Zbaví vás črevných parazitov a stlmí cholerický temperament: Toto korenie môžete pestovať ako okrasnú drevinu

Počuli ste o zantoxyle? Obal semien tejto aromatickej dreviny sa používa ako obľúbené kuchynské korenie.

06.01.2024 06:00
sečuánske korenie, zantoxyl Foto:
debata

Povedali by ste, že tento okrasný strom, známy hlavne z východnej Ázie môžete pestovať aj u nás? V miernom pásme Európy prakticky bez problémov.

Zantoxyl (Zanthoxylum) je odolný proti mrazu a okrem slnečného stanovišťa, na ktorom nasadzuje najviac kvetov a prináša tak bohatú úrodu plodov nič špeciálne nevyžaduje. Pokiaľ je pôda dostatočne priepustná s pH v rozmedzí 7,5 až 8, rastlinu môžete vysadiť aj do tienistého kúta záhrady. Zvládne to a porastie, ale so zvlášť dobrou úrodou nepočítajte. Ako zaujímavá okrasná drevina však vynikne.

Počas slnečného dňa sa z rastliny šíri príjemná... Foto: SHUTTERSTOCK
sečuánske korenie, zantoxyl Počas slnečného dňa sa z rastliny šíri príjemná vôňa na naozaj veľkú vzdialenosť.

Kvitnúť začínajú pomerne mladé rastliny, takže zopár plodov pozberáte už v treťom roku pestovania. Navyše, kým začne zantoxyl naplno rodiť, môžete využívať jeho mladé listy. Sú rovnako aromatické a vhodné do zeleninových šalátov a na ochutenie polievok. Zantoxyl, hlavne Z. piperitum sa pestuje aj vo forme bonsajov. Rastlina je veľmi ľahko rozmnožiteľná odrezkami. Počas leta stonkovými, v období vegetačného pokoja koreňovými.

avokádo Čítajte viac Bez cholesterolu, so zdravými tukmi a schopnosťou nadlho zasýtiť: Ako spoznáte, že je toto ovocie správne dozreté?

Ako získať korenie?

Plody treba zberať ešte pred úplným dozretím, čo býva približne od polovice septembra. Typická je pre ne zeleno-žltooranžová farba. Celkom dozreté sú sýtočervené a v našich podmienkach možno hovoriť o období na prelome októbra a novembra. Po zbere ich treba čo najrýchlejšie usušiť rozložené v jednej vrstve. Počas toho si všimnete, že začnú praskať a odhalia čierne lesklé semená. Nie však tie, ale práve vonkajšie oplodie (šupka) je najhodnotnejšie a najaromatickejšie. Po usušení a vyčistení od semien sa oplodie opraží na suchej panvici, pomelie a primieša k soli.

Foto: SHUTTERSTOCK
sečuánske korenie, zantoxyl

Do botanického rodu Zanthoxyilum patrí viac ako 200 druhov. Vo východnej Ázii sa na produkciu koreniny využívajú hlavne tri druhy, ktoré sa ľudovo označujú ako sečuánske korenie – Z. simulans, Z. piperitum a Z. schinifolium.

Nielen proti bolesti

Aromatické látky obsiahnuté v šupke plodov potláčajú rôzne prejavy bolesti, alergií, pôsobia upokojujúco, zmierňujú opuchy pri ľahkom popálení či poštípaní hmyzom. Pozitívne ovplyvňujú trávenie a peristaltiku čriev. Plody zantoxylu sa uplatňujú pri nechutenstve, vracaní, hnačkách. V Kórei sa sečuánskym korením lieči tuberkulóza a vypudzujú sa črevné parazity. Využíva sa tiež na harmonizáciu centrálneho nervového systému, upokojenie, zmiernenie nervozity, netrpezlivosti a vraj tlmí cholerický temperament.

Na prekonanie bolesti zubov, zápalov v ústnej... Foto: SHUTTERSTOCK
sečuánske korenie, zantoxyl Na prekonanie bolesti zubov, zápalov v ústnej dutine, ale aj uľahčenie liečenia herpesu je užitočné cmúľať celý plod, prípadne ho len zľahka nahryznúť a nechať pôsobiť. Účinok sa prejaví doslova o niekoľko sekúnd svrbivým znecitlivením.
ihličnany, ihličie, čaj, borovica, Čítajte viac Hľadáte najlepší prírodný zdroj vitamínu C? Stavte na záhradu či les: Asi by vám nenapadlo, že práve z tohto treba variť čaj

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #sečuánske korenie #zantoxyl #pestovanie korenia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december