Ako dosiahnuť väčšiu úrodu sliviek za kratší čas? Ovocinár prezrádza tajomstvo úspechu a dôvody, prečo mení stromy

Ján Majzel, známy žilinský zberateľ viničových odrôd pestuje aj slivky. Ako skúsený ovocinár dospel k názoru, že je načase, nepodliehať nostalgii a tak staršie stromy postupne nahrádzať novými odrodami.

21.11.2023 14:00
Ján Majzel, ovocinár, slivky Foto: ,
debata (2)

Dáva si však pozor na to, aby boli štepené výhradne na Wangenheimov podpník. „Prečo to robím? Jednoducho preto, že ak máte slivku naštepenú klasicky na myrobalane, do rodivosti vstupuje až v 6. či v 7. roku po vysadení. Často sa potom v záhradách stretávam s tým, že nedočkavý pestovateľ stromček reže a reže, len aby úrodu urýchlil. Opak je však pravdou,“ zdôrazňuje ovocinár.

Slivka ‘Jolina’: Neskorá, rezistentná odroda s... Foto: Ján Majzel
slivka Jolina Slivka ‘Jolina’: Neskorá, rezistentná odroda s plodmi veľkými až 60 g, ktoré si napriek tomu zachovávajú pravú chuť slivky domácej.

Podľa neho takýmto spôsobom situáciu ešte zhoršíte. Tým, že strom v mladom veku intenzívne režete, všetku energiu vynakladá na rast. „Jednoducho chce prežiť a nemá ani pomyslenie na to, aby zakladal kvetné púčiky a následne nasadzoval plody,“ dopĺňa Majzel a z vlastnej skúsenosti odporúča aj ostatným pestovateľom, aby sadili slivky štepené na veľmi slabo rastúci Wangenheimov podpník.

Samoopelivá slivka ‘Haroma’ vyniká skvelou... Foto: Michal Sedláček
slivka Haroma Samoopelivá slivka ‘Haroma’ vyniká skvelou chuťou plodov. Kvitne pomerne skoro, ale kvety sú dostatočne odolné proti neskorým mrazom.

V tomto prípade je podľa pestovateľa veľmi zaujímavý ešte jeden fakt: „Ak do myrobalanu naštepíte akúkoľvek odrodu slivky, medzi internódiami budú asi 5– až 6-centimetrové rozstupy. Ak však štepíte na wangenheima, je to o tretinu menej. Vyplýva z toho, že na štvorcovom metri budete mať o tretinu viac kvetných púčikov a teda z rovnakej plochy aj vyššiu úrodu.“ Tento fakt spolu s veľmi skorým vstupom stromčekov do rodivosti podľa neho spôsobí, že prakticky zastavia rast a len rodia a rodia.

Stromy naozaj pre každého

Takéto slivky môžete u nás pestovať prakticky vo všetkých oblastiach, stačí len dbať na vhodné umiestnenie v rámci záhrady. Strom by nemal byť zatienený a rásť na podmáčanej pôde. „Literatúra píše o Wangenheimovom podpníku kadečo. Ja som ho v rámci výsadieb vyskúšal v naozaj rôznorodých pôdnych podmienkach a môžem povedať, že fungoval všade,“ uzatvára úspešný pestovateľ.

slivky Čítajte viac Slivky bez úrody: Toto je 5 najčastejších dôvodov, prečo spod stromov odchádzate sklamaní a naprázdno

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #slivky #podpníky #Ján Majzel #pestovanie sliviek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december