikulátor si v porovnaní s elektrickým výraznejšie priplatíte. Či sa vám to, hoci kvôli dôležitej práci, no realizovanej len dvakrát do roka oplatí, je zase len na vašom posúdení.
zemiaky Čítajte viac Zabudnite na brázdy a kopčenie. Toto je pestovateľský trik aj pre tých, čo majú len trávnik: V roku 2024 posaďte zemiaky

Vertikulátor sa oplatí

Ak vám na trávniku záleží a beriete ho ako dôležitú súčasť záhrady, tak okrem kosačky by ste mali mať aj vertikulátor. Prácu, ktorú za vás vykonajú prerezávacie nože ručne nenahradíte asi s tými najlepšími prerezávacími hrabľami. Navyše, trávnik je bez vrstvy starej plsti životaschopnejší, lepšie využíva prirodzenú vlahu a dodané živiny. V konečnom dôsledku tak viete vďaka jarnej a jesennej vertikuláciu ušetriť na doplnkovej závlahe aj hnojivách. Investícia do vertikulátora sa vám tak čoskoro vráti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #vertikulátor #vertikulácia #starostlivosť o trávnik
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december