Dôležité ovocie pri problémoch so štítnou žľazou, únave, tehotenstve, dojčení. Začnite deň s pohárikom šťavy a budete fit

Arónia čiernoplodá. Ovocná drevina, o ktorej sa čoraz viac hovorí, a čoraz viac ľudí objavuje jej skvelé výhody pre zdravie.

19.09.2023 14:00
arónia čiernoplodá Foto:
debata

Opadavý, listnatý ker na jar kvitne krémovobielymi kvetmi, koncom leta až začiatkom jesene dozrievajú v strapčekoch modročierne plody (malvice). Listy sa sfarbujú do odtieňov žltej, oranžovej až červenej, preto je arónia nielen nenáročná úžitková, ale aj okrasná rastlina. Pestovať sa dá ako voľne rastúci živý plot spolui s kvitnúcimi okrasnými drevinami alebo v rade spolu s jostou a ríbezľami.

Nenahraditeľný zdroj jódu

Plody arónie obsahujú veľké množstvo fyziologicky cenných látok ako sú bioflavonoidy, vitamíny, železo, preto sa odporúča pri problémoch s málokrvnosťou, ale aj sorbit (D-glucitol), ktorý je náhradou cukru pre diabetikov a rovnako i najviac antioxidantov z, u nás pestovaných druhov ovocia. Čo ju však robí skutočné výnimočnou, je množstvom jódu. Už jeden deciliter šťavy pokryje odporúčanú dennú dávku tohto prvku pre dospelého človeka. Aróniová šťava sa preto odporúča ako liečebný prostriedok pri arteroskleróze, vysokom krvnom tlaku, pri problémoch so štítnou žľazou, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, a mali by si ju práve kvôli obsahu jódu dopriať aj tehotné a dojčiace ženy.

muchovník Čítajte aj Konzumácia 1 až 2 hrstí tohto ovocia sa spája s nižším rizikom infarktu. Dopestujete ho bez chemických postrekov

Nad obcou Pitelová každoročne dozrieva niekoľko ton zdravej slovenskej arónie

Pestovateľ Peter Jagoš s manželkou Michaelou si na jar v roku 2016 svojpomocne založili aróniový sad. Nachádza sa nad obcou Piteľová v okrese Žiar nad Hronom a plody v ňom dozrievajú na 3 800 kroch. Dnes 8– až 9-ročné rastliny dosahujú výšku asi 1,5 m a naplno rodia, pričom v minulej sezóne z nich pozberali niekoľko ton plodov.

Aróniové produkty manželov Jagošovcov si môžete... Foto: Michal Sedláček
arónia, farma Pitelová, Jagoš Aróniové produkty manželov Jagošovcov si môžete objednať na stránke superovocie.sk. Dozviete sa tu tiež viac o ich Ekofarme Arónia.

Aké odrody arónie pestujete a v čom je podľa vás jej výhoda v porovnaní s inými druhmi drobného ovocia?

Máme dve hlavné ‘Nero’ a ‘Viking’, ktoré dopĺňa špeciálna arónia pomenovaná po šľachtiteľovi Ivanovi Vladimirovičovi Mičurinovi ‘Mičurin’. Ide o neskorú odrodu tvoriacu bohaté súkvetia. Jej plody sú už na prvý pohľad iné ako na ostatných kroch – menšie, no menej trpké. Arónia zvyčajne naplno dozrieva začiatkom septembra. Je to obdobie, kedy už hlavná vlna najobľúbenejších druhov drobného ovocia dávno skončila, hoci tento rok to bolo výrazne skôr, zrejme kvôli teplej zime a miernej jari. Veľkou výhodou je tiež to, že hoci plody dozrú naraz, neopadávajú, nekazia sa, a ak ich neoberú vtáky, môžete ich na kroch nechať až do neskoršej jesene a zberať postupne podľa potreby.

Pre plody arónie je trpkosť typickým,... Foto: SHUTTERSTOCK, Michal Sedláček
arónia, farma Pitelová, Jagoš Pre plody arónie je trpkosť typickým, nezameniteľným znakom, preto chuťou neulahodia každému. Vhodným spracovaním sa však viac či menej stratí.

Je náročné mať tento druh v systéme ekologického poľnohospodárstva?

Aróniu pestujeme bez použitia umelých hnojív a chemických postrekov hlavne z vlastného presvedčenia, no pravdou je, že bežne netrpí významnými chorobami a tiež ju nenapádajú škodce. Pestovať ju bez chémie preto nie je až také náročné.

Arónia nepotrebuje kyslý substrát ako... Foto: Michal Sedláček
arónia, Pitelová, Jagoš Arónia nepotrebuje kyslý substrát ako čučoriedky a znesie aj horšie pôdne podmienky.

Hlavne začínajúci záhradkári zvyknú mať obavy z potreby rezu ovocných drevín. Čo v tomto smere vyžaduje arónia?

Rez aróniových krov by som prirovnal k rezu ríbezlí, hoci je to ešte o niečo jednoduchšie. U nás v sade kry režeme na konci zimy, keď už nehrozia silné mrazy. Zvyčajne to býva koncom januára až vo februári. Odstraňujeme poškodené konáre a tie, čo ker veľmi zahusťujú. Potom prídu na rad nízko rastúce, teda také čo doslova ležia na zemi a, samozrejme, vyrodené. Prakticky ide o to, že aróniu každoročne presvetlíte a necháte len perspektívne mladé výhonky, pričom je dobré vedieť, že hoci kry prinesú nejakú úrodu už aj na jednoročnom dreve, naplno zarodia až na dvojročnom.

Ak si arónou do zásoby zamrazíte, aj po... Foto: Michal Sedláček
arónia, Pitelová, Jagoš Ak si arónou do zásoby zamrazíte, aj po rozmrazení zostanú plody pevné a použiteľné napríklad na zdobenie dezertov.

Je pravda, že ak necháme plody na kroch dlhšie, stratia trpkosť?

Vzhľadom na vyparovanie vody sa môžu začať scvrkávať, čo zvýši koncentráciu cukru, no trpkosť je pre aróniu typická. Nestratí sa. A z vlastnej skúsenosti viem, že ani prvý mráz nepomôže. Skôr naopak. S trpkosťou sa stratí aj chuť a plody zostanú mdlé. Preto, ak máte s trpkosťou arónie problém, nekonzumujte ju čerstvú. Správnym spracovaním plodov ju viete do istej miery potlačiť.

Priemerne počítajte s úrodou 4 až 5 kg z... Foto: Michal Sedláček
arónia, farma Pitelová, Jagoš Priemerne počítajte s úrodou 4 až 5 kg z dospelého kra arónie. Potrebám štvorčlennej rodiny by mohli stačiť 3 či 4 rastliny. Ide aj o to, či si chcete plody spracovať do zásoby.

Aké sú vaše skúsenosti so spracúvaním arónie? Na čo všetko sa dajú plody využiť?

Výborne sa dajú spracúvať na šťavy, sirupy, kompóty a džemy. Vzhľadom na trpkosť je žiaduce kombinovať ich s iným ovocím (černice, ríbezle, hrušky, jablká). Aróniu si môžete nasušiť a neskôr využívať na prípravu lahodného čaju. Vynikajúci je teplý aj studený. Z dobre usušených (rozložených v jednej vrstve) plodov získate po zomletí „múku“. Samozrejme, nejde o náhradu klasickej, lebo neobsahuje lepok, ale v určitom pomere ju môžete kombinovať. Ak si trúfnete na aróniové víno, buďte trpezliví. Kvasiť môže aj pol roka.

Ekofarma Arónia nad obcou Pitelová
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #arónia čiernoplodá
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december