Nahradí šalát, výborný je v polievke, prívarku, v smoothie. Nekupujte mrazený. Teraz vysejte a zberajte do mrazov alebo na jar

Je pre vás špenát tradičnou jarnou zeleninou? Ak ho sejete len v tomto ročnom období, oberáte sa o úrodu, ktorú by ste mohli mať prakticky nepretržite od jari do zimy. Vyskúšajte preto aj jesennú sejbu.

14.09.2023 06:00
špenát Foto:
debata

Vďaka tomu, že špenát je nenáročný na teplo, môže sa vysievať skoro na jar, ako aj v jeseni, a to dokonca v dvoch termínoch. Záleží na tom, či ho chcete zberať ešte v danom roku, alebo ho necháte prezimovať a zjari získa náskok pred rastlinami, čo vysejete v apríli. Rastliny lepšie využijú zimnú vlahu (majú plytké korene, preto sú na vodu náročné), skôr vstúpia do vegetácie a vy nebudete musieť čakať, kým pôda po zime oschne, aby ste sa mohli konečne pustiť do sejby.

Úroda ešte v tejto sezóne

Ak chcete špenátové listy zberať ešte túto jeseň, vysejte osivo na hriadku po cibuli, skorých zemiakoch alebo skorých hlúbovinách. Správne by sa takáto sejba mala realizovať od polovice augusta do začiatku septembra, ale tohtoročná sezóna je veľmi teplá, takže ak sa do vysievania pustíte hneď, špenát by mal ešte stihnúť dorásť do zberovej veľkosti (stačí 5 až 6 pravých listov).

Top odrody na jesennú sejbu: ‘Lorelay’, ‘Misano F1’, ‘Monores’, ‘Winterriesen’, ‘Hudson F1’, ‘Matador’.
hokaido Čítajte aj Muži po päťdesiatke by ho mali jesť pravidelne. Pomôže s trávením a odporúča sa pri cukrovke. Aby vydržalo celú zimu, nepotrebujete pivnicu

Mýtus Pepka námorníka

Aj vy hovoríte svojim deťom, že ak budú jesť špenát, narastú im presne také veľké svaly, ako mal známy Pepek námorník? Rozprávka je to pekná, lenže, tradovaný vysoký obsah železa v špenáte bol spôsobený mylne posunutou desatinnou čiarkou pri rozboroch tejto zeleniny koncom 19. storočia. Špenát dokonca obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá ešte znižuje schopnosť nášho organizmu využiť železo a vápnik z potravín. S oboma prvky tvorí nerozpustné šťaveľany, z ktorých sa do tela nevstrebávajú. Špenát je síce zdravý, ale na vysoký obsah železa v ňom zabudnite.

Spoľahnúť sa však môžete na:

  • Vitamíny A a C či antioxidantov, ktoré udržujú kardiovaskulárny systém v kondícii a znižujú riziko infarktu.
  • Kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre vývoj červených krviniek.
  • Cholín a inositol, substancie, ktoré prispievajú k prevencii aterosklerózy a spomaľujú kôrnatenie tepien.
  • Karotenoidy lutein a zeaxantin podporujúce zrak a znižujúce riziko šedého zákalu.
  • Vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre správnu krvotvorbu a zrážanlivosť krvi.
zelené hnojenie Čítajte aj Takéto je tajomstvo úrodnej pôdy bez traktora aj vlečky hnoja. Po sezóne jej vráťte to, čo vám dala v podobe úrody

Udržujte hriadku vlhkú

Pri neskoro letnej sejbe, ale aj v prípade, že priebeh počasia je ešte aj začiatkom septembra slnečný a teplý, je dôležité zabezpečiť vzchádzajúcim semenám dostatok vlahy. Nevyhnutné je preto zalievanie. S udržaním vlhkosti vám pomôže biela netkaná textília, ktorou hriadku prekryjete. Počas zavlažovania ju nemusíte odstraňovať. Je priepustná, voda si cez ňu nájde cestu. Porast špenátu zároveň udržujte bez burín.

Pri nedostatočnej vlhkosti pôdy špenát pomaly... Foto: SHUTTERSTOCK
špenát Pri nedostatočnej vlhkosti pôdy špenát pomaly rastie a tvorí málo listov. Vyžaduje pôdu v starej sile.

Čerstvé listy už skoro na jar

Ak si chcete špenát dopriať hneď, ako sa roztopí sneh, osivo sejte na pripravenú hriadku ešte aj v polovici októbra. Prácu si však môžete ušetriť tak, že špenát určený na jesenný zber budete strihať po listoch a neporušíte srdiečko rastliny. Vtedy totiž môžete nechať zvyšok porastu na hriadke prezimovať. Pred prípadnými holomrazmi ho preventívne prekryte bielou netkanou textíliou a rastliny skoro na jar (už koncom marca) vytvoria novú ružicu listov.

vínne mušky Čítajte aj Vínne mušky útočia na slovenské kuchyne: Zastavte ich jediným naozaj fungujúcim spôsobom skôr, ako vás pripravia o nervy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #špenát #jesenné vysievanie #zelenina na prezimovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december