Kedy začať s jarným prebúdzaním trávnika? Pre každý krok treba zvoliť správny čas, inak mu uškodíte

Po zime trávnik opäť ožíva v období, keď teplota pôdy dlhodobo vystúpi nad 5 °C. V našich podmienkach to býva spravidla v marci.

09.03.2024 06:00
vertikulátor, vertikulácia Foto:
debata

Ako prvé sa k životu prebúdzajú vlaňajšie korene a na podzemných odnožiach sa tvoria základy nových výhonkov. Na vzhľade trávnika najskôr výrazné zmeny neuvidíte, no pod povrchom pôdy to už naozaj žije.

  • Skôr než s trávnikom čokoľvek spravíte, poriadne si ho prezrite. Ak objavíte ložiská plesne snežnej, napadnuté miesta poriadne vyhrabte. Tento hubový patogén nepreniká do koreňov, preto trávnik po zbavení sa odumretých stebiel rýchlo regeneruje. Chemické ošetrenie býva potrebné len v prípade silného napadnutia.
trávnik, kosačka Čítajte aj Keď na trávniku uvidíte takéto fľaky, zasiahnite. V opačnom prípade na sviežo zelený koberec počas leta zabudnite
  • S jarnou vertikuláciou sa netreba ponáhľať, aby ste nepoškodili nové púčiky rastúce z odnoží. Vertikulátor stačí použiť začiatkom apríla, no túto sezónu to vzhľadom na vývoj počasia bude o niečo skôr. Na malých plochách vám postačia ostré hrable. Na jar sa odporúča plytké prerezanie do hĺbky 8 až 10 mm. Dôležitým prínosom vertikulácie je likvidácia plytko koreniacich burín a škodlivej lipnice ročnej.
vertikulácia, prerezávanie, trávnik Čítajte aj Vďaka tomuto stroju budete mať trávnik odolnejší proti suchu a chorobám: Na jeho kúpu už máte len zopár týždňov
  • Ak sa na trávniku objavia prázdne miesta, dosejte ich zmesou osiva určenou na regeneráciu. Použité sú v tej také druhy tráv, ktoré rýchlo klíčia a poškodené miesta obnovia. Osivo prekryte jemnou vrstvou substrátu alebo preosiateho kompostu, aby ste zlepšili prísun vlahy a zároveň semená uchránili pred vtákmi.
Poškodené miesta v trávniku vyhrabte až po... Foto: SHUTTERSTOCK
trávnik, dosev, trávna zmes Poškodené miesta v trávniku vyhrabte až po pôdu, odstráňte rastlinné zvyšky, dosejte regeneračnú trávnu zmes a jemne zasypte substrátom.
  • Takto pripravený trávnik môžete prihnojiť jarným hnojivom. Má zvýšený obsah dusíka, čo je živina, ktorá trávu podporí v intenzívnom raste aj v odnožovaní. Pri použití hnojiva sa riaďte návodom na obale produktu.
Trávnik nikdy neprihnojujte tak, že budete... Foto: SHUTTERSTOCK
trávnik, hnojenie, vozík, Trávnik nikdy neprihnojujte tak, že budete hnojivo rukou voľne rozhadzovať po ploche. nikdy to nespravíte rovnomerne, čo môže viesť k rôzne rýchlo rastúcim plochám trávy aj k iným farebným odtieňom.
Kvalitné jarné hnojivo určené pre trávnik môže obsahovať 25 percent dusíka, 5 percent fosforu a 7 percent draslíka.
  • Ak nehlásia dážď, pohnojenú plochu výdatne zalejte, aby sa hnojivo dobre rozpustilo a nedošlo k spáleniu listov. Po výraznejšom jarnom oteplení začne trávnik intenzívne rásť a hustnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #JAR #trávnik #vertikulácia #trávnik po sezóne
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december