Bazalka a tajomstvo jej prezimovania: Takto budete mať obľúbenú bylinku poruke aj v tých najsilnejších mrazoch

Udržať bazalku nažive počas našej zimy, keď jej korene pôvodu sú v tropických oblastiach Afriky a juhovýchodnej Ázie, je prakticky nemožné.

21.09.2023 06:00
bazalka Foto:
debata (1)

Týka sa to, ale, len vonkajších záhonov. A hoci to vyžaduje istú prípravu a tiež trochu šťastia v podobe rastliny v naozaj dobrej kondícii, môžete skúsiť, bezpečne bazalku prezimovať na okennom parapete. Ochránite ju tak pred mrazom, ktorý predstavuje hlavný problém prežitia do novej sezóny. Preto, ak vám je ľúto, nechať bohato vetvený kríček napospas zime, presaďte si ho do kvetináča. Ak aj nie na celú zimu, no niekoľko ďalších týždňov vás bude zásobiť aromatickými listami, hoci vonku už nastane ozaj chladná jeseň či neskôr mrazivá zima.

Preneste si bazalku zo záhona do kuchyne. Bola... Foto: SHUTTERSTOCK
bazalka Preneste si bazalku zo záhona do kuchyne. Bola by škoda, nechať rastlinu spáliť prvým jesenným mrazom. Vydrží dlhšie ako tá, čo si počas zimy kúpite v supermarkete.

Aké sú kroky, ktoré vám pomôžu úspešne prezimovať túto obľúbenú kulinársku bylinku?

  1. Výber vhodného kvetináča: Zvoľte taký, čo má priemer asi 20 cm. Na dne musí mať otvor na odtok prebytočnej vody, ktorý však čiastočne prekryte kúskom črepu z rozbitého terakotového črepníka alebo kamienkom. Odtok vody bude stále zabezpečený, no nie taký rýchly.
  2. Vytvorenie drenážnej vrstvy: Dôležitá je na zabezpečenie správneho odvodnenia. Môže to byť vrstva keramzitu vysoká asi 5 cm, ale štrk s frakciou 8 až 16 mm. Ten, síce, nezadržiava vodu ako keramzit, no počas zimy nie je táto vlastnosť dôležitá.
  3. Príprava netkanej textílie: Či už zvolíte záhradnícku bielu alebo čiernu, musí byť priepustná pre vodu. Vystrihnite z nej taký kus, ktorý bude zodpovedať veľkosti kvetináča a položte ju na drenážnu vrstvu. Špeciálny vplyv na rastlinu toto opatrenie nemá, no použitý keramzit alebo štrk sa nezmieša so substrátom. Drenáž tak zostane čistá a neskôr opäť použiteľná.
  4. Voľba substrátu: Ak by vás lákalo, kúpiť si špeciálny určený pre bylinky, nerobte to. Väčšinou tomuto druhu i tak neposkytne dostatok živín. Pokojne zvoľte univerzálny záhradnícky, ktorý môžete vylepšiť trochou preosiatej záhradnej zeminy a dobre vyzretého kompostu.
  5. Presadenie rastliny: Ak ste počas sezóny pestovali bazalku v záhone, opatrne ju podoberte rýľom a vyberte z pôdy. Časť zeminy z koreňov odstráňte, ale nie úplne. Rýchlejšie sa tak v novom „príbytku“ ujme. Rovnako presaďte aj rastlinu pestovanú v nádobe na balkóne alebo terase. Dobre ju v substráte popritláčajte, aby ste odstránili vzduchové medzery a korene boli tesne obklopené pôdou.
  6. Následná starostlivosť: Po presadení do kvetináča bazalku poriadne zalejte a prebytočnú vodu nechajte odtiecť. Nepoužívajte ozdobné obaly, ale len misku pod črepník, aby ste mali stále prehľad o vlhkosti a množstve odtečenej vody. Nenechávajte v nej kvetináč stáť. V zime bude rastlina potrebovať veľa svetla, preto je najlepšie, umiestniť ju na južne orientovaný okenný parapet, no pozor na sálajúce teplo z radiátora.
Bazalku pestovanú v kvetináči počas zimy... Foto: SHUTTERSTOCK
bazalka Bazalku pestovanú v kvetináči počas zimy zalievajte rozumne. Substrát nesmie vyschnúť, no ani byť celkom premočený, inak rastlina odhnije.
Bazalku môžete nechať vonku, kým teploty neklesnú pod 10 °C. Dobré je, postupne ju privykať na zmenu tak, že na noc ju vezmete dnu a ráno, pri vhodných teplotách opäť vyložíte von.

Najlepšia odroda bazalky na prezimovanie je ‘African Blue’, no za skúšku stoja aj ostatné

Samozrejme, si takto na zimu môžete skúsiť preniesť dovnútra ktorúkoľvek bazalku, pokojne aj najobľúbenejší typ genovese, ale istotu úspechu budete mať hlavne s trvácou, ktorá je u nás predávaná pod označením ‘African Blue’. Ide o kríženie Ocimum kilimandscharicum a odrody ‘Dark Opaal’. Zaujímavé je, že hoci rastlina krásne kvitne, netvorí semená a rozmnožuje sa výhradne vegetatívne, teda odrezkami. Počas zimy ju úspešne udržíte pri živote pri teplotách od 15 do 20 °C.

Trváca bazalka ‘African Blue’. Foto: SHUTTERSTOCK
bazalka, African Blue Trváca bazalka ‘African Blue’.
arónia čiernoplodá Čítajte viac Dôležité ovocie pri problémoch so štítnou žľazou, únave, tehotenstve, dojčení. Začnite deň s pohárikom šťavy a budete fit

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zima #bazalka #bylinky v zime #pestovanie bazalky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december