Zabudnite na chia semienka, trendom vo výžive sú bazalkové: Predchádzajú nadúvaniu a pocitu nafúknutého brucha

Semená bazalky sú považované za novú superpotravinu. A hoci u nás sú stále pomerne neznáme, v Ázii sa používajú po stáročia.

22.11.2023 14:00
bazalka, semená bazalky Foto:
debata

Podobne ako chia semienka, aj tie bazalkové po namočení do vody napučia a vytvorí sa okolo nich slizovitý obal. Sú plné živín s neutrálnou až jemne orieškovou chuťou. Využiť ich môžete tak v slaných, ako aj v sladkých pokrmoch.

Ako vám semená bazalky prospejú?

O semenách rastlín je všeobecne známe, že obsahujú veľmi veľa živín. Je to logické, pretože musia byť schopné vytvoriť nový život. Tento fakt sa využíva aj pri nakličovaní, kedy napríklad zeleninové klíčky obsahujú viac zdraviu prospešných látok než dospelá zelenina. Semená bazalky sú skutočnou výživovou bombou. Priaznivo vplývajú nielen na pokožku a vlasy, ale aj na imunitný systém. Obsahujú vitamíny E, B6 a K, rôzne minerály ako zinok a železo, dôležité bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny.

V Ázii sa semená bazalky konzumujú hlavne pre... Foto: SHUTTERSTOCK
bazalka, bazalkové semienka, nápoj V Ázii sa semená bazalky konzumujú hlavne pre ich chladivý účinok, pretože znižujú telesné teplo. V lete ich vyskúšajte napríklad vo sviežom čerstvom džúse alebo v kvalitnom a vychladnutom ovocnom čaji.

Po napučaní vo vode sú veľmi sýte, preto dokážu potlačiť chuť do jedla. Neobsahujú takmer žiadne kalórie. Mastné kyseliny stimulujú metabolizmus, vláknina zasa trávenie. Oleje nachádzajúce sa v semenách bazalky znižujú množstvo fermentačných plynov, čím predchádzajú nadúvaniu a pocitu nafúknutého brucha. Tieto semienka by nemali chýbať v žiadnom diétnom pláne.

bazalka Čítajte viac Bazalka a tajomstvo jej prezimovania: Takto budete mať obľúbenú bylinku poruke aj v tých najsilnejších mrazoch

Posilnia imunitný systém

Len jedna čajová lyžička bazalkových semien pokryje celú dennú potrebu vitamínu K, ktorý je okrem iného veľmi dôležitý pre zrážanlivosť krvi. Niektoré z látok majú aj antibakteriálne a protizápalové účinky. Ak teda chcete predísť prechladnutiu, môžete vyskúšať túto superpotravinu.

Semená bazalky sa nekonzumujú priamo, ale až po... Foto: SHUTTERSTOCK
bazalka, bazalkové semienka, napučanie Semená bazalky sa nekonzumujú priamo, ale až po napučaní rovnako ako chia. Môžete ich pridať aj do kaše, smoothie, mliečnych koktailov či jogurtu.

Ako semená bazalky správne pripraviť?

V zásade by ste ich nemali jesť suché, ale najskôr sa podobne, ako chia, namáčajú do vody – aspoň na pol hodinu. Keď napučia, môžete ich ľubovoľne spracovať. Rovnako môžete prisypať aj do kaše či jogurtu a nechať odstáť. Ak poznáte chia semienka a ich slizovitý povlak, bazalkové môžete používať úplne rovnakým spôsobom.

Napríklad aj v tomto recepte môžete chia zameniť za semienka bazalky

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Chia vanilkový puding na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bazalka #superpotravina #bazalkové semienka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december