Marhule dopestujete aj vo vyšších polohách a 30-ročné stromy tiež nie sú výmyslom: Tieto české odrody nezmrznú

Marhule patria k citlivejším a na pestovanie náročnejším ovocným druhom. Vyžadujú kvalitné stanovište a problémom sú aj nízke zimné, no hlavne predjarné a jarné teploty.

03.01.2024 06:00
marhule Foto:
debata (1)

Napriek tomu, že na Slovensku máme len málo oblastí s teoreticky najvhodnejšími pestovateľskými podmienkami pre marhule (200 až 250 m n. m. a priemerná ročná teplota viac ako 8,5 °C), tridsať-, ba i viacročné stromy prinášajúce úrodu nie sú ničím výnimočným. Ako je to možné? Stačí dbať na výber vhodného stanovišťa, na takzvaný mikrorajón. Skvelé sú južné strany budov alebo južné svahy či miesto pri murovanom plote. Trik spočíva v tom, že v zime chránia stromy pred mrazivými vetrami a na jar vďaka vyžarovaniu naakumulovaného tepla kvetné puky pred mrazovým poškodením. Okrem stanovišťa majú však významný vplyv na mrazuvzdornosť marhúľ aj tieto faktory:

  • agrotechnika,
  • hustota výsadby,
  • závlaha (nadbytok vody koncom augusta môže oneskoriť začiatok vegetačnej zrelosti),
  • hnojenie (príliš veľa dusíka znižuje mrazuvzdornosť),
  • zdravotný stav stromu
  • vek,
  • odroda,
  • podpník,
  • vývinové štádium kvetov.

Odrody, ktoré prešli testom

Pokiaľ ide o šľachtenie marhúľ, skutočnými expertami sú odborníci zo Záhradníckej fakulty MENDELU v Lednici. Majú tu genofondovú kolekciu, ktorá sa na šľachtenie využíva už od 60. rokov minulého storočia. Dnes sú v nej zastúpené všetky ekologicko-geografické skupiny marhúľ, významné klony odrody ‘Velkopavlovická’ a genotypy pochádzajúce nielen z celej Európy, ale aj z Číny, Nového Zélandu, Indie, Japonska, Turecka, Tuniska, USA či z Kanady. Spolu ide o približne 300 odrôd. Na ploche 3 ha rastie viac ako 1500 stromov, ktoré, hoci na prvý pohľad tvoria celkom obyčajný sad, sú pre ovocinárov skutočným pokladom. Podľa Ing. Tomáše Nečase, Ph.D. tu nájdete marhule dozrievajúce v rovnakom termíne ako čerešne, teda už koncom mája, aj odrody dozrievajúce až na konci septembra.

marhule Čítajte viac Mŕtvica marhúľ: Zvádzate boj o prežitie stromov? Dodržte 12 kľúčových pravidiel a infekcii nedáte šancu

Odborníci z MENDELU už vyšľachtili niekoľko originálnych odrôd, z ktorých sú aj u nás známe a obľúbené napríklad ‘Lejuna’, ‘Leskora’ či ‘Lerosa’. Vynikajú skvelou mrazuvzdornosťou, sú čiastočne samoopelivé a bohato rodia. Aj naďalej sa však snažia získať také odrody, ktoré odolajú nielen chorobám, ale hlavne výkyvom počasia a dokonale sa prispôsobia meniacej sa klíme. Z úspechov šľachtiteľského programu Ústavu ovocinárstva ZF v Lednici stojí za mienku aj právne chránená odroda ‘Sophinka’ (LE – 2926) registrovaná v roku 2019. Pochádza z kríženia odrôd ‘Velkopavlovická’ a ‘Stark Early Orange’. Pre predstavu, aké náročné je vyšľachtenie a registrovanie novej odrody môžeme uviesť, že napríklad šľachtenie tejto začalo podľa informácií uvádzaných Ústavom ovocinárstva v roku 1984 a selekcia prebiehala od roku 1991. Dialo sa to pod vedením prof. Ing. Zdeňka Vachůna, DrSc. Touto registráciou sa zavŕšila štvrtá etapa šľachtenia marhúľ na ústave, pričom v rámci nej boli už v roku 2017 registrované a právne chránené odrody ‘Adriana’, ‘Betinka’ a ‘Candela’.

Marhuľa ‘Sophinka’

Odroda je cudzoopelivá, pričom vhodnými opeľovačmi sú ‘Adriana’, ‘Betinka’, ‘Goldrich’ a ‘Candela’. Plody dozrievajú päť až sedem dní po odrode ‘Velkopavlovická’ a majú priemernú hmotnosť 65 g. Odroda je rezistentná k vírusu šarky sliviek (PPV).

Foto: zf.mendelu.cz
marhuľa Sophinka

Napriek tomu, že v Lednici už prešlo rukami vedeckých pracovníkov viac než 12-tisíc vyšľachtených hybridov marhúľ, zákonné podmienky na zapísanie do Štátnej odrodovej knihy splnilo, a teda status registrovej odrody vyšľachtenej v Lednici zatiaľ získalo len zopár z nich (‘Adriana’, ‘Betinka’, ‘Bohutická, ‘Candela’, ‘Ledana’, ‘Legolda’, ‘Lejuna’, ‘Lemeda’, ‘Lenova’, ‘Leskora’, ‘Marlen’, ‘Minaret’, ‘Palava’, ‘Sophinka’, ‘Svatava’).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #marhule #ovocné stromy #odrody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december