Je váš vianočný kaktus každoročne bez kvetov? Nezúfajte! Stačí poznať zopár trikov a zažijete doslova vianočný zázrak

Vedeli ste, že obľúbený vianočný kaktus sa správne nazýva šlumbergera? Ľudové pomenovanie dostal podľa obdobia, kedy kvitne. Rovnako je na tom aj známy veľkonočný kaktus, teda hatiora.

16.11.2023 06:00
šlumbergera, vianočný kaktus Foto:
debata

Šlumbergera patrí do skupiny epifyticky rastúcich kaktusov, ktoré majú vegetačné obdobie práve počas našej jesene a zimy. Pochádza z Brazílie, kde rastie v nadmorskej výške 400 až 2000 metrov. Živiny a vodu si uchováva v mäsitých listoch, čím dokáže prekonať nepriaznivé obdobie sucha.

Jedna zo zimných krások

Dobrou správou je, že šlumbergera vás spolu so zornicou alebo prýštcom najkrajším (vianočnou hviezdou) môže práve počas vianočných sviatkov tešiť nádhernými kvetmi s korunnými lístkami ohnutými dozadu. Vyšľachtených je viacero odrôd s rôznou farbou kvetov (biela, ružová, oranžová, žltá). Pre šlumbergeru je typické dlhé kvitnutie, ktoré môže trvať aj dva mesiace. Pravdou je však i to, že dočkať sa ho môže byť niekedy veľmi komplikované.

Po odkvitnutí môžete kaktus presadiť, no stačí... Foto: flowercouncil.co.uk
šlumbergera, vianočný kaktus Po odkvitnutí môžete kaktus presadiť, no stačí tak robiť každé dva až tri roky.

Stačí vedieť, ako na to

Áno, pokiaľ viete, čo tento druh naozaj potrebuje, a že ho k tvorbe púčikov treba trochu povzbudiť, každoročné kvitnutie bude samozrejmosťou. Najdôležitejšou informáciou na pochopenie princípu nakvitania vianočného kaktusu je, že pri teplote 16 až 20 °C sa stáva rastlinou krátkeho dňa. Preto tieto kaktusy kvitnú práve v čase Vianoc, keď sa prirodzene skracuje dĺžka dňa a klesajú teploty. Ak teda pestujete vianočný kaktus a chcete, aby vám krásne kvitol,

  • už počas leta by ste mu mali dopriať pobyt pri severnom okne.
  • Ku koncu leta ho na štyri týždne preneste do miestnosti, kde je menej svetla, alebo ktorú používate len zriedka, aby mala rastlina prirodzene sa skracujúci deň, ktorý potrebuje na založenie kvetných púčikov podobne, ako kalanchoa.
  • Potrebuje menej ako 9 hodín denného svetla, čo viete ovplyvniť aj zatemnením.
  • Optimálna teplota na tvorbu kvetov je spomínaných 16 až 20 °C.
kalanchoa Čítajte viac Čarovný trik, ako donútiť obľúbenú izbovku kvitnúť: Strčte ju do škatule. Poradíme vám kedy a na ako dlho

Tam, kde chcete, aby kvitnúci kaktus robil parádu ho preneste vo fáze viditeľných kvetných púčikov. Pokojne teda už do svetlej miestnosti s bežnou izbovou teplotou. Substrát udržiavajte stále mierne vlhký. Raz za dva týždne môžete rastlinu prihnojiť.

Rastlinu si jednoducho rozmnožíte po odkvitnutí... Foto: flowercouncil.co.uk
šlumbergera, vianočný kaktus Rastlinu si jednoducho rozmnožíte po odkvitnutí tak, že odoberiete odrezky s 2 až 4 článkami listov a dáte ich zakoreniť do vody.

Prečo kvetné púčiky alebo kvety opadávajú?

  1. Miesto, kam rastlinu so založenými kvetnými púčikmi po prenesení na svetlo postavíte naozaj dobre zvážte, lebo práve presúvanie, otáčanie, či iné manipulovanie s ňou spôsobuje opadávanie kvetov.
  2. Ak nemáte možnosť dopriať šlumbergere naozaj dostatok svetla, držte ju radšej pri teplote pod 18 °C, inak môžu kvetné púčiky rovnako opadať.
  3. Najčastejšou príčinou zasychania a opadávania púčikov je príliš suchý vzduch v miestnosti. Kaktus môžete v čase ich nasadzovania ro­siť.
Aby šlumbergera kvitla čo najdlhšie, pravidelne... Foto: flowercouncil.co.uk
šlumbergera, vianočný kaktus Aby šlumbergera kvitla čo najdlhšie, pravidelne odstraňujte odkvitnuté kvety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vienočný kaktus #šlumbergera
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december