Pomôže pri zápaloch, prelieči trávenie, detoxikuje organizmus: Geniálna letnička, ktorú využijete do posledného kúsočka

Všestranne využiteľná a na pohľad atraktívna rastlina je liečivou bylinou aj jedlou letničkou. Ozdobí záhony, terasy, balkóny, môže sa voľne rozrastať do okolia alebo popínať po opore.

21.03.2024 14:00
kapucínka väčšia Foto:
debata

Kapucínka vačšia (Tropaeolum majus) je vďaka silnému popínavému rastu ideálnou kvitnúcou letničkou na sezónne ozelenenie plotov, treláží alebo stien. Často sa vysieva do črepníkov, kde sa jej bez problémov darí. V balkónovej debničke bude prevísať cez okraj a tvoriť „vodopády“ kvetov – tým väčšie, čím slnečnejšie miesto jej doprajete. Kapucínka je tiež skvelým partnerom na zeleninové hriadky.

Foto: SHUTTERSTOCK
kapucínka väčšia

Jedlá a liečivá

Najväčšou výhodou tejto rastliny je, že okrem krásy prináša úžitok. Spotrebovať ju môžete úplne celú – listy so stonkami, kvety aj semená a to nielen ako surovinu v kuchyni, ale tiež ako súčasť domácej lekárničky. Kým kvety a listy si môžete len tak „zobnúť“ alebo pridať do šalátu či ozdobiť nimi nátierku, ešte nerozvinuté kvetné púčiky sa dajú nakladať do nálevu ako výborná náhrada kapary.

Lekárnička z prírody: Kapucínka väčšia
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva

Nepravé kapary uložené na chladnom mieste vydržia aj rok

Budete na ne potrebovať: 150 g púčikov kapucínky • soľ • vínny a jablčný ocot podľa chuti

Púčiky umyte, odstráňte stopky a asi tri minúty varte v osolenej vode. Púčiky nesmú úplne zmäknúť. Vodu zlejte a púčiky preložte do pripraveného zaváraninového pohára. Až po okraj ju zalejte vínnym alebo jablčným octom. Pohár pevne uzavrite a nechajte odstáť 2 týždne v chladničke, potom môžete konzumovať.

žena, cibuľa, záhrada Čítajte aj Je čas vysiať zeleninu, ktorá zníži krvný tlak, ochráni vás pred infarktom a v kuchyni sa bez nej rozhodne nezaobídete

Tinktúra na liečebné účely

Hoci najväčšiu liečivú silu ukrýva kapucínka väčšia v púčikoch, nakladajú sa celé kvety, listy aj stonky do 40– až 60-percentného alkoholu či lekárskeho liehu. Rastlinu natrhajte nadrobno do čistej sklenenej nádoby a zalejte alkoholom až povrch. Naloženú kapucínku nechajte macerovať na tmavom mieste 14 až 21 dní. Občas skontroluje a nádobou pretrepte. Po uplynutí času macerovania sceďte cez husté sitko alebo gázu a tinktúru uskladnite v nádobe, ideálne z tmavého skla.

Foto: SHUTTERSTOCK
kapucínka väčšia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kapucínka väčšia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december