Opadavý, listnatý ker na jar kvitne krémovobielymi kvetmi, koncom leta až začiatkom jesene dozrievajú v strapčekoch modročierne plody (malvice). Listy sa sfarbujú do odtieňov žltej, oranžovej až červenej, preto je arónia nielen nenáročná úžitková, ale aj okrasná rastlina. Pestovať sa dá ako voľne rastúci živý plot spolui s kvitnúcimi okrasnými drevinami alebo v rade spolu s jostou a ríbezľami.
Nenahraditeľný zdroj jódu
Plody arónie obsahujú veľké množstvo fyziologicky cenných látok ako sú bioflavonoidy, vitamíny, železo, preto sa odporúča pri problémoch s málokrvnosťou, ale aj sorbit (D-glucitol), ktorý je náhradou cukru pre diabetikov a rovnako i najviac antioxidantov z, u nás pestovaných druhov ovocia. Čo ju však robí skutočné výnimočnou, je množstvom jódu. Už jeden deciliter šťavy pokryje odporúčanú dennú dávku tohto prvku pre dospelého človeka. Aróniová šťava sa preto odporúča ako liečebný prostriedok pri arteroskleróze, vysokom krvnom tlaku, pri problémoch so štítnou žľazou, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, a mali by si ju práve kvôli obsahu jódu dopriať aj tehotné a dojčiace ženy.

Nad obcou Pitelová každoročne dozrieva niekoľko ton zdravej slovenskej arónie
Pestovateľ Peter Jagoš s manželkou Michaelou si na jar v roku 2016 svojpomocne založili aróniový sad. Nachádza sa nad obcou Piteľová v okrese Žiar nad Hronom a plody v ňom dozrievajú na 3 800 kroch. Dnes 8– až 9-ročné rastliny dosahujú výšku asi 1,5 m a naplno rodia, pričom v minulej sezóne z nich pozberali niekoľko ton plodov.

Aké odrody arónie pestujete a v čom je podľa vás jej výhoda v porovnaní s inými druhmi drobného ovocia?
Máme dve hlavné ‘Nero’ a ‘Viking’, ktoré dopĺňa špeciálna arónia pomenovaná po šľachtiteľovi Ivanovi Vladimirovičovi Mičurinovi ‘Mičurin’. Ide o neskorú odrodu tvoriacu bohaté súkvetia. Jej plody sú už na prvý pohľad iné ako na ostatných kroch – menšie, no menej trpké. Arónia zvyčajne naplno dozrieva začiatkom septembra. Je to obdobie, kedy už hlavná vlna najobľúbenejších druhov drobného ovocia dávno skončila, hoci tento rok to bolo výrazne skôr, zrejme kvôli teplej zime a miernej jari. Veľkou výhodou je tiež to, že hoci plody dozrú naraz, neopadávajú, nekazia sa, a ak ich neoberú vtáky, môžete ich na kroch nechať až do neskoršej jesene a zberať postupne podľa potreby.

Je náročné mať tento druh v systéme ekologického poľnohospodárstva?
Aróniu pestujeme bez použitia umelých hnojív a chemických postrekov hlavne z vlastného presvedčenia, no pravdou je, že bežne netrpí významnými chorobami a tiež ju nenapádajú škodce. Pestovať ju bez chémie preto nie je až také náročné.

Hlavne začínajúci záhradkári zvyknú mať obavy z potreby rezu ovocných drevín. Čo v tomto smere vyžaduje arónia?
Rez aróniových krov by som prirovnal k rezu ríbezlí, hoci je to ešte o niečo jednoduchšie. U nás v sade kry režeme na konci zimy, keď už nehrozia silné mrazy. Zvyčajne to býva koncom januára až vo februári. Odstraňujeme poškodené konáre a tie, čo ker veľmi zahusťujú. Potom prídu na rad nízko rastúce, teda také čo doslova ležia na zemi a, samozrejme, vyrodené. Prakticky ide o to, že aróniu každoročne presvetlíte a necháte len perspektívne mladé výhonky, pričom je dobré vedieť, že hoci kry prinesú nejakú úrodu už aj na jednoročnom dreve, naplno zarodia až na dvojročnom.

Je pravda, že ak necháme plody na kroch dlhšie, stratia trpkosť?
Vzhľadom na vyparovanie vody sa môžu začať scvrkávať, čo zvýši koncentráciu cukru, no trpkosť je pre aróniu typická. Nestratí sa. A z vlastnej skúsenosti viem, že ani prvý mráz nepomôže. Skôr naopak. S trpkosťou sa stratí aj chuť a plody zostanú mdlé. Preto, ak máte s trpkosťou arónie problém, nekonzumujte ju čerstvú. Správnym spracovaním plodov ju viete do istej miery potlačiť.

Aké sú vaše skúsenosti so spracúvaním arónie? Na čo všetko sa dajú plody využiť?
Výborne sa dajú spracúvať na šťavy, sirupy, kompóty a džemy. Vzhľadom na trpkosť je žiaduce kombinovať ich s iným ovocím (černice, ríbezle, hrušky, jablká). Aróniu si môžete nasušiť a neskôr využívať na prípravu lahodného čaju. Vynikajúci je teplý aj studený. Z dobre usušených (rozložených v jednej vrstve) plodov získate po zomletí „múku“. Samozrejme, nejde o náhradu klasickej, lebo neobsahuje lepok, ale v určitom pomere ju môžete kombinovať. Ak si trúfnete na aróniové víno, buďte trpezliví. Kvasiť môže aj pol roka.