Máte večne studené ruky aj nohy? Riešením je pikantný koreň, ale tehotné ženy a diabetici, užívajte ho opatrne

Máte pocit, že na vás „niečo lezie“? Siahnite po ďumbieri lekárskom. S organizmom dokáže nevídané divy.

01.12.2023 14:00
zázvor, ďumbier lekársky Foto:
debata

Všetci ho poznáme ako zázvor a pod týmto názvom ho kúpite aj v obchode v časti s čerstvou zeleninou a ovocím. A hoci botanicky správne slovenské pomenovanie je ďumbier lekársky (Zingiber officinale), pre potreby článku budeme používať jeho všeobecne zaužívanejšie označenie.

Iste viete, že konzumnou časťou zázvoru je koreň, presnejšie hľuznatý podzemok. Rastlina sa preň pestuje v tropickej a subtropickej Ázii, v niektorých častiach Afriky a Južnej Ameriky, ale tiež na Jamajke. Jeho aróma a pikantnosť je spôsobená vysokým obsahom esenciálnych olejov a látok gingerolov, ktoré zázvoru napríklad prepožičiavajú schopnosť urýchľovať metabolizmu. Okrem toho ide o skvelý prírodný prostriedok na potlačenie tvorby baktérií a vírusov a na celkové zvýšenie odolnosti organizmu proti nepriaznivým vonkajším vplyvom.

kapusta Čítajte viac Biela, chrumkavá, príjemne kyslá a hlavne zdravá: Takto sa vám kvasená kapusta podarí, hoci ju robíte prvýkrát

Dokonalý zahrievač

O zázvore je tiež známe, že dokáže výrazne podporiť celý cievny systém, čo ho stavia do úlohy dokonalého pomocníka na zahriatie organizmu. Či už sa vrátite z prechádzky zasneženou krajinou, z lyžovačky, alebo premrznete pri posledných záhradných prácach, zázvorový čaj vás okamžite zahreje.

Ako si správne pripraviť zázvorový čaj? Poradí vám Daniela Viskupič z Naša bylinkáreň.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Nasa Bylinkaren (@nasa.bylinkaren)

Prírodný urýchľovač účinku byliniek

Podľa bylinkárky Mgr. Daniely Viskupič (Naša bylinkáreň) podporuje zázvor v bylinných zmesiach účinok ostatných bylín. Znamená to, že akékoľvek účinné látky z použitých byliniek sa do vášho systému dostanú rýchlejšie a efektívnejšie. Oplatí sa preto, pridať si kúsok zázvoru napríklad aj do bylinkového čaju.

Všetko s mierou. Aj zázvor!

Áno, stále platí, že tento pikantný podzemok má mnohé zdravotné výhody a v prevencii proti jesenným prechladnutiam je expert. Isté obmedzenia v jeho konzumácii však sú.

  • Týkajú sa napríklad detí. Zázvor sa vôbec neodporúča podávať deťom do troch rokov a aj vo vyššom veku buďte obozretní.
  • Uvádza sa, že je vhodný pri tehotenskej rannej nevoľnosti, ale nie vo forme čaju. Treba si len odrezať malý kúsok hľuzy a ten chvíľu cmúľať.
  • Vyhnúť by sa mu mali ľudia trpiaci hemofíliou, lebo podporuje krvný obeh.
  • Môže ovplyvňovať diabetickú liečbu.
  • Nie je vhodný pre ľudí trpiacich žlčovými kameňmi.
zelenina Čítajte viac 6 zelenín, ktoré nikdy nejedzte surové: Hrozia vám žalúdočné problémy, obličkové kamene, strata vápnika aj silné otravy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zázvor #studené nohy #studené ruky #ďumbier lekársky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december