Biela, chrumkavá, príjemne kyslá a hlavne zdravá: Takto sa vám kvasená kapusta podarí, hoci ju robíte prvýkrát

Kvasená zelenina na rôzne japonské spôsoby sa čoraz viac dostáva do popredia v rámci odporúčaní o zdravej výžive a strave. Pritom naši predkovia už dávno vedeli, že miska kvasenej kapusty je počas zimy liekom na všetky neduhy.

05.11.2023 06:00
kapusta Foto:
debata

A platí to stále. Aj v dnešnej modernej dobe plnej rôznych vymožeností. Tak sa do toho smelo pustite. S našimi radami si naložíte ten najlepší súdok široko-ďaleko.

Čo budete potrebovať?

Tí, ktorí s kvasenou kapustou začínajú si musia zadovážiť kameninový súdok. Ak ste si kapustu hlávkovú dopestovali, tak aj strúhadlo (alebo ju nakrájajte nožom, no záleží od množstva – môže to byť prácne). V prípade, že kapustu nemáte, u mnohých pestovateľov si ju viete kúpiť a častokrát už nastrúhanú, pripravenú rovno do súdka.

Foto: SHUTTERSTOCK
kvasená kapusta

Na kvasenie sú vhodné odrody bielej kapusty hlávkovej dozrievajúce v jeseni, určené na spracovanie a skladovanie. Najkvalitnejšie sú tie, čo majú plochú hlávku, malý hlúb a tenkú žilnatinu, napríklad ‘Kamienna Glowa’, ‘Pavlo’, ‘Pourovo polopozdní’, ‘Pourovo pozdní’, ‘Ritmo F1’ či ‘Megaton F1’.

bylinky, foto AI, Midjourney Čítajte viac 5 domácich sirupov proti kašľu, hlienom aj bolesti hrdla: Využite liečivú silu bežne dostupných byliniek

Ako na to?

Receptov na prípravu kvasenej kapusty je neúrekom. Mnohé sa dedia z generácie na generáciu, líšia sa aj v rámci lokalít a toto je ten náš:

  • Nezabúdajte, že tak, ako pri zaváraní aj v prípade nakladania kapusty je hygiena extra dôležitá. Všetko musí byť dokonale čisté − nádoby, aj vaše ruky.
  • Pred strúhaním z hlávok odstráňte vonkajšie listy, rozkrojte ich na polovice a hlúb vykrojte.
  • Po narezaní kapusty na špeciálnom strúhadle, alebo po nakrájaní ju nenechávajte zbytočne stáť, ale hneď ju plňte do súdka. Tak sa v nej uchová najviac vitamínu C.
  • Dno nádoby vysteľte celými kapustovými listami.
  • Jednotlivé prísady a narezanú kapustu pridávajte do súdka rovnomerne vo vrstvách. Dbajte na to, aby bola soľ aj pri okrajoch nádoby.
  • Na 10 kg kapusty si nachystajte 180 g soli. Nakrájanú cibuľu, celé čierne korenie, rascu a bobkový list podľa vašej chuti. My do súdka pridávame aj zopár menších, tvrdých zimných jabĺk.
  • Kapustu poriadne vtláčajte do súdka a prekladajte vrstvami soli a korenín. Treba z nej vytlačili všetok vzduch.
  • Nádobu nenaplňte až po okraj, nechajte 10 cm voľného priestoru.
  • Po natlačení musí byť kapusta na povrchu pokrytá šťavou, inak by sa pokazila. Niekedy je šťavy až príliš, vtedy ju priebežne odoberajte. Ak je kapusta veľmi suchá, dolejte primerané množstvo prevarenej a vychladnutej vody. Toto sa však často nestáva, hlavne ak pracujete s kvalitnou a čerstvou kapustou.
  • Natlačenú kapustu treba zaťažiť doštičkami a kameňom. Po zakrytí súdka vrchnákom nalejte do žliabku vodu, ktorá kapustu ochráni pred vniknutím vzduchu a rozvojom nežiaducich baktérií.
  • Súdok dajte do miestnosti s teplotou ideálne okolo 15 °C. Bežná izbová teplota nie je úplne vhodná, lebo kvasenie bude príliš intenzívne.
  • Asi po dvoch týždňoch súdok preložte na chladnejšie miesto. Po ďalších dvoch až štyroch týždňoch bude kapusta hotová.
Aj po neskoršom odobratí kapusty nezabudnite zvyšok znovu zaťažiť, aby bol povrch stále ponorený v šťave.
špenát Čítajte viac Nahradí šalát, výborný je v polievke, prívarku, v smoothie. Nekupujte mrazený. Teraz vysejte a zberajte do mrazov alebo na jar

10 zdravotných výhod pravidelnej konzumácie kvalitnej kvasenej kapusty bez chemických konzervantov

  • Zvyšuje odolnosť proti stresu.
  • Posilňuje imunitný systém.
  • Prispieva k lepšiemu využitiu bielkovín.
  • Pomáha pri tvorbe červených krviniek.
  • Stimuluje metabolizmus železa.
  • Reguluje metabolizmus tukov, znižuje hladinu cholesterolu.
  • Posilňuje svalstvo.
  • Aktivizuje mozgový a nervový metabolizmus.
  • Stimuluje rast buniek, má omladzujúce účinky.
  • Prispieva k obnove opotrebovaného väzivového tkaniva.
Foto: SHUTTERSTOCK
kvasená kapusta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #recepty #kvasená kapusta #kapusta hlávková
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december