Pestovatelia odhalili tajomstvo krásne vyfarbených vianočných ruží a pridali rady, aby vám vydržali dlhé mesiace

Blížiace sa vianočné obdobie by pre mnohé domácnosti po celej Európe nebolo úplné bez nádhernej vianočnej ruže. Na Slovensku nie sme výnimkou a tieto ikonické symboly Vianoc už teraz nájdete na pultoch predajní.

23.11.2023 14:00
vianočná ruža, vianočná hviezda, prýštec najkrajší Foto:
debata

Ako však pestovatelia dosiahnu to, že prýštce najkrajšie (Euphorbia pulcherrima) sú správne vyfarbené práve v zimnom období?

Či už má vianočná hviezda tradičné červené, ľadovo biele alebo jemné ružové odtiene, všetky farby sú výsledkom precízneho pestovania profesionálnymi postupmi. Presné načasovanie zabezpečí, aby sa horné listene rastlín presne v období pred sviatkami zmenili zo zelenej na iné vyšľachtené odtiene.

Foto: Stars for Europe
vianočná ruža, vianočná hviezda, prýštec najkrajší

Ako je to možné?

Prýštce najkrajšie, ktorým však nepovieme inak ako vianočné ruže alebo vianočné hviezdy sú fotoperiodické rastliny. Znamená to, že reagujú na prirodzené zmeny v rôznych dĺžkach denného svetla a tmy. Výsledkom správneho načasovania sú nádherne sfarbené listene iniciované kratšími zimnými dňami. Aby sa zaistilo ich dokonalé zafarbenie práve pred sviatočným obdobím, rastliny majú zvyčajne obmedzené denné svetlo na menej ako 12 hodín. Na ďalších 12 hodín pestovatelia vylúčia všetky zdroj možného osvetlenia a prýštce zostávajú v absolútnej tme.

šlumbergera, vianočný kaktus Čítajte viac Je váš vianočný kaktus každoročne bez kvetov? Nezúfajte! Stačí poznať zopár trikov a zažijete doslova vianočný zázrak

Špeciálna starostlivosť sa týmto nekončí

Na to, aby sa rastliny rastúce v komerčných skleníkoch dostali v plnej kráse aj do predajní, treba ich udržiavať pri priemernej teplote okolo 18 °C. Aj toto im v kombinácii so zatemňovaním pomôže pekne sa zafarbiť. Všetky predávané vianočné ruže tak od pestovateľov odchádzajú v 100-percentnom stave, kvalite a vitalite. Následne je len na vás, u ktorého predajcu a akú rastlinu si vyberiete. Neverili by ste, ako veľmi to súvisí s jej následnou trvanlivosťou.

zornica Čítajte viac Nechajte zornicu rozkvitnúť na Vianoce: Praktické rady, vďaka ktorým to už nikdy nebude iba kvet na jedno použitie

Pri výbere rastliny postupujte podľa týchto 6 tipov a vianočná ruža vydrží krásna mesiace

  • Vianočné ruže nemôžu premrznúť, dokonca aj prílišný chlad pri preprave im škodí. Už pri výbere predajcu preto rozmýšľajte nad tým, aké podmienky boli rastlinám poskytnuté. Kvalitné kvetinárstvo s profesionálnym prístupom bude určite lepšou voľbou ako supermarket, kam kde primárne nakupujete potraviny.
  • Vyberajte rastliny s bohatými, zelenými listami a so žiarivo vyfarbenými listeňmi. Áno, to, čo je červené, prípadne biele či žlté nie sú kvety. Vianočná ruža nesmie byť nažltnutá, ani mať v spodných partiách zosušené, hnedé listy.
  • Celkom navrchu a v strede listovej ružice vidieť drobučké kvetné púčiky. Sú celkom nenápadné, no pri výbere vianočnej ruže veľmi dôležité. Nie však kvôli paráde, ale ako znak trvanlivosti. Nesmú byť rozkvitnuté, ale pevne uzatvorené. Rastliny s rozkvitnutými kvetmi nekupujte. Na pultoch sú už nejaký čas a ich životnosť po prinesení domov bude výrazne obmedzená.
Pri kúpe vianočnej ruže si všímajte aj... Foto: Stars for Europe
vianočná ruža, vianočná hviezda, prýštec najkrajší, kvety, nákup Pri kúpe vianočnej ruže si všímajte aj nenápadné kvetné púčiky na vrchole ružice listeňov. Musia byť čo najtesnejšie zatvorené. Úplne rozkvitnuté vypovedajú o krátkej trvanlivosti rastliny.
  • Vianočnú ružu si vždy po kúpe dajte zabaliť do niekoľkých vrstiev papiera. V kvetinárstvach by to mala byť samozrejmosť a automatická iniciatíva od kvetinárok. Ak však kúpite rastlinu inde, buďte prichystaní tak, aby ste si ju na prevoz zabalili. Vianočná ruža neznáša nárazový pokles teploty. Doslova prechladne a keď ju potom dáte do vykúrenej miestnosti, automaticky jej začnú opadávať listy.
  • Pri umiestňovaní v interiéri zabudnite na idylické vianočné zátišia pri kozube. Sálavé teplo, hoc aj z radiátora je pre vianočnú ružu najhoršie možné prostredie. Rozptýlené svetlo má prednosť pred priamym slnečným žiarením, vyhnite sa studenému prievanu. Ak budete ochotní, na noc rastlinu z vykúrenej obývačky na 22 či viac stupňov prenášať do, o niečo chladnejšej miestnosti, odvďačí sa vám o to dlhšou trvanlivosťou.
  • Jednou z najväčších pestovateľských chýb je prelievanie a neustále premočený substrát. Vianočnú ružu polievajte iba vtedy, keď už povrch pôdy takmer vyschol.
To, či už treba vianočnú ružu poliať ľahko... Foto: Stars for Europe
vianočná ruža, vianočná hviezda, prýštec najkrajší, polievanie To, či už treba vianočnú ružu poliať ľahko zistíte jednoduchým testom. Ak je substrát suchý aj v hĺbke asi 2 cm, rastlina potrebuje vodu.

Ak máte rastlinu v ozdobnom obale, dôsledne kontrolujte to, aby v ňom nestála voda. Rovnako to platí pre misky pod kvetináčmi. Všetku prebytočnú treba vyliať. Prýštce aj na prílišnú vlhkosť reagujú zhadzovaním listov.

Rastlina sa nezalieva priamo na substrát, ale... Foto: Stars for Europe
vianočná ruža, vianočná hviezda, prýštec najkrajší, polievanie Rastlina sa nezalieva priamo na substrát, ale do misky.
Vianočnú ružu môžete zavlažovať aj pravidelným... Foto: Stars for Europe
vianočná ruža, vianočná hviezda, prýštec najkrajší, polievanie Vianočnú ružu môžete zavlažovať aj pravidelným ponorením suchého koreňového balu do vody izbovej teploty. Počkajte, kým zo substrátu prestanú vychádzať vzduchové bubliny. Následne rastlinu z vody vyberte, nechajte prebytočnú vodu poriadne odtiecť a kvetináč vráťte späť na misku či do ozdobného obalu. V závislosti od teploty prostredia toto robte asi raz týždenne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Vianočná ruža #izbové rastliny #prýštec najkrajší #zimné kvety
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december